Gripa sezonieră este o boală virală contagioasă, care se manifestă sub forma unei epidemii în cursul lunilor de iarnă. Aceasta este una dintre bolile transmisibile cele mai curente şi răspândite şi o sursă importantă de morbiditate şi de mortalitate în toate ţările.
Orice persoană se poate îmbolnăvi de gripă, însă anumite categorii ale populaţiei au o sensibilitate crescută în faţa acestei boli. Printre acestea se află copiii, femeile însărcinate, persoanele instituţionalizate sau din colectivităţi, vârstnicii peste 65 de ani şi persoanele care suferă de boli cronice.
„Virusul gripal nu a intrat încă în România, însă acum, octombrie-noiembrie, este perioada perfectă pentru vaccinare. Recomand cu toată căldura vaccinarea antigripală, în primul rând pentru pacienţii aflaţi la risc, şi anume pentru cei care lucrează în colectivitate, pentru adulţii cu boli cronice, cum ar fi astmul bronşic, bronşita cronică, pacienţii cu diabet zaharat, hipertensivi, cardiaci, precum şi pacienţii care vin în contact cu copii mici. Prima măsură este vaccinarea şi cea mai inteligentă şi cea mai ieftină. Sunt vaccinuri de calitate. Tratarea unei gripe costă mult mai mult decât un vaccin antigripal. Este momentul propice, chiar dacă la nivelul Ministerului Sănătăţii şi al Direcţiilor de Sănătate Publică încă nu se pune problema distribuirii de vaccin. Noi vom face catagrafii, dar experienţele anilor trecuţi au arătat că vaccinul vine în general târziu şi în cantitate total insuficientă. Poate că în viitor va fi altfel”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Rodica Tănăsescu, medic de familie şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.
Vaccinul antigripal nu are efecte secundare. În schimb, în urma vaccinului, la unii pacienţi poate să apară o mică jenă locală, iar la un număr extrem de mic de pacienti poate apărea o uşoară durere de cap sau o uşoară creştere a temperaturii.
Gripa se poate transmite în două moduri:
Pe cale aeriană:
Prin contact direct:
Principalele simptome ale gripei: prezenţa febrei, durerile de cap, durerile generale, oboseală, slăbiciune musculară, senzaţie de epuizare, nas înfundat, dureri de gât, tuse, jenă în piept etc.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), doar în ţările dezvoltate, anual, se estimează un număr cuprins între 250.000–500.000 de decese şi între 3-5 milioane de îmbolnăviri grave cauzate de epidemiile anuale de gripă. Cele mai multe decese cauzate de această boală contagioasă se întâlnesc la populaţia din grupa de vârsta peste 65 de ani.
Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Medicii AVERTIZEAZĂ asupra RISCURILOR la care sunt expuşi românii NEIMUNIZAŢI