Dacă au dubii în legătură cu planurile lor de locuire, consiliile municipale nu vor emite numere BSN (Burgerservicenummer, număr unic de identificare, n.red.) pentru persoanele respective, asfel că acestea nu vor putea lucra în Olanda. Aceste oraşe sunt îngrijorate de potenţialele probleme cauzate de numărul mare de români şi bulgari care trăiesc în locuinţe supraaglomerate, susţine cotidianul.
Planurile intră însă în conflict cu normele Ministerului de Interne şi municipalităţile au fost deja avertizate să nu meargă înainte cu acest proiect. „Dar aceasta vom face şi ministerul va trebui să ne spună că nu se poate şi de ce”, a declarat consilierul Hamit Karakus din Rotterdam.
Românii şi bulgarii vor avea libertate de circulaţie pe piaţa muncii în UE de la 1 ianuarie. Ambasadoarea României în Germania, Ireny Comaroschi, a declarat, duminică, la o emisiune televizată că olandezii nu ar trebui să fie îngrijoraţi că mii de români şi bulgari vor veni în ţară.
În Olanda nu sunt foarte mulţi români şi nu vor veni mulţi, afirmă ea. Cei care vor veni sunt persoane înalt calificate care vor să se integreze în societatea olandeză, a afirmat Comaroschi.
Un sondaj de opinie realizat în această lună la comanda Partidului Socialist arată că 80 la sută dintre olandezi cred că graniţele ar trebui să rămână închise.