Importuri ilegale de țiței rusesc pentru procesare la Rafinaria Rompetrol Midia. România investigată pentru încălcarea embargoului UE privind importul de petrol din Rusia

România este investigata pentru încalcarea embargoului asupra importului de țiței rusesc. Importuri ilegale de petrol rusesc ar fi ajuns la Rafinaria Rompetrol Midia, pentru procesare, scrie presa ucraineană.
Alina Costache
28 nov. 2024, 13:10
Importuri ilegale de țiței rusesc pentru procesare la Rafinaria Rompetrol Midia. România investigată pentru încălcarea embargoului UE privind importul de petrol din Rusia

Importuri ilegale de titei rusesc pentru procesare laRafinaria Rompetrol Midia. Ziarul ucrainean Pravda a publicat o investigație susținută de materiale video care demonstrează încălcarea embargoului UE privind importul de țiței rusesc de către o companie din România. Mai exact, presa ucraineană susține că importuri ilegale de țiței rusesc ar fi ajuns pentru procesare la Rafinaria Rompetrol Midia, deținută de Rompetrol Kazmunay, firma la care statul roman detine 44% din actiuni.

Sursa citată scrie că navele rusești cu țiței sunt încărcate în portul rusesc Novorossiisk și aduse la Marea Neagră, unde țițeiul este transferat noaptea de la navă la navă și apoi descărcat în portul Midia Constanța – un terminal petrolier privat operat de Rompetrol.

 

Cum funcționează ”flota din umbră”, rețeaua ilegală de transporturi de petrol din Rusia, care eludează embargoul

În al treilea an al invaziei Rusiei în Ucraina, eficiența sancțiunilor occidentale care vizează reducerea mașinăriei de război a Kremlinului este pusă sub semnul întrebării, scrie publicația de presă Pravda, care publică o investigație, scoțând la iveală existența unei rețele de transporturi de petrol din Rusia – denumită „flota din umbră” – care permite Moscovei să-și susțină agresiunea militară în ciuda sancțiunilor declarate de occidentali.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022, UE a impus sancțiuni masive și fără precedent împotriva Rusiei. Sancțiunile includ măsuri restrictive specifice, sancțiuni economice, măsuri diplomatice și măsuri privind vizele.

Astfel, Uniunea Europeană (UE) a impus embargo asupra importurilor de petrol din Rusia și a implementat un plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc pe mare. Aceste măsuri, menite să reducă veniturile Kremlinului, aveau scopul de a slăbi capacitatea acestuia de a finanța războiul din Ucraina. Cu toate acestea, investigația Pravda dezvăluie că Rusia continuă să exporte milioane de tone de petrol în Europa, exploatând lacune în aplicarea legii, scrie eutoday.net.

Deși sancțiunile există pe hârtie, aplicarea lor a fost inconsecventă. Rapoartele arată că, în primul an al invaziei, țările UE au plătit Rusiei aproape 140 de miliarde de euro pentru petrol și gaze, potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA). Dintre această sumă, aproximativ 80 de miliarde de euro au provenit din afaceri cu petrol, iar acești bani au finanțat direct operațiunile militare ale Moscovei. Pentru 2024, bugetul de apărare al Rusiei este de 112 miliarde de dolari, cu o creștere planificată la 142 de miliarde de dolari în 2025, potrivit Bloomberg.

Dependența Rusiei de exporturile de energie este bine documentată. Veniturile din petrol reprezintă o parte substanțială din bugetul său federal. În ciuda sancțiunilor, tancurile rusești continuă să transporte țiței în porturile UE sub pretextul scutirilor legale și prin operațiuni complexe offshore. Jurnaliști ucraineni au urmărit aceste activități, dezvăluind modul în care tancurile înmatriculate în țări precum Panama, Liberia și Insulele Marshall operează ca parte a flotei din umbră.

Ancheta Pravda evidențiază exploatarea sistematică a scutirilor de sancțiuni ale UE și o supraveghere slabă. Bulgaria și România, în special, au devenit centrale pentru aceste operațiuni, scrie presa ucraineană.

Portul bulgar Burgas și portul românesc Constanța au devenit locații cheie pentru ”flota umbră”. De exemplu, petrolierul Lipari, înmatriculat în Liberia, a andocat la Burgas după ce a plecat din portul rus Novorossiysk. Acolo, a interacționat cu rafinăria Rosinets a lui Lukoil – deținută anterior de Rusia, dar acum naționalizată de Bulgaria. În ciuda naționalizării, rafinăria continuă să proceseze cantități mari de petrol rusesc. Potrivit organizațiilor anticorupție, Bulgaria a rafinat aproape 5 milioane de tone de petrol rusesc în primele 10 luni ale anului 2023, generând 1 miliard de euro în venituri fiscale pentru Kremlin.

Portul Constanța al României este un alt hub în care ajunge petrol rusesc. Anchetatorii au urmărit tancul Sredina, înmatriculat în Panama, în timp ce stătea în larg înainte de a se angaja în activități de transbordare – descărcarea petrolului către alte nave aflate pe mare pentru a-i ascunde originile. Astfel de transferuri au loc adesea noaptea și departe de țărm, complicând supravegherea.

DailyBusiness
Prime de Crăciun 2024. Categoria de angajați lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători
Spynews
Cum a reacționat fiica lui CRBL și a Elenei atunci când a aflat că tatăl ei și-a refăcut viața. Artistul este împreună de câteva luni cu o tânără de 24 de ani
Bzi.ro
Ce îi rezervă astrele lui Călin Georgescu: Ce semnifică anul său de naștere
Fanatik.ro
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar trebui să faci, de fapt, pe timpul iernii
Capital.ro
CCR îl va elimina pe Călin Georgescu din alegeri? Decizia așteptată de toată România
Playtech.ro
LIDL a spus stop în România expansiunii. Decizia celui mai popular retailer printre români despre...
DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Adevarul
Arsenie Boca, 35 de ani de la moartea sfântului Ardealului. Ultimul său mesaj către Ceaușescu: „Nu mai apucă Crăciunul”
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Pizza de post. O rețetă ideală pentru preparatul tău preferat
Spynews
Uranus va intra în Gemeni în 2025. Viața fiecărui nativ poate fi dată peste cap. Ce impact va avea asupra zodiilor
Evz.ro
Adriana Bahmuțeanu a deschis dosar penal pentru a-și putea vedea copiii
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Trei persoane și-au pierdut viața într-un accident cumplit pe DN 26, în Galați! Traficul rutier a fost blocat
Cancan.ro
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această decizie de ultimă oră?
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A explodat bomba: Călin Georgescu nu e cine credeţi! Oamenii din spate și legăturile cu Rusia
StirileBZI
Fumatul va fi interzis pentru aceste persoane! Nu mai pot cumpăra țigări!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe afară din cimitir
substantial.ro
Olanda trimite Ucrainei trei lansatoare de rachete Patriot
MediaFlux
PLÂNGERE PENALĂ pentru CĂLIN GEORGESCU! ACUZAȚIILE sunt GRAVE
Shtiu.ro
5 lucruri evidente despre care Călin Georgescu nu crede că există: războiul din Ucraina, aselenizarea sau tezaurul de la ruși
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie