În următorii ani, banii trimişi de către imigranţii moldoveni care lucrează în Rusia vor fi mai mulţi, deoarece, din cauza crizei care afectează zona euro, tot mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova aleg să se ducă la muncă în fostul stat sovietic, bogat în resurse petroliere, schimbând astfel „geografia” transferurilor de bani, relatează ediţia moldovenească a cotidianului Komsomolskaya Pravda în pagina electronică.
Banca Mondială a prezentat în această săptămână o ultimă revizuire privind migraţia şi transferul banilor la nivel mondial.
Două treimi dintre transferurile de bani se fac către ţările în curs de dezvoltare. Pentru unele ţări, inclusiv Republica Moldova, aceste fonduri au o contribuţie esenţială la formarea PIB-ului. În ultimii doi ani, banii transferaţi din străinătate în Republica Moldova au contribuit cu 23% la formarea PIB-ului, poziţionând-o pe locul cinci la nivel mondial după Tadjikistan (47%), Liberia (31%), Kârgâzstan (29%) şi Lesotho (27%). Potrivit unor experţi, foarte mulţi bani ajung ilegal în ţară şi cifra reală s-ar ridica la 50-60% din PIB.
În acelaşi timp, numai 1,4% din PIB-ul ţării iese din Republica Moldova în cadrul unor transferuri de bani către alte ţări, fiind pe poziţia a 38-a la nivel mondial. Pe prima poziţie în acest clasament este Luxemburg cu 19,2%.