În total, în provincia Mangistau, care găzduiește peninsula omonimă, au fost raportate mai mult de 1.000 de decese de cai, bovine și oi, întrucât animalele au rămas fără păşuni, transmite Reuters. Mai mult, prețul fânului și al orzului au crescut acum, pe timp de secetă, iar unii fermieri au amestecat carton umed cu furaje pentru a avea mai multă mâncare să le dea animalelor.
Caii sunt elemente esențiale ale dietei kazahe, iar vremea extrem de secetoasă i-a lăsat pe fermieri și crescători cu resurse limitate pentru animale. Kazahstanul a interzis exportul de hrană pentru animale și a solicitat țărilor vecine apă suplimentară, iar Guvernul a luat decizia de a trimite orz suplimentar în regiunea Mangistau. Totuși, măsurile nu au fost suficiente.
Gabidolla Kalynbayuly, care conduce o herghelie în satul Akshymyrau, a declarat pentru Reuters că pășunatul a avut mult de suferit în ultimii ani, dar a existat încă suficientă iarbă pentru cai – până când temperaturile extreme au distrus totul în această vară. Douăzeci de cai ai săi au murit în acest sezon și mulți alții sunt subnutriți. „Am avut doi, trei ani de secetă, aproape trei ani. Iarba n-a mai crescut ca altădată, dar niciodată n-a fost așa de rău ca anul acesta. A rămas doar iarba neagră, cum îi zicem noi„, a declarat aceasta. „De când a început seceta, mi-au murit 20 de cai și o cămilă. Dacă mor pe câmp, nici nu mai putem să-i aducem în sat ca să raportăm moartea lor. Dacă autoritățile mi-ar da o cisternă pe zi sau măcar la două sau trei zile, aș putea avea grijă de animale„, se mai plânge ea.
Seceta, care a început în aprilie, afectează și părți din Rusia și Uzbekistan, conform Sistemului Global de Alertă și Coordonare la Dezastre (GDACS).