Ibrahim Dabbashi a explicat că, atât timp cât guvernele europene vor discuta despre proiectul lor cu milițiile libiene care dețin controlul asupra zonelor de coastă ale țării, guvernul libian nu va da undă verde niciunei rezoluții.
„Poziția Libiei este clară: atât timp cât Uniunea Europeană nu va ajunge la o înțelegere cu guvernul legitim ca singur reprezentant al populației libiene, nu vor avea acordul nostru”, a afirmat ambasadorul, potrivit Agerpres.
Distrugerea vaselor face parte din măsurile luate în considerare de Uniunea Europeană, care a decis pe 18 mai să pregătească o operațiune navală pentru a distruge activitatea rețelelor de traficanți ce se ocupă de traversarea imigranților ilegali în Mediterană, după o serie de naufragii în care și-au pierdut viața sute de persoane.
În aprilie, peste 1.250 de imigranți ilegali au murit, dintre care 750 într-una din cele grave tragedii maritime din ultimele decenii.
Această operațiune, care urmărește „neutralizarea” ambarcațiunilor folosite de contrabandiști, are nevoie de undă verde din partea Consiliului de Securitate al ONU.
Membri europeni din Consiliul de Securitate — Marea Britanie, Franța, Lituania și Spania — acționează împreună cu Italia la pregătirea unui proiect de rezoluție care să valideze operațiunea europeană, autorizând utilizarea forței în apele teritoriale libiene.
Proiectul de rezoluție trebuie să beneficieze însă de acordul prealabil al guvernului libian pentru această operațiune ce ar putea fi desfășurată și în regiunile de coastă ale țării.
„Cred că această rezoluție nu va avea sorți niciodată de izbândă”, a subliniat diplomatul libian.
Două guverne — unul la Tobruk, recunoscut de comunitatea internațională, și altul la Tripoli — își dispută puterea în Libia. Cele două entități rivale negociază de mai multe săptămâni, sub egida ONU, pentru a încerca să formeze un guvern de uniune națională.