Impozitul pe proprietăţi rămâne în 2014 la fel ca în 2013

Impozitarea proprietăţilor va avea acelaşi cost în 2013 şi 2014, a declarat, joi, Gheorghe Marinescu, şef serviciu impozite şi taxe locale din Ministerul Finanţelor, într-o conferinţă pe probleme de fiscalitate.
Romania TV
10 oct. 2013, 18:47
Impozitul pe proprietăţi rămâne în 2014 la fel ca în 2013

„Nivelul impozitului rămâne la fel. În 2014 rămânem pe sistemul actual, ca să aibă timp contribuabilul să-şi depună declaraţiile, mai ales că în baza de date a autorităţilor locale nu s-a cerut suprafaţa decât pentru persoanele fizice”, a spus Marinescu, care a făcut o expunere în conferinţă pe subiectul cât costă să fii proprietar în România în 2013 versul 2014.

Acesta a apreciat că noul sistem de impozitare a proprietăţilor ar putea fi aplicat începând cu 1 ianuarie 2015.

„Am profitat de rescrierea Codului Fiscal, la care s-a angajat Ministerul de Finanţe, ca în anul 2013 să-l prezinte şi să-l aplice din 2014, şi împreună cu un grup de lucru, din care au făcut parte în afară de experţii Ministerului de Finanţe şi reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării, ai mediului de afaceri şi ai ARSIT, am pregătit un proiect în care am propus impozitarea în funcţie de destinaţie pe clădiri. În funcţie de tipuri – clădiri rezidenţiale folosite pentru locuit şi clădiri nerezidenţiale, folosite pentru obţinerea de venituri. Deci, nu am mai ţinut cont de statutul proprietarului”, a spus Marinescu.

El a explicat că „acest proiect a fost prezentat şi experţilor Fondului Monetar Internaţional. A venit o misiune de experţi acum, în septembrie, a stat două săptămâni la noi. Au discutat atât cu noi, cât şi cu structurile asociative, cu preşedintele Cadastrului, cu preşedintele de la ANEVAR, cu evaluatorii, şi cu evaluatori din bănci, din Banca Comercială, din câte ţin minte şi cu Raiffeisen Bank. Ideea lor era să trecem la valoarea de piaţă, astfel încât să creştem veniturile la bugetul local, care la ora asta reprezintă încasări 0,7 din PIB, iar media ar trebui să fie la 1,5 la sută. După două săptămâni de analiză, s-a ajuns la concluzia că România nu este pregătită să treacă la valoarea de piaţă a impozitării proprietăţii, din cauza faptului că cei de la Cadastru au zis că în România sunt numai 20 la sută din proprietăţi înregistrate în cadastru, piaţa imobiliară e stagnată, deci nu sunt informaţii privind valorile proprietăţii, şi din cauza aceasta ei au propus că, pentru ca România să treacă la valoarea de piaţă, ar trebui cam 10-15 ani”, a explicat reprezentantul MF.

Structurile asociative au spus că dacă se trece la valoarea de impozitare în funcţie de destinaţia clădirii, trebuie făcute declaraţii şi este imposibil de făcut declaraţiile într-un timp foarte scurt şi asta înseamnă că, dacă este să se aplice, trebuie să se aplice cu 1 ianuarie 2015 schimbarea sistemului de impozitare, a arătat Marinescu.

„Din punctul acesta de vedere ei au propus ca impozitele pentru clădirile rezidenţiale să rămână pentru anul 2014 la acelaşi sistem de impozitare, în funcţie de suprafaţă. Cota ar trebui, în prima fază, să avem o cotă între 0,1 – 0,2 la sută. Rămâne acum ca în prima fază să fie aplicată această cotă, urmând ca aceasta să crească în timp. De asemenea, pentru anul 2014 să rămână la, mă refer la clădirile nerezidenţiale, la cele pentru afaceri să rămână cota actuală, 0,25 – 1,5, care se calculează la valoare contabilă. Noi trebuie să ne rupem de valoarea contabilă. Din discuţia cu ANEVAR a rămas să mergem la o valoare din raportul de evaluare, care să fie prezentat autorităţii locale. Deci suntem încă în faza de definitivare. Nu e definitiv acest proiect, rămâne acum, pentru că se fac şi evaluări să vedem impactul. Va fi destul de important, zic eu, la bugetul local, impactul va fi pozitiv”, a explicat Gheorghe Marinescu.

„De asemenea, am avut observaţia Fondului Monetar că lista scutirilor este foarte stufoasă şi ar trebui restructurată. Vor rămâne câteva scutiri. Mă refer la instituţii publice, de învăţământ, sanitare, care vor beneficia în continuare de scutire, iar restul scutirilor o să fie la latitudinea autorităţilor locale, ca să creştem şi autonomia locală şi în funcţie de fiecare autoritate locală să poată decide ce scutire acordă şi cuantumul reducerii impozitului. În etapa următoare, zic eu după 2016, probabil, vom mergem în impozitarea în funcţie de suprafaţă şi pentru cele în scop nerezidenţial. Asta a fost şi recomandarea Fondului, care a zis, nu aveţi timp să faceţi o schimbare foarte rapid a sistemului acum, trebuie văzut şi impactul, şi în funcţie de acesta ne decidem”, a adăugat Marinescu.

Acesta a reamintit că în anul 2011 – 2012, în urma unei misiuni a FMI, a fost semnat un Memorandum în care autorităţile române s-au angajat să schimbe sistemul de impozitare a proprietăţii.

„Totul a pornit din perioada boom-ului economic, când dezvoltarea imobiliară era pe vârf, era pe val, şi datorită impozitării s-a migrat de la persoană juridică către persoană fizică, deci valorile s-au construit pe persoană fizică, datorită impozitului mult mai mic. În urma Memorandumului ne-am angajat să schimbăm sistemul de impozitare, plecând de la statutul contribuabilului, persoană fizică sau juridică, iar aici să se schimbe sistemul de impozitare, în funcţie de destinaţia proprietăţii”, a subliniat Gheorghe Marinescu

 

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Noua decizie a intrat deja în vigoare. Ce se întâmplă cu cărțile de identitate
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trucuri simple și eficiente. De ce să punem telefonul într-un pahar de sticlă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ANAF a dat ordin. Românii sunt obligați în mai 2025. Termen limită obligatoriu - vineri, 9 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri