Prin schema de ajutor de stat IMM PLUS se facilitează accesul IMM-urilor la lichidități, acoperindu-se astfel una din problemele majore pentru micii antreprenori, lipsa accesului la finanțare.
În baza IMM PLUS se acordă ajutoare sub forma garanțiilor de stat și granturi. Garanțiile de stat se acordă pentru maximum 90% din valoarea finanţării, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat. Beneficiarii schemei de ajutor de stat, care au contractat credite de investiţii şi/sau credite/linii de credit garantate beneficiază de un grant în limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanţiei acordate, pe toată durata de valabilitate a garanţiei acordate şi a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credit, acordate pe o perioadă de maximum 12 luni.
Prin schema IMM PLUS se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 11.500 de beneficiari. Ajutoarele de stat (garanție și grant) stabilite prin prezenta schemă se cumulează și se acordă în limita echivalentului în lei al sumei de 2.250.000 de euro pe întreprindere.
Lansarea tuturor programelor de susținere a IMM-urilor în anul 2024 constituie un element fundamental pentru antreprenori, în condițiile afectării activității acestora de războiul din Ucraina și întreruperii lanțurilor de aprovizionare.
Executivul a adoptat, joi, ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea schemei de ajutor de stat IMM PLUS şi componentele acesteia. Actul normativ are în vedere instituirea schemei de ajutor de stat IMM PLUS şi componentele acesteia IMM ROMÂNIA PLUS, AGRO PLUS, IMM PROD PLUS, CONSTRUCT PLUS, INNOVATION PLUS şi RURAL PLUS în vederea asigurării continuităţii măsurilor de sprijin pentru mediul de afaceri din România, respectiv implementării la nivel de legislaţie naţională a recentelor modificări aduse Cadrului temporar de criză şi de tranziţie pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
Potrivit comunicatului de presă al Guvernului, ordonanţa de urgenţă prelungeşte măsurile de sprijin instituite prin schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS până la data de 30 iunie 2024, cu următoarele modificări:
– Aplicarea schemei de ajutor de stat IMM PLUS până la 30 iunie 2024, respectiv până la această dată se pot emite de către FNGCIMM, FGCR şi FRC contracte de garantare şi acorduri de finanţare;
– Majorarea valorilor maxime ale ajutoarelor de stat, respectiv majorarea de la 2 milioane euro la 2,25 milioane euro per întreprindere, respectiv de la 250.000 euro la 280.000 de euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agriculturii primare şi de la 300.000 euro la 335.000 de euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele pescuitului şi acvaculturii;
– Elementul distinctiv faţă de Schema IMM INVEST PLUS, a cărei aplicabilitate a încetat la data de 31.12.2023 constă în includerea valorii garanţiilor care se vor acorda în cadrul programului în bugetul schemei şi implicit în plafoanele de ajutoare de stat prevăzute la pct.61 si 62 din Cadrul temporar de criză şi de tranziţie;
– În cadrul schemei de ajutor de stat nu sunt eligibile creditele acordate pentru refinanţarea creditelor de investiţii şi/sau a creditelor/liniilor de credit pentru finanţarea capitalului de lucru garantate în cadrul programelor guvernamentale de garantare aprobate prin OUG nr.110/2017, OUG nr.24/2022 şi prin OUG nr.99/2022 .
Bugetul schemei de ajutor de stat este de aproximativ 12,5 miliarde lei (echivalentul a aproximativ 2,5 miliarde euro). În cadrul acestui buget, se pot acorda garanţii în limita plafonului total de 11,1 miliarde lei, echivalentul în lei a aproximativ 2,22 milioane euro. Prin implementarea acestei scheme, se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 11.500 de beneficiari, mai arată sursa citată.
Schema de ajutor se implementează de Ministerul Finanţelor prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. – IFN, Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – S.A. şi Fondul Român de Contragarantare S.A.
În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, se aprobă prin ordin comun al ministrului finanţelor şi al miniştrilor de resort procedura de acordare a ajutoarelor de stat, stabilirea plafoanelor de garantare pe componente, regulile de gestionare a plafoanelor de garantare, plata ajutoarelor de stat specifice fiecărei componente din cadrul schemei de ajutor de stat, precum şi convenţiile de garantare şi plată a grantului şi convenţiile de implementare.