Impozit special pentru bogătașii țării. Cât va plăti posesorul unei mașini de 100.000 de euro și al unei case de 1 milion de euro

Impozit special pentru cei care dețin mașini și case de lux. În urma aprobării formei finale a pechetului de măsuri fiscale, s-a decis câți bani vor trebui să dea la stat proprietarii înstăriți ai țării.
Alina Costache
26 sept. 2023, 16:44
Impozit special pentru bogătașii țării. Cât va plăti posesorul unei mașini de 100.000 de euro și al unei case de 1 milion de euro
Impozit special pentru bogătașii țării. Cât va plăti posesorul unei mașini de 100.000 de euro și al unei case de 1 milion de euro

Ce impozit special vor plăti proprietarii de imobile și autoturisme de lux, odată cu aprobarea Guvernului a formei finale a proiectului fiscal. Una dintre prevederile pachetului fiscal presupune impozitarea celor care dețin mașini și case scumpe, cu mult peste nivelul mediu al populației. De la 1 ianuarie 2024 intră în vigoare noile măsuri ce vor lovi serios în cei cu venituri considerabile, însă numai după asumarea guvernanților a acestor măsuri în Parlament.

Citește și: Noile măsuri fiscale pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament. Ce taxe și impozite se majorează de la 1 octombrie

Impozit suplimentar pentru posesorii de mașini și case scumpe

În forma finală a pachetului de măsuri fiscale, pentru care Guvernul țării își va asuma răspunderea în Parlament în perioada următoare, sunt prevăzute impozite speciale pentru persoanele care dețin bunuri imobile şi mobile scumpe. Este vorba despre un impozit special de 0,3% pentru românii care dețin o mașină mai scumpă de 75.000 de euro sau un imobil care a costat peste 500.000 de euro. Este important de precizat că impozitul special de 0,3% se aplică doar sumelor care sunt peste aceste valori, de 75.000 de euro în cazul mașinilor, și de 500.000 de euro în cazul caselor.

Mai exact, în cazul caselor, se impozitează diferenţa dintre valoarea impozabilă a clădirii, comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere şi plafonul de 2,5 milioane de lei, adică 500.000 de euro. Este la fel și în cazul mașinilor, unde procentul de 0,3% se aplică diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 de lei, adică 75.000 de euro.

Concret, dacă o persoană X deține un autoturism de 100.000 de euro, iar persoana Y are o casă de 1 milion de euro, persoana X va plăti impozit suplimentar pe suma în plus, adică pentru cei 25.000 de euro, respectiv 75 de euro, iar persoana Y va plăti impozit pe diferența de 500.000 de euro, rezultând un impozit special de 1.50o de euro.

Forma finală a pachetului de măsuri fiscale a fost publicat, în forma finală, marți, de Guvern. Prin acest pachet se introduc impozite speciale pentru persoanele care dețin case mai scumpe de 500.000 de euro și mașini a căror valoare depășește 75.000 de euro. De asemenea, forma finală prevede accize noi pentru produsele din tutun, ceea ce înseamnă că țigările se vor scumpi din nou. Urmează ca guvernanții să își asume răspunderea pe aceste amendamente finale, urmând ca acestea să fie implementare în sistemul de trai și dezvoltare al țării.

Citește și: Marcel Ciolacu bate în retragere: „Nu a avut nimeni în cap să impoziteze nunţile şi botezurile. Încă nu mi-am asumat legea”

 

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
”Amazonul Europei”, destinația din România, pe placul jurnaliștilor internaționali. Turiștii sunt fascinați
Capital.ro
REGULI obligatorii în caz de vreme rea. Foarte puțini știu ce ESTE INTERZIS
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Cel mai iubit produs de la Lidl se vinde acum cu câțiva lei! Dispare imediat de la raft!
Adevarul
Rușii au lansat o ofensivă amenințătoare în est, unde ar putea cuceri o porțiune semnificativă de teritoriu
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Codul Rutier. Poliția are tot mai multă putere împotriva șoferilor
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
Doar șoferii cu permis de conducere CATEGORIA B au dreptul. Sunt obligați să depună un nou DOSAR
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Alegeri legislative în Franța: Alianța de stânga în frunte, fără majoritate absolută
MediaFlux
INTERZIS pentru cei care stau la CASĂ! Nou ordin de la UE. Nici România nu scapă
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!