Trendul ofertei de job-uri în România s-a inversat! Înaintea pandemiei de Covid, multinaționalele dominau volumul locurilor de muncă disponibile, care ajunsese la mii de job-uri pe lună. Între timp însă, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) le-au luat locul la acest capitol.
În fapt, această schimbare majoră de pe piața muncii s-a manifestat puternic încă de anul trecut, când, potrivit experților, IMM-urile au avut circa 80 la sută din ofertele de job-uri.
”Avem o creştere destul de puternică pe IMM-urile româneşti. Am simţit-o şi în 2024. Pe sectorul IMM, am avut undeva la 80 la sută din ofertele de locuri de muncă în 2024”, a precizat, la ZF Live, Bogdan Badea, CEO al platformei de recrutare BestJobs.
În opinia lui Bogdan Badea, schimbarea cu pricina înseamnă, de fapt, o reechilibrare a pieței muncii.
”În trecut, multinaţionalele erau cele care angajau mai mult. Investiţiile multinaţionalelor în economie aduceau mii de locuri de muncă pe lună şi atunci ele debalansau. Cred că piaţa s-a echilibrat”, consideră CEO-ul BestJobs.
”Contraatacul” IMM-urile este vizibil și totodată explicabil prin ponderea pe care au ajuns să o dețină acestea în economie. Astfel, firmele mici și mijlocii – al căror număr total a ajuns la aproape 890.000 – realizează 45 la sută din cifra de afaceri din economie, iar restul vine de la 2.200 de companii mari, după cum arată datele de la Registrul Comerţului.
Tot IMM-urile sunt cei mai mari angajatori de pe piaţa locală, care, anul trecut, plăteau peste 64 la sută din angajaţii din economie, a mai precizat Bogdan Badea.