Impozitul pe BACŞIŞ nu va fi eliminat de la 1 iunie. Ce spune ministrul Finanţelor

Impozitul pe bacşiş nu va fi eliminat de la 1 iunie, aşa cum estima în urmă cu două săptămâni ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Deși eliminat de Senat, bacșișul va fi impozitat din luna iunie, după ce, joi, în Monitorul Oficial, au fost publicate Normele de aplicare a Codului Fiscal.
Iulian Tudor
29 mai 2015, 11:12
Impozitul pe BACŞIŞ nu va fi eliminat de la 1 iunie. Ce spune ministrul Finanţelor

Hotărârea de Guvern privind modificarea Normelor de aplicare a Codului fiscal, publicata joi, in Monitorul Oficial si care va intra in vigoare pe 1 iunie, stabileste ca bacsisul va fi impozitat incepand de luna viitoare.

Actul normativ a fost publicat la o zi dupa ce Senatul a adoptat o decizie contrara, scrie avocatnet.ro. Dintre cele doua masuri, cea care va intra in vigoare este Hotararea de Guvern, deoarece aceasta a fost deja publicata in Monitorul Oficial, iar in cuprinsul ei se mentioneaza ca se va aplica din 1 iunie.

In schimb, proiectul de lege privind eliminarea impozitarii bacsisului, adoptat de senatori, se afla la inceputul parcursului legislativ, fiind necesar sa obtina si votul final al deputatilor, sa fie promulgat de Presedinte si publicat in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare.

Pana cand proiectul de lege se va aplica, bacsisul este reglementat in prezent prin OUG nr. 8/2015 si va fi impozitat in baza HG nr. 367/2015 care va intra in vigoare pe 1 iunie.

Citeşte şi Obligat să dea bacşiş, după ce şi-a cumpărat o pizza. Păţania incredibilă a unui buzoian

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, că, în aceste condiții, nu se poate renunța la impozitarea bacșișului de la 1 iunie.

În câteva zile trebuie să plece din Parlament, apoi să fie transmis la preşedinte să fie promulgat”, a declarat vineri Teodorovici.

Ministrul a anunţat pe 15 mai că obligativitatea taxării bacşişului va fi eliminată, întrucât deşi taxarea bacşişului a fost introdusă la solicitarea mediului de afaceri aplicarea acesteia ar fi extrem de dificilă.

Teodorovici estima atunci că modificarea ar putea fi operată de la 1 iunie.

Citeşte şi Teodorovici: Impozitarea bacşişului a fost o experienţă, nu un eşec

Decizia a fost luată la numai o săptămână după introducerea impozitului pe bacşiş, după ce ministrul de resort a avut consultări pe această temă cu reprezentanţi ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piaţă al livrărilor la domiciliu, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor patronale şi sindicale din industria funizorilor de servicii de taximetrie.

Până la eliminarea impozitării, operatorii sau angajaţii acestora vor fi taxaţi cu 16%, iar după acel moment vor trebui să fie atenţi la sumele suplimentare aflate în casă.

„Odată ce spunem foarte clar că bacşişul nu se mai reglementează şi nu mai devine obligaţie, revenim la normal, cu precizarea că agenţii economici trebuie să aibă grijă să nu mai aibă sume suplimentare în casă faţă de ceea ce încasează în mod oficial”, explica Teodorovici la momentul anunţului de eliminare a impozitării.

Legiferarea bacşişului, care trebuie evidenţiat pe un bon fiscal separat, a fost introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 8/2015, care modifică şi completează mai multe acte normative.

Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 8/2015, precum şi amendamentele Comisiei de buget, prin care sunt eliminate prevederile privind impozitarea bacşişului.

Totodată, ei au aprobat, cu 54 de voturi „pentru”, 9 „împotrivă” şi o abţinere, amendamentele Comisiei de buget prin care, la propunerea Ministerului Finanţelor, au fost eliminate prevederile privind impozitarea bacşişului.

Citeşte şi CULMEA fiscalităţii: Bon pentru un bacşiş de 10 bani

Senatul este prima cameră sesizată.

Normele Codului fiscal: Bacsisul va fi supus cotei de TVA de 24%

Bacsisul care ramane la dispozitia operatorului economic, respectiv nu se distribuie salariatilor, va fi supus din 1 iunie cotei standard de TVA de 24%, in cazul operatorilor economici inregistrati in scopuri de TVA, se mentioneaza in HG nr. 367/2015. 

In schimb, daca bacsisul se acorda salariatilor, atunci veniturile obtinute de persoanele fizice sub forma de bacsis reprezinta venituri identificate ca fiind impozabile si intra in categoria veniturilor din alte surse, se precizeaza in acelasi act normativ.

Acest lucru inseamna impozitarea bacsisului la nivelul persoanei fizice cu impozitul de 16% fara a fi asimilat venitului din salarii, explica reprezentantii Benta Consult.

Bacsisul se justifica prin datele inscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice si se evidentiaza pe un bon fiscal distinct.

De asemenea, firmele stabilesc printr-un regulament de ordine interioara daca banii proveniti din bacsis raman la dispozitia lor sau sunt distribuiti angajatilor. Regulamentul se pastreaza la locul de instalare a casei de marcat.

 

 

 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Ce nu este bine să faci în Ajun de Crăciun. Tradiții și obiceiuri de 24 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Rețeta de cozonac a lui Păstorel. Un procedeu care rar se mai folosește
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Maia Sandu a depus jurământul de învestire ca președinte al Republicii Moldova
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători