Încasările statului din impozitul pe bacșiș se ridică la aproximativ 6 milioane de lei, potrivit datelor analizate de profit.ro pentru perioada ianuarie – mai 2023. Mai bine de jumătate din această sumă, mai exact 3,2 milioane de lei, repreintă impozitul reținut și virat de barurile și restaurantele din București.
În județul Vaslui, în aceeași perioadă analizată, s-au plătit 2.583 de lei, adică o medie de numai 517 lei/lună.
Citește și: Ce a păţit un livrator care a înjurat clienta după bacşişul primit. Câţi bani îi oferise femeia VIDEO
În bugetul pentru anul 2023, Guvernul a prins venituri de 95 de milioane de lei din impozitul pe venit, sumă pe care a considerat-o la acea vreme o estimare pesimistă. Planul Guvernului nu pare realizabil, în contextul în care în primele cinci luni ale anului au fost înregistrate încasări de doar 6 milioane de lei, iar bugetul se confruntă și cu alte probleme majore în ceea ce privește încasarea veniturilor planificate.
Județele în care s-au plătit cele mai mici sume ca impozit pe venit sunt:
Județele în care s-au plătit cele mai mari sume ca impozit pe venit sunt:
Citește și: Ce bacşiş ar trebui lăsat chelnerilor, în vacanță. Diferența dintre Europa, America și Africa
Prin bacșiș se înțelege orice sumă oferită în mod voluntar de către client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – Restaurante, 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor. Impozitul se declară prin formularul D100, „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat” – impozit pe veniturile din alte surse.