Impermeabilizarea, una din principalele cauze ale degradării solului european. Ce recomandă UE

Comisia Europeană a făcut public joi un set de orientări pentru limitarea impermeabilizării solului pe continentul nostru. Recomandările specialiştilor UE constituie un apel pentru o amenajare mai inteligentă a teritoriului și pentru utilizarea unor materiale mai permeabile, în scopul conservării solurilor.
Romania TV
12 apr. 2012, 11:54
Impermeabilizarea, una din principalele cauze ale degradării solului european. Ce recomandă UE

Impermeabilizarea solului – acoperirea terenului cu un material impermeabil- este una dintre principalele cauze ale degradării solurilor din UE. Impermeabilizarea solului afectează adesea terenurile agricole fertile, periclitează biodiversitatea, sporește riscul de inundații și de deficit de apă și contribuie la încălzirea globală.

Noile orientări privind bunele practici de limitare, atenuare și compensare a impermeabilizării solului făcute publice astăzi de Comisia Europeană cuprind exemple de politici, legislație, scheme de finanțare, instrumente de amenajare teritorială la nivel local, campanii de informare și multe alte bune practici puse în aplicare în întreaga Uniune Europeană. Orientările constituie un apel pentru o amenajare mai inteligentă a teritoriului și pentru utilizarea unor materiale mai permeabile, în scopul conservării solurilor.

„Pierderea resurselor solului prin urbanizare și prin transformarea peisajului nostru este una dintre principalele provocări cu care se confruntă Europa în domeniul mediului. Se impune urgent ca această resursă prețioasă să fie utilizată cu mai multă înțelepciune, pentru a se asigura menținerea pentru generațiile viitoare a numeroaselor servicii vitale pe care le oferă. Nu putem să turnăm pur și simplu beton peste șansele noastre de a avea un viitor sustenabil”, a declarat Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

Europa este continentul cel mai urbanizat al lumii. În fiecare an, o suprafață de încă 1 000 km² (mai mare decât orașul Berlin) este preluată pentru activități umane, o mare parte din aceasta ajungând să fie impermeabilizată. Dacă această tendință continuă cu aceeași viteză, peste 100 de ani vom fi transformat o suprafață comparabilă cu teritoriile Franței și Spaniei puse la un loc.

Formarea solului este un proces foarte lent (sunt necesare secole pentru formarea unui centimetru), deci impermeabilizarea solului dăunează în mod semnificativ solului și duce adesea la pierderea acestuia pentru totdeauna. Din acest motiv, deși dezvoltarea infrastructurii trebuie încurajată pentru a se stimula creșterea economică, este necesară o gestionare mai eficientă și mai responsabilă a terenurilor.

Impermeabilizarea solului poate fi limitată prin amenajarea inteligentă a teritoriului și prin limitarea extinderii urbane. În schimb, poate fi valorificat potențialul de dezvoltare din interiorul zonelor urbane, de exemplu prin regenerarea zonelor industriale abandonate (a siturilor industriale dezafectate). Măsurile de atenuare includ utilizarea unor materiale permeabile în locul cimentului sau al asfaltului, sprijinirea „infrastructurii verzi” și utilizarea mai amplă a sistemelor naturale de colectare a apelor. Atunci când sunt insuficiente măsurile de atenuare la fața locului, pot fi luate în considerare măsuri de compensare care îmbunătățesc funcțiile solului în altă parte.

Orientările Comisiei subliniază importanța unei abordări integrate a amenajării teritoriului. De asemenea, s-au dovedit eficiente abordările regionale specifice și mobilizarea resurselor neutilizate la nivel local.

În prezent, politicile existente pentru dezvoltarea infrastructurilor sunt examinate atent în vederea reducerii subvențiilor care ar putea stimula ocuparea nesustenabilă a terenurilor și impermeabilizarea solului. Reducerea ponderii taxelor de urbanism în bugetele municipale poate sprijini, de asemenea, amenajarea teritoriului pe termen lung.

Orientările vor fi prezentate și discutate la Conferința privind remedierea solului și impermeabilizarea solului găzduită de Comisie la 10 și 11 mai 2012 la Bruxelles. Orientările vor deveni disponibile în mai multe limbi pe parcursul anului și sunt destinate autorităților naționale, regionale și locale competente, precum și profesioniștilor care se ocupă cu amenajarea teritoriului și cu gestionarea solurilor. Mai mult, orientările au menirea de a sensibiliza publicul larg în ceea ce privește degradarea continuă a solurilor.

Impermeabilizarea solului este una dintre principalele amenințări la adresa solului abordate de Strategia tematică pentru protecția solului și de propunerea de Directivă-cadru privind solul care însoțește strategia. Orientările își au originea în recenta Foaie de parcurs către o Europă eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor publicată de Comisia Europeană la 20 septembrie 2011. Foaia de parcurs sugerează ca, cel târziu începând cu 2020, politicile UE să țină seama de impactul lor direct și indirect asupra utilizării terenurilor și să se asigure că rata ocupării terenurilor (de exemplu, pierderea terenurilor agricole, seminaturale sau naturale) va permite îndeplinirea până în 2050 a obiectivului unei preluări nete a terenurilor care să fie egală cu zero.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Dispozitivele medicale din China, un pericol
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Rezultate alegeri Germania: Friedrich Merz devine noul cancelar al Germaniei. CDU/CSU au câștigat scrutinul, potrivit rezultatelor provizorii
Cancan.ro
Dana Roba, un nou derapaj taxat dur. Și-a vopsit cele două fetițe. Cum arată micuțele machiate profesional
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Dan Bongino numit director adjunct al FBI de către Kash Patel
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!