Un implant dentar este un dispozitiv din titan care înlocuiește rădăcina naturală a dintelui. Medicul chirurg va introduce implantul în osul maxilar, oferind un suport puternic și permanent pentru o coroană sau o punte. Dintre cele trei soluții de înlocuire a dinților lipsă, implantul dentar este singura care necesită intervenție chirurgicală. Beneficiile pe termen lung ale implantului dentar sunt numeroase, chiar dacă procesul poate fi unul de durată în cazul în care, de exemplu, este nevoie de adiție de os. Cu toate acestea, în prezent, procedura de inserare a unui implant este extrem de rapidă și lipsită de disconfort.
În timpul vindecării, osul și implantul fuzionează pentru a crea o fundație stabilă și durabilă pentru coroana sau puntea ce vor fi aplicate ulterior. Un implant dentar este recomandat atunci când lipsește un dinte sau acesta nu mai poate fi recuperat. i. Este o soluție sigură și de lungă durată care nu are un impact negativ asupra dinților din jur. Cât despre preturile unui implant dentar, acestea pot varia considerabil de la pacient la pacient, în funcție de complexitatea intervenției. Dacă sunt necesare grefe osoase sau ridicări de sinus maxilar, procedura va fi mai costisitoare.
În general, un implant va dura toată viața, spre deosebire de o coroană sau o punte. Desigur, durata de viață a implantului va fi influențată de igiena ta orală. Este important să programezi controale regulate la medicul dentist și să te speli pe dinți de două ori pe zi.
Coroanele sunt lucrări protetice utilizate pentru a înlocui dinții deteriorați sau cariați, astfel încât aceștia să arate și să funcționeze exact ca cei naturali și perfect sănătoși. O coroană este un dinte artificial . realizat din compozit sau porțelan, care reface complet un dinte deteriorat sau care se fixează pe șurubul implantului dentar.
Coroanele dentare sunt adesea utilizate pentru reabilitarea dinților care au fost afectați de carii și care nu mai pot fi restaurați prin alte proceduri, a celor rupți sau fisurați, având nu numai scop funcțional, ci și estetic. În cazul implanturilor dentare, coroana este ultima etapă a tratamentului și are rolul de a împiedica dinții din vecinătate să migreze. Durata de viață a unei coroane dentare variază de la 10 la 15 ani, în funcție de calitatea materialului ales și de igiena ta dentară.
Spre deosebire de coroane, care acoperă și protejează un dinte rupt sau deteriorat, o punte este o proteză fixă care înlocuiește unul sau mai mulți dinți lipsă. Puntea este formată din două coroane plasate pe dinții de pe fiecare parte a spațiului gol, unite între ele de unul sau mai mulți dinți artificiali. La fel ca și coroana, o punte este realizată la comandă, pentru a asigura cel mai înalt nivel de confort, funcționalitate și un aspect natural.
Dacă dinții adiacenți sunt prea deteriorați sau chiar lipsesc, puntea poate fi sprijinită pe implanturi dentare. O punte dentară are o durată de viață de aproximativ 10 ani, în funcție de cât ești de atent la igiena ta orală.
Răspunsul la această întrebare depinde în întregime de tipul de problemă dentară tratată. Dacă rădăcina dintelui este în stare bună, cel mai probabil ți se va recomanda coroana dentară. În cazul dinților lipsă, implantul este cea mai bună opțiune, pentru că are o durată de viață foarte mare, are stabilitate ridicată și arată și se simte ca un dinte real. Punțile dentare necesită dinți adiacenți pentru susținere, care trebuie să fie în stare bună. O punte dentară poate cauza o senzație de jenă la nivelul gurii, iar, în plus, aspectul danturii la nivel general poate fi modificat. Pe de altă parte, există câteva contraindicații ale implantului dentar, caz în care medicul va recomanda alte opțiuni de tratament. Implantul nu este recomandat, printre altele, pacienților care fac radioterapie ori chimioterapie, suferă de leucemie acută sau au trecut printr-un infarct miocardic mai recent de șase luni.
Decizia de a opta pentru un implant dentar, o coroană sau o punte este una importantă. Fiecare procedură oferă beneficii unice și este adaptată unor nevoi dentare specifice. Cea mai bună modalitate de a stabili tratamentul potrivit pentru tine este să te consulți cu un medic stomatolog specializat.
Sursa foto: Freepik.com