Chiar dacă măsura se aplică oficial de la 1 iulie 2024, există incertitudini cu privire la veniturile vizate. Autoritățile fiscale ar putea include și venituri obținute înainte de această dată, ceea ce ridică probleme legale privind retroactivitatea, scrie avocatnet.ro. Pe de altă mparte, persoanele fizice care și-au declarat voluntar veniturile înainte de 1 iulie 2024 sperau la aplicarea unei cote de doar 10%, dar există riscul ca Fiscul să conteste sursa acestor venituri și să aplice noul impozit de 70%.
În acest moment, există souă scenarii pentru inspectorii fiscali: aplicarea impozitului de 70%, cu posibilitatea ca măsura să fie ulterior anulată sau redusă la 16% prin decizii juridice, ceea ce ar obliga statul să restituie banii încasați în plus, precum și o dobândă de aproximativ 7,3% pe an pentru sumele reținute fără drept, şi aplicarea unui impozit de 16%, considerând că noua regulă a Legii 296/2023 se aplică doar veniturilor obținute după 1 iulie 2024.
Între timp, specialiștii avertizează că verificările fiscale vor deveni mai stricte, iar contribuabilii ar trebui să fie pregătiți să justifice sursa veniturilor lor pentru a evita impozitarea drastică. În cazul în care o persoană consideră că decizia Fiscului este incorectă, poate face contestație, fiind recomandată consultarea unui specialist. Dacă decizia rămâne definitivă, contribuabilii trebuie să ia în considerare aspecte precum termenele de prescripție, posibilitatea eșalonării plății și riscurile asociate neplății.