Pieţele financiare au reacţionat negativ la ştirea că centrul-stânga condus de Pier Luigi Bersani a obţinut o victorie strânsă la Camera Deputaţilor (29,54% faţă de 29,18% coaliţia de dreapta a lui Silvio Berlusconi), nu însă şi majoritatea la Senat.
Politologii italieni au încercat marţi să explice scorul foarte ridicat al Mişcării Cinci Stele (M5S) a fostului comic Beppe Grillo, care a întrunit un sfert dintre voturi la ambele camere şi se află acum în postura de arbitru al scenei politice, prin „neîncrederea în moneda unică şi sacrificiile impuse” de Uniunea Europeană în cele 15 luni ale guvernării Monti, informează Agerpres.
La rândul său, Comisia Europeană a dat asigurări că a înţeles „mesajul de îngrijorare” trimis de alegătorii italieni, dar a cerut Romei să îşi „onoreze angajamentele” bugetare şi de reformă.
Perspectiva ca a treia economie din zona euro să nu poată fi guvernată a provocat turbulenţe pe pieţele financiare, Bursa de la Milano pierzând aproape patru procente la începutul după-amiezii. Ratele dobânzilor la obligaţiunile de stat s-au apropiat periculos de 5%, ajungând la 4,8%, revigorând spectrul furtunii care a devastat zona euro în 2011, când nivelul dobânzilor la titlurile italiene atingea 7%.
Economia Italiei se află într-o puternică recesiune, cu o scădere de 2,2% a PIB în 2012, în timp ce datoria a depăşit 2.000 miliarde de euro.
Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, şi-a exprimat dorinţa ca Italia să aibă rapid un guvern stabil, spre a continua reformele „în interesul întregii Uniunii Europene”.
Dacă nu va putea fi formată nicio alianţă, preşedintele Giorgio Napolitano ar putea conduce crearea unui nou guvern tehnic, care s-ar mărgini la reformarea sistemului electoral înainte de revenirea rapidă la urne.