Implant dentar, coroană sau punte: află care este opțiunea potrivită pentru tine

Unul dintre primii pași pentru a-ți readuce sănătatea orală pe drumul cel bun este stabilirea tratamentului potrivit. Implantul, coroana și puntea dentară reprezintă soluții obișnuite de înlocuire a unuia sau mai multor dinți lipsă. Fiecare dintre aceste soluții are propriile avantaje și sunt potrivite în anumite situații, în funcție de istoricul medical al pacientului. Află din acest articol care sunt diferențele dintre aceste dispozitive dentare și pentru ce sunt recomandate fiecare, astfel încât să poți avea o discuție informată cu medicul tău dentist și să decideți împreună care este tratamentul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.
Alina Costache
16 dec. 2024, 15:35
Implant dentar, coroană sau punte: află care este opțiunea potrivită pentru tine

Implanturile dentare înlocuiesc rădăcina naturală a dintelui

Un implant dentar este un dispozitiv din titan care înlocuiește rădăcina naturală a dintelui. Medicul chirurg va introduce implantul în osul maxilar, oferind un suport puternic și permanent pentru o coroană sau o punte. Dintre cele trei soluții de înlocuire a dinților lipsă, implantul dentar este singura care necesită intervenție chirurgicală. Beneficiile pe termen lung ale implantului dentar sunt numeroase, chiar dacă procesul poate fi unul de durată în cazul în care, de exemplu, este nevoie de adiție de os. Cu toate acestea, în prezent, procedura de inserare a unui implant este extrem de rapidă și lipsită de disconfort.

În timpul vindecării, osul și implantul fuzionează pentru a crea o fundație stabilă și durabilă pentru coroana sau puntea ce vor fi aplicate ulterior. Un implant dentar este recomandat atunci când lipsește un dinte sau acesta nu mai poate fi recuperat. i. Este o soluție sigură și de lungă durată care nu are un impact negativ asupra dinților din jur. Cât despre preturile unui implant dentar, acestea pot varia considerabil de la pacient la pacient, în funcție de complexitatea intervenției. Dacă sunt necesare grefe osoase sau ridicări de sinus maxilar, procedura va fi mai costisitoare.

În general, un implant va dura toată viața, spre deosebire de o coroană sau o punte. Desigur, durata de viață a implantului va fi influențată de igiena ta orală. Este important să programezi controale regulate la medicul dentist și să te speli pe dinți de două ori pe zi.

Coroanele înlocuiesc dinții deteriorați

Coroanele sunt lucrări protetice utilizate pentru a înlocui dinții deteriorați sau cariați, astfel încât aceștia să arate și să funcționeze exact ca cei naturali și perfect sănătoși. O coroană este un dinte artificial . realizat din compozit sau porțelan, care reface complet un dinte deteriorat sau care se fixează pe șurubul implantului dentar.

Coroanele dentare sunt adesea utilizate pentru reabilitarea dinților care au fost afectați de carii și care nu mai pot fi restaurați prin alte proceduri, a celor rupți sau fisurați, având nu numai scop funcțional, ci și estetic. În cazul implanturilor dentare, coroana este ultima etapă a tratamentului și are rolul de a împiedica dinții din vecinătate să migreze. Durata de viață a unei coroane dentare variază de la 10 la 15 ani, în funcție de calitatea materialului ales și de igiena ta dentară.

Punțile dentare înlocuiesc unul sau mai mulți dinți lipsă

Spre deosebire de coroane, care acoperă și protejează un dinte rupt sau deteriorat, o punte este o proteză fixă care înlocuiește unul sau mai mulți dinți lipsă. Puntea este formată din două coroane plasate pe dinții de pe fiecare parte a spațiului gol, unite între ele de unul sau mai mulți dinți artificiali. La fel ca și coroana, o punte este realizată la comandă, pentru a asigura cel mai înalt nivel de confort, funcționalitate și un aspect natural.

Dacă dinții adiacenți sunt prea deteriorați sau chiar lipsesc, puntea poate fi sprijinită pe implanturi dentare. O punte dentară are o durată de viață de aproximativ 10 ani, în funcție de cât ești de atent la igiena ta orală.

Care este cea mai bună opțiune pentru tine

Răspunsul la această întrebare depinde în întregime de tipul de problemă dentară tratată. Dacă rădăcina dintelui este în stare bună, cel mai probabil ți se va recomanda coroana dentară. În cazul dinților lipsă, implantul este cea mai bună opțiune, pentru că are o durată de viață foarte mare, are stabilitate ridicată și arată și se simte ca un dinte real. Punțile dentare necesită dinți adiacenți pentru susținere, care trebuie să fie în stare bună. O punte dentară poate cauza o senzație de jenă la nivelul gurii, iar, în plus, aspectul danturii la nivel general poate fi modificat. Pe de altă parte, există câteva contraindicații ale implantului dentar, caz în care medicul va recomanda alte opțiuni de tratament. Implantul nu este recomandat, printre altele, pacienților care fac radioterapie ori chimioterapie, suferă de leucemie acută sau au trecut printr-un infarct miocardic mai recent de șase luni.

Decizia de a opta pentru un implant dentar, o coroană sau o punte este una importantă. Fiecare procedură oferă beneficii unice și este adaptată unor nevoi dentare specifice. Cea mai bună modalitate de a stabili tratamentul potrivit pentru tine este să te consulți cu un medic stomatolog specializat.

Sursa foto: Freepik.com

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Paștele Blajinilor: sfaturi ale preoților pentru o pomenire adevărată – rugăciune, nu mese festive la cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertismentul Băncii Centrale: Sunt ușor de detectat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte