Impozite 2023. Ce trebuie să știe persoanele fizice despre impozitele pe clădiri, terenuri și mașini

Persoanele fizice care aveau în proprietate, la finalul anului 2022, mijloace de transport, clădiri sau terenuri datorează în 2023 impozit pentru fiecare dintre acestea.
Alina Costache
24 ian. 2023, 18:33
Impozite 2023. Ce trebuie să știe persoanele fizice despre impozitele pe clădiri, terenuri și mașini
Ce trebuie să știe persoanele fizice despre impozite în 2023

Persoanele fizice pot plăti impozitele în două tranșe. Cei care le plătesc integral până la primul termen, adică până la sfârșitul lunii martie, beneficiază de reducere, potrivit avocatnet.ro.

Impozit pe mijloacele de transport

Codul fiscal stabilește că persoanele fizice care au în proprietaet un mijloc de transport care trebuie înmatriculat/înregistrat în România trebuie să plătească  un impozit anual.

Dacă la 31 decembrie deținea un vehicul înmatriculat/înregistrat, proprietarul datorează impozit în 2023, deoarece impozitul se datorează pentru întregul an fiscal de o persoană care deține dreptul de proprietate asupra mijlocului de transport la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent.

Impozitul se plătește la bugetul localității unde persoana își are domiciliul, sediul sau punctul de lucru. Se achită anual, în două tranșe egale. Termenele prevăzute de lege sunt 31 martie și 30 septembrie. Cei ce plătesc integral până la 31 martie beneficiază de o bonificație de până la 10%.

Citește și: Decizie ANAF. Persoanele fizice care sosesc sau pleacă din România pentru o perioadă ce depăşeşte 183 de zile trebuie să-şi stabilească rezidenţa fiscală

Impozitul se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a acestuia, prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracțiunea din aceasta cu suma corespunzătoare din Codul fiscal.

Impozit pe clădiri

În vara anului trecut a fost modificat sistemul de impozitare a proprietăților imobiliare, dar noile reguli de impozitare locală a clădirilor și terenurilor au fost amânate oficial, în decembrie 2022, pentru 2025. Ceea ce înseamnă că, sistemul de impozitare rămâne același în 2023 și 2024.

Persoanele fizice care aveau în proprietate o clădire în 31 decembrie 2022 trebuie să plătească în 2023 impozit pentru aceasta. Impozitul se plătește în două tranșe egale, termenele fiind 31 martie și 30 septembrie.

Potrivit Codului fiscal, impozitul pe clădiri se plătește în funcție  de destinația în care se află. Altfel se plătește pentru clădirile rezidențiale și cele nerezidențiale (folosite în scop economic). Există și situația în care o clădire poate avea destinație mixtă.

Locuințe

Impozitul se calculează prin aplicarea unei cote curpinse între 0,08%-0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Cota exactă se stabilește prin hotărârea consiliului local. Totodată, valoarea impozabilă se ajustează și în funcție de rangul localității și zona în care este amplasată clădirea, prin înmulțirea cu un coeficient de corecție.

Clădiri nerezidențiale

Impozitul se calculează prin aplicarea unei cote curpinse între 0,2-1,3%, în funcție de decizia consiliului local, asupra valorii finale a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în perioada 2017-2021, valorii rezultate dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat.

Citește și: TAXE şi impozite 2023. Ghidul schimbărilor din acest an. Atenţie la plata cu cardul, la bacşiş şi la câştigurile din pariuri

Clădiri mixte

Pentru proprietățile folosite de persoanele fizice concomitent și ca locuință, și ca sediu social, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial și a impozitului determinat pentru suprafața folositță în scop nerezidențial.

Impozit pe terenuri

La fel ca și în celelate cazuri, impozitul pe terenuri e datorat în 2023 de cei care le dețineau la 31 decembrie 2022. Acesta poate fi plătit în două rate egale, până în 31 martie și 30 septembrie.

Impozitul se plătește luând în calcul suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat terenul, zona și categoria de folosință, conform încadrării făcute de consiliul local.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Pericolul ascuns de pe plaje. Lucrul banal care poate duce la tragedii
Capital.ro
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Playtech.ro
Ce spune Ciprian Marica despre incendiul pornit în incinta academiei sale din Pipera. Fanii nu se așteptau la asta!
DailyBusiness
Este vestea cea mare! BNR anunță ce se întâmplă cu ratele românilor
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Schimbări în supermarketuri. Noi obligații pentru producători
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Nuntă cu final tragic! O șoferiță și-a condus mama spre MOARTE, după ce s-a răsturnat într-o râpă.
Capital.ro
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate continentele lumii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Prognoză meteo pentru următoarele două săptămâni: alternanțe între caniculă și instabilitate atmosferică
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!