Impactul începerii noului an școlar asupra traficului urban

Începerea noului an școlar reprezintă pentru mulți adulți și copii un prilej de bucurie și un motiv de sărbătorit. Cu toate acestea, nu toate persoanele se bucură de acest eveniment, poate mai ales pentru că îl asociază cu creșterea semnificativă a aglomerației din traficul urban.
Filip Stan
24 sept. 2024, 17:27
Impactul începerii noului an școlar asupra traficului urban

Impactul începerii noului an școlar asupra traficului urban este foarte mare în multe localități, iar timpul necesar parcurgerii acelorași trasee, în aceleași intervale orare, după începerea noului an școlar poate crește substanțial comparativ cu cel necesar în perioada vacanței școlare de vară. Sunt situații în care timpul necesar poate crește chiar de câteva ori, iar de exemplu, un anumit traseu ce putea fi parcurs în medie în cincisprezece minute în perioada vacanței școlare de vară, după începerea noului an școlar acesta poate fi parcurs în medie în șaizeci de minute, în timpul zilelor lucrătoare și în anumite intervale orare, bineînteles depinde mult de modul în care se compară parcurgerea acestuia dar și de alte aspecte.

Sătule să petreacă timp îndelungat în trafic, multe persoane au început să caute pe cont propriu soluții de deplasare mai rapide, mai eficiente și chiar mai prietenoase cu mediul înconjurător.

Este important ca fiecare dintre noi să ne gândim la modul în care influențăm traficul rutier, cum contribuim la aglomerarea acestuia și cum influențăm viața celor din jurul nostru, dar și să căutăm soluții care ar putea duce la reducerea aglomerației, a poluării și a stresului generat de acesta.

Uneori există modalități simple prin care putem să ne îmbunătățim calitatea vieții și în același timp putem contribui și la îmbunătățirea stării a multor persoane care ne înconjoară. Evitarea unor deplasări la orele de vârf, atunci când este posibil, și planificarea acestora în intervale în care nivelul aglomerației este mai redus, poate fi doar un exemplu.

Oamenii își aleg mijlocul de transport în funcție de diferite criterii, unii utilizează autoturismele, alții folosesc scutere, mulți recurg la mijloacele de transport în comun, și așa mai departe. Un singur mijloc de transport uneori nu este suficient sau eficient pentru a ajunge la o anumită destinație, iar din această cauză mulți oameni folosesc uneori mai multe mijloace de transport.

Mulți conducători de autoturisme au ajuns la concluzia că renunțarea la folosirea unui autoturism și utilizarea în locul acestuia a unui scuter poate fi o bună soluție prin care își pot reduce considerabil timpul petrecut în trafic. Unora le este greu totuși să renunțe definitiv la autoturism și preferă să și-l păstreze și în plus să-și achiziționeze un scuter, iar astfel să poată să-și aleagă pentru deplasările lor unul dintre cele două mijloace de transport, în funcție de nevoi dar și de diferite criterii.

Deși nu toate așezările se confruntă cu o creștere substanțială a aglomerației din traficul urban după începerea unui nou an școlar, totuși, în multe localități efectele sunt foarte vizibile. Aglomerația din traficul rutier afectează mulți oameni și nu numai, iar consecințele acesteia pot fi cu adevărat îngrijorătoare.

Prin implementarea unor soluții eficiente care să ducă la o mai bună fluidizare a traficului, impactul începerii noului an școlar asupra traficului urban poate fi redus. Uneori găsirea unor soluții optime care să reducă acest impact este de durată, iar de la găsirea și până la punerea în practică a acestora pot trece perioade mari de timp. Unele soluții pot presupune costuri foarte ridicate și pot fi dificil de pus în practică, însă, pe termen lung, beneficiile realizării unor investiții în fluidizarea traficului pot fi semnificative atât pentru confortul cât și pentru sănătatea participanților la trafic și chiar mai mult de atât.

Câteodată, fără investiții majore, eforturi susținute și ieșirea din zona de confort pentru cel puțin o perioadă de timp, este greu să poți realiza ceva, dar pot fi și situații în care rezolvarea unei probleme să poată fi făcută rapid, fără costuri foarte ridicate și fără să necesite niște eforturi prea mari.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu în lumea artistică din România. Un cântăreț a murit într-un accident rutier în Marea Britanie
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
Playtech.ro
Ce să presari peste cartofi în aprilie pentru a dubla recolta. Scoţi 3 kilograme dintr-un singur cuib
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Scandal uriaș între România și Rusia. Decizie dură de la Moscova
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Elevii care pot primi 300 de lei de la stat. Condițiile pentru a primi și subvenții de masă, cazare și transport
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Un nou proces pentru reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale a ajuns pe masa ICCJ. Prima decizie a judecătorilor
MediaFlux
Singurul miliardar din top 500 de bogați ai lumii care nu a pierdut bani din cauza tarifelor lui Trump
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu