Impactul pandemiei la nivel global. 60% din populaţie pune bani deoaparte şi reduce cheltuielile

Potrivit unui studiu realizat KPMG, pandemia are un impact global şi de durată asupra nevoilor, preferinţelor şi comportamentelor consumatorilor. 60% din populație pune bani deoparte și vrea să reducă cheltuielile
Alina Costache
10 dec. 2020, 13:45
Impactul pandemiei la nivel global. 60% din populaţie pune bani deoaparte şi reduce cheltuielile

Impactul pandemiei la nivel global. Studiul realizat de KPMG evaluează opinia a 75.000 de consumatori din 12 pieţe şi examinează nevoia companiilor de a-şi schimba gândirea şi modalitatea de operare ca răspuns la aceste modificări, conform Agerpres.

Studiul a analizat trendurile consumatorilor în perioada mai – septembrie 2020 în cinci sectoare ale economiei: bunuri de consum şi retail (alimentar şi non-alimentar), bancar, asigurări, divertisment şi agrement, călătorii şi turism.

De asemenea, studiul indică faptul că încrederea consumatorilor în branduri este la un nivel mai scăzut faţă de perioada pre-COVID-19. Sectorul de asigurări a fost singurul cu o creştere netă a încrederii în perioada mai – septembrie, în timp ce călătorii & turism şi divertisment & agrement au înregistrat cea mai mare eroziune a încrederii în brand.

Citeşte şi Avertismentul FMI: Va urma „cea mai gravă recesiune” de la marea criză economică de acum 90 de ani

Toate sectoarele au înregistrat o creştere minoră în luna septembrie în ceea ce priveşte încrederea în brand, cu excepţia sectorului bancar, care şi-a păstrat poziţia.

„Studiul KPMG a identificat, începând din mai 2020, patru trenduri esenţiale care afectează consumatorii şi au modificat obiceiurile de consum. Participanţii la studiu estimează că aceste modificări se vor vedea şi după mai mult de 12 luni.

Cele 4 trenduri se referă la: impactul economic, erodarea încrederii, creşterea digitalului şi casa ca nou centru de activitate. Aceste teme evidenţiază presiunea resimţită de consumatori, percepţia asupra brandurilor şi comportamentele în schimbare în noua realitate.

Retailerii au nevoie de o înţelegere mai profundă a grupurilor de consumatori, prin segmentare generată de Inteligenţă Artificială şi indici psihologici. Personalizarea, aplicată nu numai comunicării, ci şi pentru produsele dezvoltate, va fi esenţială pentru îndeplinirea nevoilor consumatorilor. Mai mult, consumatorii sunt atraşi către brandurile care empatizează cu clienţii şi le susţin valorile.

Comerţul pentru Consumator este viitorul. Canalele fizice vor rămâne importante, dar nu trebuie să ne concentrăm pe un canal anume, ci asupra clientului, iar concurenţa va deveni mai puternică decât în prezent”, a spus Aura Giurcăneanu, partener Audit şi head Consumer Markets & Retail.

Impactul pandemiei la nivel global. Participanţii la studiu spun că vor cheltui mai puţin în următoarele luni

Conform studiului, aproape jumătate (45%) dintre respondenţi afirmă că nu resimt un puternic impact asupra veniturilor, ceea ce s-ar putea traduce în noi oportunităţi pentru companiile care pot îndeplini aşteptările consumatorilor.

Toţi participanţii la studiu au estimat, însă, că vor cheltui mai puţin în următoarele 6-12 luni şi că vor prioritiza economisirea.

Totodată, raportul mai semnalează că doi din cinci consumatori (43%) sunt îngrijoraţi de securitatea financiară proprie în anul 2021, mai mult de o treime (36%) dintre aceştia acordă prioritate economiilor în detrimentul cheltuielilor, 37% lucrează de acasă, iar 60% estimează că telemunca va continua şi în viitor, unul din cinci respondenţi (20%) doreşte să lucreze de acasă cât mai mult, încrederea în transportul în comun a scăzut cu 37% faţă de perioada pre-COVID-19, cheltuielile nete ar putea scădea cu 21% în următoarele 6-12 luni, comparativ cu perioada pre-COVID-19.

De asemenea, aproape jumătate (45%) dintre respondenţi estimează că principala conexiune cu brandurile va fi prin canale digitale iar „valoare pentru bani” este criteriul principal de achiziţie pentru 63% dintre respondenţi.

„Observăm deja o creştere accelerată a numărului de tranzacţii desfăşurate de clienţii noştri care au o prezenţă însemnată în modul online, ajungând la peste 100.000 de tranzacţii lunare faţă de numai 40.000 înainte de declanşarea pademiei.

Chiar şi pentru achiziţiile pentru care prezenţa în magazine era indicată (îmbrăcăminte), acei jucători care au oferit o experienţă cât mai apropiată de cea reală au cules roadele. În plus, organizarea distribuţiei în acest context a fost unul din factorii care au contribuit la succesul companiilor.

Din punct de vedere fiscal, legislaţia conţine o serie de stimulente (profit reinvestit, cercetare-dezvoltare) care pot fi accesate de contribuabil pentru dezvoltarea acestor noi canale de distribuţie”, a subliniat Alexandru Comănescu, director Consultanţă Fiscală, KPMG în România

Despre KPMG

KPMG este o reţea globală de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanţă fiscală şi în domeniul afacerilor. Îşi desfăşoară activitatea în 147 de ţări şi are 219.000 de angajaţi în firmele membre din întreaga lume.

În România şi Republica Moldova, KPMG îşi desfăşoară activitatea în cadrul celor şase birouri din Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Timişoara şi Chişinău. În prezent dispune de un număr de peste 800 de profesionişti, atât cetăţeni români, cât şi străini.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Ce nu este bine să faci în Ajun de Crăciun. Tradiții și obiceiuri de 24 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Rețeta de cozonac a lui Păstorel. Un procedeu care rar se mai folosește
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Maia Sandu a depus jurământul de învestire ca președinte al Republicii Moldova
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători