Impozitul pe BACŞIŞ nu va fi eliminat de la 1 iunie. Ce spune ministrul Finanţelor

Impozitul pe bacşiş nu va fi eliminat de la 1 iunie, aşa cum estima în urmă cu două săptămâni ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Deși eliminat de Senat, bacșișul va fi impozitat din luna iunie, după ce, joi, în Monitorul Oficial, au fost publicate Normele de aplicare a Codului Fiscal.
Iulian Tudor
29 mai 2015, 11:12
Impozitul pe BACŞIŞ nu va fi eliminat de la 1 iunie. Ce spune ministrul Finanţelor

Hotărârea de Guvern privind modificarea Normelor de aplicare a Codului fiscal, publicata joi, in Monitorul Oficial si care va intra in vigoare pe 1 iunie, stabileste ca bacsisul va fi impozitat incepand de luna viitoare.

Actul normativ a fost publicat la o zi dupa ce Senatul a adoptat o decizie contrara, scrie avocatnet.ro. Dintre cele doua masuri, cea care va intra in vigoare este Hotararea de Guvern, deoarece aceasta a fost deja publicata in Monitorul Oficial, iar in cuprinsul ei se mentioneaza ca se va aplica din 1 iunie.

In schimb, proiectul de lege privind eliminarea impozitarii bacsisului, adoptat de senatori, se afla la inceputul parcursului legislativ, fiind necesar sa obtina si votul final al deputatilor, sa fie promulgat de Presedinte si publicat in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare.

Pana cand proiectul de lege se va aplica, bacsisul este reglementat in prezent prin OUG nr. 8/2015 si va fi impozitat in baza HG nr. 367/2015 care va intra in vigoare pe 1 iunie.

Citeşte şi Obligat să dea bacşiş, după ce şi-a cumpărat o pizza. Păţania incredibilă a unui buzoian

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, că, în aceste condiții, nu se poate renunța la impozitarea bacșișului de la 1 iunie.

În câteva zile trebuie să plece din Parlament, apoi să fie transmis la preşedinte să fie promulgat”, a declarat vineri Teodorovici.

Ministrul a anunţat pe 15 mai că obligativitatea taxării bacşişului va fi eliminată, întrucât deşi taxarea bacşişului a fost introdusă la solicitarea mediului de afaceri aplicarea acesteia ar fi extrem de dificilă.

Teodorovici estima atunci că modificarea ar putea fi operată de la 1 iunie.

Citeşte şi Teodorovici: Impozitarea bacşişului a fost o experienţă, nu un eşec

Decizia a fost luată la numai o săptămână după introducerea impozitului pe bacşiş, după ce ministrul de resort a avut consultări pe această temă cu reprezentanţi ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piaţă al livrărilor la domiciliu, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor patronale şi sindicale din industria funizorilor de servicii de taximetrie.

Până la eliminarea impozitării, operatorii sau angajaţii acestora vor fi taxaţi cu 16%, iar după acel moment vor trebui să fie atenţi la sumele suplimentare aflate în casă.

„Odată ce spunem foarte clar că bacşişul nu se mai reglementează şi nu mai devine obligaţie, revenim la normal, cu precizarea că agenţii economici trebuie să aibă grijă să nu mai aibă sume suplimentare în casă faţă de ceea ce încasează în mod oficial”, explica Teodorovici la momentul anunţului de eliminare a impozitării.

Legiferarea bacşişului, care trebuie evidenţiat pe un bon fiscal separat, a fost introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 8/2015, care modifică şi completează mai multe acte normative.

Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 8/2015, precum şi amendamentele Comisiei de buget, prin care sunt eliminate prevederile privind impozitarea bacşişului.

Totodată, ei au aprobat, cu 54 de voturi „pentru”, 9 „împotrivă” şi o abţinere, amendamentele Comisiei de buget prin care, la propunerea Ministerului Finanţelor, au fost eliminate prevederile privind impozitarea bacşişului.

Citeşte şi CULMEA fiscalităţii: Bon pentru un bacşiş de 10 bani

Senatul este prima cameră sesizată.

Normele Codului fiscal: Bacsisul va fi supus cotei de TVA de 24%

Bacsisul care ramane la dispozitia operatorului economic, respectiv nu se distribuie salariatilor, va fi supus din 1 iunie cotei standard de TVA de 24%, in cazul operatorilor economici inregistrati in scopuri de TVA, se mentioneaza in HG nr. 367/2015. 

In schimb, daca bacsisul se acorda salariatilor, atunci veniturile obtinute de persoanele fizice sub forma de bacsis reprezinta venituri identificate ca fiind impozabile si intra in categoria veniturilor din alte surse, se precizeaza in acelasi act normativ.

Acest lucru inseamna impozitarea bacsisului la nivelul persoanei fizice cu impozitul de 16% fara a fi asimilat venitului din salarii, explica reprezentantii Benta Consult.

Bacsisul se justifica prin datele inscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice si se evidentiaza pe un bon fiscal distinct.

De asemenea, firmele stabilesc printr-un regulament de ordine interioara daca banii proveniti din bacsis raman la dispozitia lor sau sunt distribuiti angajatilor. Regulamentul se pastreaza la locul de instalare a casei de marcat.

 

 

 

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai