Primăria Constanța a lansat în consultare publică intenția de elaborare a unui Plan Urbanistic Zonal pentru UTR 9 din PUZ-ul Stațiunea Mamaia, de care vor beneficia fraţii Micula. Obiectivul acestuia constă în reglementarea terenului, organizarea tramei stradale și a parcajelor, și a spațiilor verzi din zona de studiu. Inițiatorul Planului Urbanistic este societatea Patria 2001 SA, societate ce administrează și Hotelul Astoria.
Publicul este invitat să transmită observații și propuneri privind intenția de elaborare a Planului Urbanistic Zonal până în data de 8 iulie a.c., prin e-mail, la adresa [email protected], sau prin poștă, la adresa Bulevardul Tomis nr. 51, etaj 2, camera 212, în atenția Serviciului de Planificare Urbană și Mediu, sau le poate depune la Registratură ori la Centrul de Informare Cetățeni din incinta City Park Mall.
În anul 2022, firma a transmis Agenției pentru Protecția Mediului Constanța memoriul de prezentare pentru avizarea PUZ-ului privind construire imobil P+10 etaje, având funcțiunea de hotel, cu servicii conexe, și imobil S+P+5etaje, având funcțiunea de parcare supraterană. Pe teren se află Restaurantul Național, construcție care, în prezent, nu s-ar mai adapta cerințelor funcționale și estetice din Mamaia. Zona studiată nu are spații verzi amenajate corespunzător, zone de agrement publice pentru copii și adulți, nici locuri de parcare delimitate și semnalizate.
Astfel, acum în PUZ sunt propuse mai multe zone de reglementare. Trei dintre acestea sunt pentru turism, comerț, alimentație publică, agrement, servicii de sănătate și înfrumusețare, și parcaje, iar regimul de înălțime este de P+2E, P+5E, P+11E. De asemenea, este propusă și o zonă de parcuri, grădini, locuri de joacă și piscine descoperite.
Firma Patria 2001 SA a fost înfiinţată în anul 2012 şi are sediul social în municipiul Oradea. Aceasta este controlată de Ioan Micula. Administratori sunt Lucian Tomulescu, Emilia Oros și Dorin Ioan Micula. În anul 2022, societatea a raportat o cifră de afaceri de 3.388.014 lei, un profit net de 10.820 de lei și datorii în valoare de 1.530.932 de lei.
Ioan Micula mai apare și în firmele Cintyq Mobilier SRL, Scandic Distilleries SA, Solid Impact SRL și Universal Rent SRL. Ioan Micula este în firmele Ardealul Stei SRL, Cretinvest SRL, Clas Media SRL, Drinks Prod SRL, Intermark SRL, Juhanino SRL, Multipack SRL, Roswed Prod SRL, Starmill SRL, Suedro Prod SRL, Tertimoto SRL, Tonical Trading SRL, Transilvania General Importexport SRL, Turist Center SRL, West Leasing SRL, World Brands Production SRL.
ANAF a încercat în mai multe rânduri să îi execute silit pe frații Micula pentru recuperarea despăbugirilor plătite în 2019 de Guvernul Orban. Este vorba despre bani plătiți firmelor fraților Micula în urma celebrului proces pierdut de România în favoarea lor la Tribunalul de Arbitraj de la Washington, unde aceştia au reclamat că Statul român le-a provocat pierderi substanţiale după ce a anulat facilităţile acordate investitorilor din zonele defavorizate în perioada aderării la Uniunea Europeană, scrie Adevărul.
Despăgubirile au fost plătite în întregime în decembrie 2019, însă au fost considerate de către Comisia Europeană un ajutor de stat ilegal, comisia cerând României să recupereze banii, decizie contestată de frații Micula.
În toate acţiunile, ANAF a invocat că decizia CE este obligatorie pentru toate organele statului, inclusiv pentru instanţele acestuia, însă avocaţii magnaţilor au susţinut că actul este supus controlului instanţelor, iar până la un verdict definitiv, executarea silită a firmelor pe care le deţin, nu doar că le încalcă dreptul la proprietate, ci le provoacă daune şi le bagă în insolvenţă firmele, lăsând mii de oameni fără locuri de muncă.
Între timp, Judecătoria Beiuş a suspendat toate acţiunile pentru recuperarea celor 395 milioane de euro plătiți de Guvern firmelor fraţilor Micula, nu doar executările silite pornite deja împotriva firmelor lor, ci și pe cele viitoare.
„Instanţa apreciază oportun la acest moment suspendarea provizorie a executării silite pornită de intimate”, căci ea „ar crea grave prejudicii, cu posibila intrare în faliment, indisponibilizarea unui număr mare de angajaţi, neplata furnizorilor, împrejurare ce ar putea avea consecinţe în plan social şi ar duce la imposibilitatea de a-şi mai desfăşura activitatea”.
Mai mult, una dintre judecătoare a dispus inclusiv suspendarea “oricăror alte acte viitoare emise pe perioada suspendării provizorii”. La cererea ANAF de a lămuri termenul vag de “acte viitoare”, precizarea a venit în martie 2023, când instanţa a explicatat că “prin expresia alte acte viitoare emise pe perioada suspendării provizorii se înţelege acte de executare silită”. Cu alte cuvinte, până la un verdict definitiv al instanţelor europene, Fiscul nu-i mai poate executa silit pe fraţii Micula.