„Aşa cum putem observa în fiecare zi, sectorul IT&C este într-o continuă dezvoltare, lucru pe care îl observăm şi la contribuţia sectorului la Produsul Intern Brut, care este la ora actuală de aproximativ 7%. Pentru că ne dorim să continue acest trend ascendent, este important să venim cu măsuri de sprijin pentru mediul de business. Facem asta şi prin lansarea unor scheme de ajutor de stat, prin încurajarea antreprenorilor să investească acasă. IMM-urile vor avea posibilitatea să obţină finanţare pentru dezvoltare de proiecte inovative care să aibă efecte asupra industriei, în ansamblu. Am avut posibilitatea ca, în 16 octombrie, să publicăm regulile de finanţare pentru aceste scheme de ajutor de stat. Se doreşte asigurarea finanţării din fonduri europene pentru proiecte cu valoare adăugată pentru domeniul IT&C. Finanţarea se va realiza prin intermediul celor două scheme de ajutor, respectiv schemă de ajutor de stat şi schemă de ajutor de minimis. Bugetul total pe care îl avem este de 94 de milioane de euro, din care pentru acest prim apel au fost puse la dispoziţie circa 29 de milioane de euro. Ne dorim să finanţăm astfel de proiecte, pentru că resursa umană există în România”, a afirmat Cojocaru.
Acesta a adăugat că finanţarea totală pentru Acţiunea 2.2.1 – Sprijinirea creşterii valorii adăugate generate de sectorul TIC şi a inovării în domeniu prin dezvoltarea de clustere este de 94 de milioane de euro şi se va întinde până în anul 2020.
Din bugetul alocat primului apel din acest program, valoarea de 25 de milioane de euro (116.752.500 lei) provine din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar restul de la bugetul de stat.
În ceea ce priveşte eligibilitatea firmelor care vor să aplice, ministrul Comunicaţiilor a precizat că acestea pot obţine sume cuprinse între 500.000 şi 3,5 milioane de euro, iar pentru fiecare proiect se vor acorda fonduri combinate, respectiv schemă de ajutor de stat şi schemă de ajutor de minimis.
Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de minimis care poate fi acordată unui beneficiar nu poate depăşi 20% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente proiectului şi, de asemenea, nu poate depăşi echivalentul în lei a 200.000 de euro (100.000 euro, în cazul solicitanţilor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul transporturilor) pe ultimii 3 ani fiscali (care se referă la anul în curs şi 2 ani anteriori). Totodată, pot beneficia de ajutor de stat/ajutor de minimis, întreprinderile care au aplicat individual sau sub forma consorţiilor de întreprinderi prin intermediul unei întreprinderi lider, care îşi desfăşoară activitatea în România.
„În cazul în care valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi pe o perioadă de 3 ani consecutivi, cumulată cu valoarea alocării financiare acordate în conformitate cu prevederile prezentei scheme de ajutor de minimis, depăşeşte pragul de 200.000 de euro (100.000 de euro, în cazul solicitanţilor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul transporturilor), solicitantul nu poate beneficia de prevederile prezentei scheme de ajutor de minimis nici chiar pentru acea fracţiune din ajutor care nu depăşeşte acest plafon”, se menţionează în Ghidul solicitantului.
Întreaga sumă alocată apelului este de 29.062.500 de euro (135.724.781 lei) şi este disponibilă la nivelul întregii ţări. Alocarea financiară pentru regiuni mai puţin dezvoltate (Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest şi Centru) este de 18,750 milioane de euro din FEDR, echivalentul a 87,564 milioane de lei, în timp ce alocarea pentru regiuni mai dezvoltate (Bucureşti-Ilfov, inclusiv capitala Bucureşti) se ridică la valoarea de 6,25 milioane de euro FEDR (29,188 milioane de lei).
IMM-urile şi microîntreprinderile care se califică şi obţin finanţare trebuie să implementeze proiectul pentru care au depus cerere în maximum 3 ani de la data semnării contractului.
„Perioada de implementare a proiectului se poate majora în baza unei justificări temeinice a beneficiarilor ori în cazuri de forţă majoră”, se menţionează în Ghid.
Conform Ghidului solicitantului, printre categoriile de activităţi eligibile pentru implementarea unui astfel de proiect se află: achiziţionarea de hardware TIC şi a altor dispozitive aferente (inclusiv cheltuieli de instalare, configurare, punere în funcţiune), amenajarea Centrului de date în care se vor instala echipamentele TIC achiziţionate prin proiect (o singură dată pe perioada implementării), achiziţionarea şi/sau dezvoltarea aplicaţiilor software/licenţelor necesare implementării proiectului, activităţi aferente cercetării industriale sau dezvoltării experimentale, servicii de consultanţă în domeniul inovării şi pentru serviciile de sprijinire a inovării, cercetări de piaţă (identificarea unor nişe de piaţă pentru produsul/serviciul inovativ), achiziţionarea de servicii de consultanţă, activităţi aferente instruirii personalului care va utiliza produsele implementate/achiziţionate şi pentru cel care va asigura mentenanţa, respectiv achiziţie a serviciilor de auditare intermediară/finală, financiară (conform reglementărilor naţionale) şi tehnică.
Depunerea propunerilor de proiecte va demara în data de 17 decembrie 2018, la ora 9:00, şi se va încheia pe 14 februarie 2019, la ora 17:00, iar înregistrarea acestora se va realiza online, în mod continuu, prin intermediul aplicaţiei MySMIS2014.