„Ani de zile am învățat, și acasă și la școală, „să stăm cuminți”, „să ne vedem fiecare de treaba noastră”, „să nu ne băgăm”. Așa am crescut mici individualiști, fiecare cu trebușoara lui, fără să ne pese de alții și fără să știm ce înseamnă comunitate. Prin acest proiect, organizatorii îi încurajează pe elevi să nu stea în banca lor, ci să le pese de ce se întâmplă în jurul lor, pentru că nu trăiesc în vid. Fiecare vrea să se schimbe ceva în jurul său, în societate, doar că lucrurile nu se schimbă întotdeauna de la sine. Primul pas este să spui, tare și articulat, cum ai vrea să fie în jurul tău”, a declarat Oana Preda, președintele Centrului de Resurse pentru Participare Publică.
„Prin proiectul „Și pe noi nu ne întrebați?” dorim să stimulăm participarea și solidaritatea civică a elevilor şi să le furnizăm acestora atât spațiul de exprimare, cât şi exercițiul participării civice, astfel încât să nu mai fie percepuţi drept factori pasivi, lipsiţi de opinii relevante. Elevii învață să lucreze în echipă, deprind mecanismele prin care pot participa la procesele decizionale din școală sau comunitatea din care fac parte, testează metode prin care se pot adresa persoanelor care iau deciziile importante din viața lor, învaţă cum să susțină o prezentare în fața unei audiențe și, mai ales, cum să ceară respectarea drepturilor pe care le au”, a precizat Andreea Pătru, manager de proiect la Asociația Romano ButiQ.
Cum se procedează?
Proiectul se adresează elevilor din clasele V-VIII şi de liceu și se desfășoară la nivel național. Aceștia pot participa la concurs prin înscrierea pe pagina web a proiectului: http://sipenoinuneintrebati.romanobutiq.ro, până la data de 30 iunie 2013, având şansa să câştige o cameră video şi să fie actorii principali ai unei conferinţe naţionale dedicate schimbărilor în educație.
Elevii participanți pot trimite în nume propriu (prin organizarea în echipe de cel puțin două persoane) sau în numele școlii (prin organizarea de echipe conduse de un profesor) diverse produse creative: film scurt, eseu, fotografie, desen, material audio, referitoare la o problemă pe care o identifică în jurul lor și soluția pe care o propun.
Ce se întâmplă ulterior?
Un juriu va alege cele mai bune zece idei, care ulterior vor fi promovate în cadrul conferinței și prin intermediul unei Carte Albe a tinerilor. Vor fi premiate primele 10 idei reprezentative și cu un factor de inovare crescut. Astfel, sperăm să încurajăm spiritul de competiție și efortul susținut pentru a realiza un proiect la potențial maxim.
Primele 10 echipe câștigătoare ale concursului vor construi împreună o „Carta Albă” reprezentativă pentru generația actuală. Aceasta își dorește a fi un manifest despre cum poate fi rezolvată o anumită problemă, are rolul de a oferi informații, de a ajuta cititorul să înțeleagă o problemă, de a o rezolva sau de a lua o decizie și urmează să fie înmânată actorilor relevanți: minister, inspectorate, societatea civilă și oameni de afaceri.