Astfel, din cererea totală de gaze, estimată la 13,728 milioane de MWh în noiembrie, importurile curente vor însemna 4,198 milioane de MWh, adică 30,5%.
Producția internă curentă ajunge la 7,324 milioane de MWh, iar o cantitate de 2,174 milioane de MWh provine din producția internă înmagazinată. Sursa acestor informații este Transgaz, se arată în document.
Gazele importate vor merge exclusiv pe piața concurențială. Aceasta deoarece structura amestecului de gaze pentru populație și termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici, avizată de ANRE, arată că acești consumatori nu vor utiliza gaze de import în luna noiembrie, ci doar resurse de producție autohtonă (5,020 milioane de MWh).
Ponderea mare a importurilor în consumul total este surprinzătoare, în condițiile în care, în ultimii ani, România a importat din ce în ce mai puține gaze, ca urmare a scăderii consumului industrial. Spre exemplu, în iunie, producția internă de gaze a României a fost mai mare decât consumul.
Importurile de gaze nu au mai avut ponderi de 30% din anul 2008. În acel an, prețul gazelor de import era dublu față de cel al gazelor de producție internă, însă scăderea cotațiilor petroliere a dus la ieftinirea masivă a gazelor pe plan internațional.
Situația a fost previzionată de ANRE încă de la începutul verii. În luna iunie, Niculae Havrileț, președintele Autorității, declara că gazele de import vor avea la iarnă un preț cu 20% mai mic decât cele din producția internă înmagazinată, astfel că s-ar putea ajunge la situația în care vom prefera să importăm peste 30% din consum și să nu mai utilizăm gaze din depozite.
„Ca urmare a activități de monitorizare, am constatat că există posibilitatea ca în următoarea iarnă să există anumite turbulențe, ca urmare a faptului că gazele din producția internă din depozite vor avea prețul mult mai mare decât prețul gazelor importate. Gazele de import vor avea un preț de 70 de lei pe MWh, iar gazele din producția internă înmagazinată vor avea 80 de lei pentru cele înmagazinate la 1 iulie și 86 de lei cele înmagazinate după această dată”, a spus Havrileț.