Impozit majorat pe locuinţă când există sedii sociale declarate la adresă

Deţinând acasă un sediu de firma sau un sediu pentru persoana fizică autorizată, deschizând un cabinet în care se desfăşoară activitate de contabilitate, mediere, consultanţă etc, sau înfiinţând o afacere precum o sifonărie, frizerie, copiere chei auto, copiere chei usă, tocilărie etc, într-un imobil aflat în proprietatea dvs. de mai mult de 5 ani, veţi putea fi impozitat cu 2% din valoarea acestuia, ceea ce presupune o majorare a impozitului de cel puțin 20 de ori față de 2015.
Romania TV
11 mai 2016, 03:00
Impozit majorat pe locuinţă când există sedii sociale declarate la adresă

În conformitate cu noul Cod fiscal intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016, impozitul pe clădirile deținute de persoane fizice nu se va mai stabili în funcție de calitatea de proprietar persoană fizică ci în funcție de scopul utilizării clădirii respective – de locuinţă (destinatie rezidenţială), în scop economic: sedii de societate sau sediu social pentru PFA, cabinete etc (destinaţie nerezidenţială) sau locuinţă şi, în acelaşi timp, sediu social (destinaţie mixtă) -, ceea ce, potrivit unor calcule realizate de consultanți fiscali, presupune că impozitele datorate de persoanele care folosesc locuințele drept sedii de firme vor creşte în acest an chiar şi de 25 de ori, în comparaţie cu 2015.

Proprietarii persoane fizice ai imobilelor în care sunt înregistrate sedii sociale vor trebui ca până la 31 mai 2016 să depună la direcţiile de specialitate ale primăriilor o declaraţie de impunere (formularul ITL 001) privind destinaţia clădirii. Pe baza acestei declaraţii autorităţile vor calcula impozitul datorat.

Pe 5 aprilie 2016, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat un „Ghid ilustrativ privind plata impozitului pe clădiri” în scopul de a clarifica situaţia persoanelor ce deţin imobile folosite cu dublu scop – locuinţă şi sediu social. Acest ghid vine în sprijinul contribuabililor cu o serie de informaţii lămuritoare, cu exemple concrete ale posibilelor situaţii întâlnite în practică, dar şi cu simulări de calcul.

Clădiri nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice

Potrivit Codului fiscal, impozitul pentru clădirile nerezidenţiale ai căror proprietari sunt persoane fizice se calculează aplicându-se o cotă cuprinsă între 0,2-1,3%. Cota se aplică în funcţie de decizia consiliului local care are în vedere următoarele aspecte: valoarea finală a lucrărilor de construcţie realizate în perioada anilor 2011-2015, aşadar în ultimii 5 ani anteriori anului 2016 la care ne raportăm ca şi an de referinţă; valoarea care rezultă din raportul întocmit de un evaluator în perioada de timp menţionată anterior; şi valoarea care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în situaţia clădirilor dobândite în ultimii 5 ani.

Clădiri cu destinaţie mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice

Există situaţii în care se pot delimita suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele folosite în scop nerezidenţial şi situaţii în care aceste suprafeţe nu se pot identifica separat.

În prima situaţie, atunci când suprafeţele se pot identifica separat, impozitul total datorat reprezintă rezultatul însumării impozitului datorat pentru suprafața folosită în scop rezidențial (calculat conform art. 457 din Codul fiscal), cu impozitul datorat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial (calculat conform art. 458 din Codul fiscal).
În cea de a doua situaţie, atunci când suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele folosite în scop nerezidenţial nu se pot delimita, se procedează după cum urmează:
– modul de calcul al impozitului este similar cu cel pentru clădiri folosite ȋn scop nerezidenţial atunci când este înregistrat un domiciliu fiscal la adresa la care se desfășoară o activitate economică, iar cheltuielile cu utilitățile reprezintă responsabilitatea persoanei care desfășoară această activitate.
– modul de calcul al impozitului este similar cu cel pentru clădiri folosite ȋn scop rezidenţial atunci când este înregistrat un domiciliu fiscal la adresa la care se desfășoară o activitate economică, iar cheltuielile cu utilitățile nu reprezintă responsabilitatea persoanei care desfășoară această activitate.
– modul de calcul al impozitului în cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfășoară nicio activitate economică este similar cu acela în care se calculează impozitul pentru clădirea utilizată ȋn scop rezidenţial. Se poate da exemplul persoanelor autorizate care desfăşoară o activitate doar la sediiile clienţilor pe care îi au.

Articol oferit de ACTE FIRMA.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Gabriela Cristea a plecat de la Antena Stars pentru că este însărcinată? Care este detaliul care a dat de gândit
Fanatik.ro
Dispar bidoanele de plastic. UE le schimbă pentru totdeauna
Capital.ro
România a înlemnit. Decizia cu care Călin Georgescu vrea să ajungă președinte
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Cât de mult a afectat războiul din Ucraina economia României: Impactul este aproximativ dublu faţă de cel estimat pentru celelalte state
wowbiz.ro
Gabriela Cristea, ÎNSĂRCINATĂ din nou la 50 de ani?! Acesta este, de fapt, motivul pentru care a demisionat?
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Decizie istorică luată de SUA. Se retrage dintr-un acord mondial
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Când intră banii pe cardurile de energie, în 2025, și cine beneficiază de ele. La ce sume s-a ajuns
Cancan.ro
Marian, un tânăr de 20 de ani din Năvodari, a fost dat dispărut pe 17 ianuarie 2025. Ireal unde a fost găsit acum
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, prim-ministru! Cine va fi președintele: Mi-au zis să nu discut, că e strict-secret
StirileBZI
Călin Georgescu intră în turul doi! Cu cine va lupta la alegerile prezidențiale din 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
Donald Trump critică grațierile lui Joe Biden, dar se pregătește să ierte inculpații atacului asupra Capitoliului
MediaFlux
Mesaje INTERZISE pe Facebook, X, YouTube și Google! UE a ANUNȚAT SCHIMBAREA Se
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Acuzații de corupție la conducerea Hidro Prahova – Cum se scufundă o companie cu pierderi de milioane și salarii de lux