NASA a făcut publică o fotografie cu nebuloasa „Trompă de Elefant”, o aglomerare de praf cosmic și gaze interstelare din cadrul vastei zone de gaze ionizate IC 1396, localizate în constelația Cefeu, la aproximativ 2.400 de ani lumină distanță de Pământ.
Nebuloasa „Trompă de Elefant” este o prolifică „maternitate” stelară, conținând mai multe stele foarte tinere, cu vârsta mai mică de 100.000 de ani, ce au fost descoperite în urma analizei unor imagini în infraroșu ale nebuloasei realizate în 2003. Conform astronomilor, „Trompa de Elefant” are lungimea de peste 20 de ani lumină.
Această fotografie compusă a fost obținută prin intermediul unor filtre optice de bandă îngustă, receptând lumina provenită de la gazele ionizate din regiune, în special hidrogen, sulf și oxigen. Imaginea rezultată scoate în evidență marginile strălucitoare ale „trompei” care delimitează pungi de gaze și praf interstelar mai reci (de culoare închisă). Astfel de pungi de gaze și praf conțin materia din care se aprind noi stele și ascund privirii stelele în formare sau protostelele. Acestea sunt acumulări de materie care se formează prin contracția gazului dintr-un nor molecular gigant aflat în mediul interstelar. Pentru o stea cu masa Soarelui, perioada de formare, de protostea, durează aproximativ 100.000 de ani.
O altă fotografie din spaţiu este un selfie de pe Marte, realizat de roverul „Curiosity”, care cercetează solul, atmosfera şi condiţiile de pe Planeta Roşie.
La fel de spectaculoasă este şi o fotografie realizată de un astronaut de pe Staţia Spaţială Internaţională cu aurora boreală văzută din spaţiu.
FOTO: NASA