Avand in vedere ca multe persoane ignora simptomele sau manifestarile acestei afectiuni, pentru a se ajunge la diagnosticare, trebuie cunoscute semnele care pot indica riscul de instalare a bolii Alzheimer.
Descrierea bolii Alzheimer si a principalelor simptome
Alzheimer este definita ca fiind o afectiune progresiva care pe masura ce trece timpul poate duce la degenerarea celulelor neuronale. Acest proces este unul evolutiv si in final se ajunge la moartea celulelor afectate. Trebuie punctat ca vorbim despre afectiunea neurologica cel mai des intalnita in randul cauzelor care duc la dementa.
Avand in vedere faptul ca multe dintre manifestarile bolii pot fi confundate cu o serie de alte afectiuni medicale, multe persoane care manifesta anumite simptome nu ajung la medicul specialist decat in momentul in care boala a avansat semnificativ si faptul ca vorbim despre o problema neurologica sunt destul de evidente.
Exista o paleta diversificata de manifestari si de simptome care recomanda un medic specialist. Medicul va urma procedurile standard pentru evaluarea privind riscul ca un pacient sa sufere de Alzheimer. Printre primele simptome enumeram tulburarile de memorie ocazionale. Daca aceste tulburari de memorie persista si sunt tot mai frecvente, evaluarea medicala de specialitate este absolut necesara.
Simptomatologia in boala Alzheimer este foarte variata. Printre manifestari putem regasi tulburari de personalitate, stari de confuzie, stari de suspiciune constanta, schimbari bruste de dispozitie sau de gandire, tulburari de vorbire, dezorientare in spatiu si timp, aparitia de halucinatii sau frica obsesiva de anumite vatamari corporale completeaza lista de simptome.
In foarte multe cazuri pacientii care sufera de Alzheimer prezinta simptome precum pierderea interesului pentru membrii familiei, a prietenilor sau fata de anumite activitati care anterior instalarii acestei boli se numarau printre preferatele pacientului.
Cum poate fi diagnosticata boala Alzheimer
Avand in vedere ca multe dintre simptomele in cazul bolii Alzheimer pot fi confundate cu alte afectiuni, diagnosticarea precisa poate fi facuta doar intr-un centru medical specializat. Medicii cu expertiza si cu experienta in boala Alzheimer si in alte afectiuni neurologice vor putea efectua evaluari cognitive, evaluari pe baza markerilor imagistici sau evaluari biologice. Toate aceste abordari de specialitate vor permite stabilirea unui diagnostic cu o precizie de 90%.
Centru medical Pro Memoria vine in intampinarea tuturor persoanelor care manifesta simptomele bolii Alzheimer si a apartinatorilor acestora. Mai multe informatii cu privire la serviciile medicale oferite de acest centru medical pot fi gasite pe www.pro-memoria.ro.