Timp de aproape o oră cât au stat în faţa Prefecturii, manifestanţii au intonat de mai multe ori prima strofă a imnului Ungariei şi au rostit rugăciuni. O parte dintre ei au purtat steaguri secuieşti şi steagul Ungariei.
Conducerea PCM Covasna a decis să continue acţiunea pe parcursul întregii săptămâni, prin urmare oamenii se vor aduna în fiecare după-amiază în faţa sediului Prefecturii pentru a intona imnul Ungariei.
Conducerea Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) Covasna a anunţat că de marţi se va alătura PCM în organizarea acestor manifestări. ‘Am venit aici şi pentru că inima mă atrage, dar şi ca politician, în calitate de preşedinte al UDMR şi pot să vă anunţ că de mâine UDMR stă alături de PCM în organizarea acestui eveniment. Intenţia noastră este de a fi cât mai mulţi în faţa Prefecturii pentru că eu cred că un imn este cel mai apropiat de sufletul unui om şi eu sunt mândru că sunt secui, că sunt maghiar şi sunt mândru de imnul nostru. (…) Simt că e o răfuială politică pentru că maghiarii au votat cum au votat la alegerile prezidenţiale şi pentru că UDMR a ieşit de la guvernare’, a declarat Tamas Sandor, preşedintele UDMR Covasna.
‘De multe ori am spus că ne-a ajuns cuţitul la os, iar o jignire mai mare pentru comunitatea maghiară şi pentru naţiunea maghiară făcută de prefect, care a spus la învestire că vrea pace şi prietenie între popoare, nu se putea. E o jignire să nu putem să ne cântăm imnul naţional care este şi un cântec religios al maghiarilor şi pe care îl cântă maghiarimea din toată lumea’, a spus Gazda Zoltan, unul dintre liderii Consiliului Naţional Secuiesc.
Reprezentanţii PCM au declarat că au atacat în instanţă sancţiunea.
Prefectul judeţului Covasna, Marius Popica a subliniat luni că amenda nu a fost aplicată pentru intonarea imnului Ungariei, ci pentru nerespectarea legii. El a precizat că, potrivit HG 1157/2001, imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia, lucru care nu s-a respectat la manifestarea organizată de PCM pe 4 iunie a.c, de Ziua solidarităţii naţionale a maghiarilor, prilej cu care s-au comemorat şi 94 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a consfinţit destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi unirea Transilvaniei cu România.
‘Prefectura nu va interzice niciodată intonarea imnului Ungariei sau al altui stat. (…) E o sancţiune administrativă dată organizatorilor, deci nu participanţilor, pentru că nu au respectat legea. (…) Organizatorii pot face contestaţie şi instanţa va hotărî. (…) Vreau să subliniez încă o dată că Prefectura nu a amendat cântarea imnului, ci pe organizatori pentru că nu au respectat legea, până la urmă trăim într-un stat de drept şi oamenii se pot manifesta fără nicio problemă, dar cu respectarea legii şi simbolurilor statului. (…) Îmi cer scuze în mod oficial dacă cineva s-a simţit jignit, dar cer ca lucrurile să nu fie scoase din context’, a declarat prefectul Marius Popica.