Impozitul pe proprietăţi rămâne în 2014 la fel ca în 2013

Impozitarea proprietăţilor va avea acelaşi cost în 2013 şi 2014, a declarat, joi, Gheorghe Marinescu, şef serviciu impozite şi taxe locale din Ministerul Finanţelor, într-o conferinţă pe probleme de fiscalitate.
Romania TV
10 oct. 2013, 18:47
Impozitul pe proprietăţi rămâne în 2014 la fel ca în 2013

„Nivelul impozitului rămâne la fel. În 2014 rămânem pe sistemul actual, ca să aibă timp contribuabilul să-şi depună declaraţiile, mai ales că în baza de date a autorităţilor locale nu s-a cerut suprafaţa decât pentru persoanele fizice”, a spus Marinescu, care a făcut o expunere în conferinţă pe subiectul cât costă să fii proprietar în România în 2013 versul 2014.

Acesta a apreciat că noul sistem de impozitare a proprietăţilor ar putea fi aplicat începând cu 1 ianuarie 2015.

„Am profitat de rescrierea Codului Fiscal, la care s-a angajat Ministerul de Finanţe, ca în anul 2013 să-l prezinte şi să-l aplice din 2014, şi împreună cu un grup de lucru, din care au făcut parte în afară de experţii Ministerului de Finanţe şi reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării, ai mediului de afaceri şi ai ARSIT, am pregătit un proiect în care am propus impozitarea în funcţie de destinaţie pe clădiri. În funcţie de tipuri – clădiri rezidenţiale folosite pentru locuit şi clădiri nerezidenţiale, folosite pentru obţinerea de venituri. Deci, nu am mai ţinut cont de statutul proprietarului”, a spus Marinescu.

El a explicat că „acest proiect a fost prezentat şi experţilor Fondului Monetar Internaţional. A venit o misiune de experţi acum, în septembrie, a stat două săptămâni la noi. Au discutat atât cu noi, cât şi cu structurile asociative, cu preşedintele Cadastrului, cu preşedintele de la ANEVAR, cu evaluatorii, şi cu evaluatori din bănci, din Banca Comercială, din câte ţin minte şi cu Raiffeisen Bank. Ideea lor era să trecem la valoarea de piaţă, astfel încât să creştem veniturile la bugetul local, care la ora asta reprezintă încasări 0,7 din PIB, iar media ar trebui să fie la 1,5 la sută. După două săptămâni de analiză, s-a ajuns la concluzia că România nu este pregătită să treacă la valoarea de piaţă a impozitării proprietăţii, din cauza faptului că cei de la Cadastru au zis că în România sunt numai 20 la sută din proprietăţi înregistrate în cadastru, piaţa imobiliară e stagnată, deci nu sunt informaţii privind valorile proprietăţii, şi din cauza aceasta ei au propus că, pentru ca România să treacă la valoarea de piaţă, ar trebui cam 10-15 ani”, a explicat reprezentantul MF.

Structurile asociative au spus că dacă se trece la valoarea de impozitare în funcţie de destinaţia clădirii, trebuie făcute declaraţii şi este imposibil de făcut declaraţiile într-un timp foarte scurt şi asta înseamnă că, dacă este să se aplice, trebuie să se aplice cu 1 ianuarie 2015 schimbarea sistemului de impozitare, a arătat Marinescu.

„Din punctul acesta de vedere ei au propus ca impozitele pentru clădirile rezidenţiale să rămână pentru anul 2014 la acelaşi sistem de impozitare, în funcţie de suprafaţă. Cota ar trebui, în prima fază, să avem o cotă între 0,1 – 0,2 la sută. Rămâne acum ca în prima fază să fie aplicată această cotă, urmând ca aceasta să crească în timp. De asemenea, pentru anul 2014 să rămână la, mă refer la clădirile nerezidenţiale, la cele pentru afaceri să rămână cota actuală, 0,25 – 1,5, care se calculează la valoare contabilă. Noi trebuie să ne rupem de valoarea contabilă. Din discuţia cu ANEVAR a rămas să mergem la o valoare din raportul de evaluare, care să fie prezentat autorităţii locale. Deci suntem încă în faza de definitivare. Nu e definitiv acest proiect, rămâne acum, pentru că se fac şi evaluări să vedem impactul. Va fi destul de important, zic eu, la bugetul local, impactul va fi pozitiv”, a explicat Gheorghe Marinescu.

„De asemenea, am avut observaţia Fondului Monetar că lista scutirilor este foarte stufoasă şi ar trebui restructurată. Vor rămâne câteva scutiri. Mă refer la instituţii publice, de învăţământ, sanitare, care vor beneficia în continuare de scutire, iar restul scutirilor o să fie la latitudinea autorităţilor locale, ca să creştem şi autonomia locală şi în funcţie de fiecare autoritate locală să poată decide ce scutire acordă şi cuantumul reducerii impozitului. În etapa următoare, zic eu după 2016, probabil, vom mergem în impozitarea în funcţie de suprafaţă şi pentru cele în scop nerezidenţial. Asta a fost şi recomandarea Fondului, care a zis, nu aveţi timp să faceţi o schimbare foarte rapid a sistemului acum, trebuie văzut şi impactul, şi în funcţie de acesta ne decidem”, a adăugat Marinescu.

Acesta a reamintit că în anul 2011 – 2012, în urma unei misiuni a FMI, a fost semnat un Memorandum în care autorităţile române s-au angajat să schimbe sistemul de impozitare a proprietăţii.

„Totul a pornit din perioada boom-ului economic, când dezvoltarea imobiliară era pe vârf, era pe val, şi datorită impozitării s-a migrat de la persoană juridică către persoană fizică, deci valorile s-au construit pe persoană fizică, datorită impozitului mult mai mic. În urma Memorandumului ne-am angajat să schimbăm sistemul de impozitare, plecând de la statutul contribuabilului, persoană fizică sau juridică, iar aici să se schimbe sistemul de impozitare, în funcţie de destinaţia proprietăţii”, a subliniat Gheorghe Marinescu

 

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
I se spune ”râul fierbinte”. Locul spectaculos de pe glob unde temperatura apei ajunge la peste 80 de grade
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Mare atenție la banane. Detaliul care face diferența
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Rezoluția privind legitimitatea președintelui Zelenski respinsă în parlamentul ucrainean
MediaFlux
Informații de ultimă oră de la Vatican. Starea de sănătate a Papei Francisc se deteriorează de la o oră la alta
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe