Impozite 2023. Ce trebuie să știe persoanele fizice despre impozitele pe clădiri, terenuri și mașini

Persoanele fizice care aveau în proprietate, la finalul anului 2022, mijloace de transport, clădiri sau terenuri datorează în 2023 impozit pentru fiecare dintre acestea.
Alina Costache
24 ian. 2023, 18:33
Impozite 2023. Ce trebuie să știe persoanele fizice despre impozitele pe clădiri, terenuri și mașini
Ce trebuie să știe persoanele fizice despre impozite în 2023

Persoanele fizice pot plăti impozitele în două tranșe. Cei care le plătesc integral până la primul termen, adică până la sfârșitul lunii martie, beneficiază de reducere, potrivit avocatnet.ro.

Impozit pe mijloacele de transport

Codul fiscal stabilește că persoanele fizice care au în proprietaet un mijloc de transport care trebuie înmatriculat/înregistrat în România trebuie să plătească  un impozit anual.

Dacă la 31 decembrie deținea un vehicul înmatriculat/înregistrat, proprietarul datorează impozit în 2023, deoarece impozitul se datorează pentru întregul an fiscal de o persoană care deține dreptul de proprietate asupra mijlocului de transport la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent.

Impozitul se plătește la bugetul localității unde persoana își are domiciliul, sediul sau punctul de lucru. Se achită anual, în două tranșe egale. Termenele prevăzute de lege sunt 31 martie și 30 septembrie. Cei ce plătesc integral până la 31 martie beneficiază de o bonificație de până la 10%.

Citește și: Decizie ANAF. Persoanele fizice care sosesc sau pleacă din România pentru o perioadă ce depăşeşte 183 de zile trebuie să-şi stabilească rezidenţa fiscală

Impozitul se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a acestuia, prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracțiunea din aceasta cu suma corespunzătoare din Codul fiscal.

Impozit pe clădiri

În vara anului trecut a fost modificat sistemul de impozitare a proprietăților imobiliare, dar noile reguli de impozitare locală a clădirilor și terenurilor au fost amânate oficial, în decembrie 2022, pentru 2025. Ceea ce înseamnă că, sistemul de impozitare rămâne același în 2023 și 2024.

Persoanele fizice care aveau în proprietate o clădire în 31 decembrie 2022 trebuie să plătească în 2023 impozit pentru aceasta. Impozitul se plătește în două tranșe egale, termenele fiind 31 martie și 30 septembrie.

Potrivit Codului fiscal, impozitul pe clădiri se plătește în funcție  de destinația în care se află. Altfel se plătește pentru clădirile rezidențiale și cele nerezidențiale (folosite în scop economic). Există și situația în care o clădire poate avea destinație mixtă.

Locuințe

Impozitul se calculează prin aplicarea unei cote curpinse între 0,08%-0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Cota exactă se stabilește prin hotărârea consiliului local. Totodată, valoarea impozabilă se ajustează și în funcție de rangul localității și zona în care este amplasată clădirea, prin înmulțirea cu un coeficient de corecție.

Clădiri nerezidențiale

Impozitul se calculează prin aplicarea unei cote curpinse între 0,2-1,3%, în funcție de decizia consiliului local, asupra valorii finale a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în perioada 2017-2021, valorii rezultate dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat.

Citește și: TAXE şi impozite 2023. Ghidul schimbărilor din acest an. Atenţie la plata cu cardul, la bacşiş şi la câştigurile din pariuri

Clădiri mixte

Pentru proprietățile folosite de persoanele fizice concomitent și ca locuință, și ca sediu social, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial și a impozitului determinat pentru suprafața folositță în scop nerezidențial.

Impozit pe terenuri

La fel ca și în celelate cazuri, impozitul pe terenuri e datorat în 2023 de cei care le dețineau la 31 decembrie 2022. Acesta poate fi plătit în două rate egale, până în 31 martie și 30 septembrie.

Impozitul se plătește luând în calcul suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat terenul, zona și categoria de folosință, conform încadrării făcute de consiliul local.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Județul din România, influențat de diverse culturi și civilizații, cu multe obiective turistice și peisaje naturale frumoase. Are un palat în stil secesionist și o cetate superbă
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Dovada că NATO se pregăteşte de război cu Rusia! Ce se construieşte în estul Europei pentru lupta finală
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Zodii cu succes în carieră. E timpul să-și renegocieze contractele
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
George Simion, acces controversat la convenția conservatorilor americani
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!