Ce impozit special vor plăti proprietarii de imobile și autoturisme de lux, odată cu aprobarea Guvernului a formei finale a proiectului fiscal. Una dintre prevederile pachetului fiscal presupune impozitarea celor care dețin mașini și case scumpe, cu mult peste nivelul mediu al populației. De la 1 ianuarie 2024 intră în vigoare noile măsuri ce vor lovi serios în cei cu venituri considerabile, însă numai după asumarea guvernanților a acestor măsuri în Parlament.
În forma finală a pachetului de măsuri fiscale, pentru care Guvernul țării își va asuma răspunderea în Parlament în perioada următoare, sunt prevăzute impozite speciale pentru persoanele care dețin bunuri imobile şi mobile scumpe. Este vorba despre un impozit special de 0,3% pentru românii care dețin o mașină mai scumpă de 75.000 de euro sau un imobil care a costat peste 500.000 de euro. Este important de precizat că impozitul special de 0,3% se aplică doar sumelor care sunt peste aceste valori, de 75.000 de euro în cazul mașinilor, și de 500.000 de euro în cazul caselor.
Mai exact, în cazul caselor, se impozitează diferenţa dintre valoarea impozabilă a clădirii, comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere şi plafonul de 2,5 milioane de lei, adică 500.000 de euro. Este la fel și în cazul mașinilor, unde procentul de 0,3% se aplică diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 de lei, adică 75.000 de euro.
Concret, dacă o persoană X deține un autoturism de 100.000 de euro, iar persoana Y are o casă de 1 milion de euro, persoana X va plăti impozit suplimentar pe suma în plus, adică pentru cei 25.000 de euro, respectiv 75 de euro, iar persoana Y va plăti impozit pe diferența de 500.000 de euro, rezultând un impozit special de 1.50o de euro.
Forma finală a pachetului de măsuri fiscale a fost publicat, în forma finală, marți, de Guvern. Prin acest pachet se introduc impozite speciale pentru persoanele care dețin case mai scumpe de 500.000 de euro și mașini a căror valoare depășește 75.000 de euro. De asemenea, forma finală prevede accize noi pentru produsele din tutun, ceea ce înseamnă că țigările se vor scumpi din nou. Urmează ca guvernanții să își asume răspunderea pe aceste amendamente finale, urmând ca acestea să fie implementare în sistemul de trai și dezvoltare al țării.