Importuri ilegale de țiței rusesc pentru procesare la Rafinaria Rompetrol Midia. România investigată pentru încălcarea embargoului UE privind importul de petrol din Rusia

România este investigata pentru încalcarea embargoului asupra importului de țiței rusesc. Importuri ilegale de petrol rusesc ar fi ajuns la Rafinaria Rompetrol Midia, pentru procesare, scrie presa ucraineană.
Alina Costache
28 nov. 2024, 13:10
Importuri ilegale de țiței rusesc pentru procesare la Rafinaria Rompetrol Midia. România investigată pentru încălcarea embargoului UE privind importul de petrol din Rusia

Importuri ilegale de titei rusesc pentru procesare laRafinaria Rompetrol Midia. Ziarul ucrainean Pravda a publicat o investigație susținută de materiale video care demonstrează încălcarea embargoului UE privind importul de țiței rusesc de către o companie din România. Mai exact, presa ucraineană susține că importuri ilegale de țiței rusesc ar fi ajuns pentru procesare la Rafinaria Rompetrol Midia, deținută de Rompetrol Kazmunay, firma la care statul roman detine 44% din actiuni.

Sursa citată scrie că navele rusești cu țiței sunt încărcate în portul rusesc Novorossiisk și aduse la Marea Neagră, unde țițeiul este transferat noaptea de la navă la navă și apoi descărcat în portul Midia Constanța – un terminal petrolier privat operat de Rompetrol.

 

Cum funcționează ”flota din umbră”, rețeaua ilegală de transporturi de petrol din Rusia, care eludează embargoul

În al treilea an al invaziei Rusiei în Ucraina, eficiența sancțiunilor occidentale care vizează reducerea mașinăriei de război a Kremlinului este pusă sub semnul întrebării, scrie publicația de presă Pravda, care publică o investigație, scoțând la iveală existența unei rețele de transporturi de petrol din Rusia – denumită „flota din umbră” – care permite Moscovei să-și susțină agresiunea militară în ciuda sancțiunilor declarate de occidentali.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022, UE a impus sancțiuni masive și fără precedent împotriva Rusiei. Sancțiunile includ măsuri restrictive specifice, sancțiuni economice, măsuri diplomatice și măsuri privind vizele.

Astfel, Uniunea Europeană (UE) a impus embargo asupra importurilor de petrol din Rusia și a implementat un plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc pe mare. Aceste măsuri, menite să reducă veniturile Kremlinului, aveau scopul de a slăbi capacitatea acestuia de a finanța războiul din Ucraina. Cu toate acestea, investigația Pravda dezvăluie că Rusia continuă să exporte milioane de tone de petrol în Europa, exploatând lacune în aplicarea legii, scrie eutoday.net.

Deși sancțiunile există pe hârtie, aplicarea lor a fost inconsecventă. Rapoartele arată că, în primul an al invaziei, țările UE au plătit Rusiei aproape 140 de miliarde de euro pentru petrol și gaze, potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA). Dintre această sumă, aproximativ 80 de miliarde de euro au provenit din afaceri cu petrol, iar acești bani au finanțat direct operațiunile militare ale Moscovei. Pentru 2024, bugetul de apărare al Rusiei este de 112 miliarde de dolari, cu o creștere planificată la 142 de miliarde de dolari în 2025, potrivit Bloomberg.

Dependența Rusiei de exporturile de energie este bine documentată. Veniturile din petrol reprezintă o parte substanțială din bugetul său federal. În ciuda sancțiunilor, tancurile rusești continuă să transporte țiței în porturile UE sub pretextul scutirilor legale și prin operațiuni complexe offshore. Jurnaliști ucraineni au urmărit aceste activități, dezvăluind modul în care tancurile înmatriculate în țări precum Panama, Liberia și Insulele Marshall operează ca parte a flotei din umbră.

Ancheta Pravda evidențiază exploatarea sistematică a scutirilor de sancțiuni ale UE și o supraveghere slabă. Bulgaria și România, în special, au devenit centrale pentru aceste operațiuni, scrie presa ucraineană.

Portul bulgar Burgas și portul românesc Constanța au devenit locații cheie pentru ”flota umbră”. De exemplu, petrolierul Lipari, înmatriculat în Liberia, a andocat la Burgas după ce a plecat din portul rus Novorossiysk. Acolo, a interacționat cu rafinăria Rosinets a lui Lukoil – deținută anterior de Rusia, dar acum naționalizată de Bulgaria. În ciuda naționalizării, rafinăria continuă să proceseze cantități mari de petrol rusesc. Potrivit organizațiilor anticorupție, Bulgaria a rafinat aproape 5 milioane de tone de petrol rusesc în primele 10 luni ale anului 2023, generând 1 miliard de euro în venituri fiscale pentru Kremlin.

Portul Constanța al României este un alt hub în care ajunge petrol rusesc. Anchetatorii au urmărit tancul Sredina, înmatriculat în Panama, în timp ce stătea în larg înainte de a se angaja în activități de transbordare – descărcarea petrolului către alte nave aflate pe mare pentru a-i ascunde originile. Astfel de transferuri au loc adesea noaptea și departe de țărm, complicând supravegherea.

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
Construcția uriașă a primit undă verde, iar România dă lovitura într-un domeniu cheie. Se investește 1,4 miliarde de euro pentru realizarea ei
Capital.ro
Verdict oficial pentru Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Patru zodii primesc un cadou special pe 5 februarie
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ajutoare sociale care rămân neschimbate în 2025: Guvernul României a decis să plafoneze valoarea ISR la 660 de lei
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Stop la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot cash de la bancomate. Dispar aceste ATM-uri
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Sprijinul Polonezilor pentru Asistența Militară oferită Ucrainei Scade
MediaFlux
Vin BANI în PLUS pentru PENSIONARI! RECALCULAREA pensiilor după ADEVERINȚELE din dosare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol