Impozitul pe proprietăţi rămâne în 2014 la fel ca în 2013

Impozitarea proprietăţilor va avea acelaşi cost în 2013 şi 2014, a declarat, joi, Gheorghe Marinescu, şef serviciu impozite şi taxe locale din Ministerul Finanţelor, într-o conferinţă pe probleme de fiscalitate.
Romania TV
10 oct. 2013, 18:47
Impozitul pe proprietăţi rămâne în 2014 la fel ca în 2013

„Nivelul impozitului rămâne la fel. În 2014 rămânem pe sistemul actual, ca să aibă timp contribuabilul să-şi depună declaraţiile, mai ales că în baza de date a autorităţilor locale nu s-a cerut suprafaţa decât pentru persoanele fizice”, a spus Marinescu, care a făcut o expunere în conferinţă pe subiectul cât costă să fii proprietar în România în 2013 versul 2014.

Acesta a apreciat că noul sistem de impozitare a proprietăţilor ar putea fi aplicat începând cu 1 ianuarie 2015.

„Am profitat de rescrierea Codului Fiscal, la care s-a angajat Ministerul de Finanţe, ca în anul 2013 să-l prezinte şi să-l aplice din 2014, şi împreună cu un grup de lucru, din care au făcut parte în afară de experţii Ministerului de Finanţe şi reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării, ai mediului de afaceri şi ai ARSIT, am pregătit un proiect în care am propus impozitarea în funcţie de destinaţie pe clădiri. În funcţie de tipuri – clădiri rezidenţiale folosite pentru locuit şi clădiri nerezidenţiale, folosite pentru obţinerea de venituri. Deci, nu am mai ţinut cont de statutul proprietarului”, a spus Marinescu.

El a explicat că „acest proiect a fost prezentat şi experţilor Fondului Monetar Internaţional. A venit o misiune de experţi acum, în septembrie, a stat două săptămâni la noi. Au discutat atât cu noi, cât şi cu structurile asociative, cu preşedintele Cadastrului, cu preşedintele de la ANEVAR, cu evaluatorii, şi cu evaluatori din bănci, din Banca Comercială, din câte ţin minte şi cu Raiffeisen Bank. Ideea lor era să trecem la valoarea de piaţă, astfel încât să creştem veniturile la bugetul local, care la ora asta reprezintă încasări 0,7 din PIB, iar media ar trebui să fie la 1,5 la sută. După două săptămâni de analiză, s-a ajuns la concluzia că România nu este pregătită să treacă la valoarea de piaţă a impozitării proprietăţii, din cauza faptului că cei de la Cadastru au zis că în România sunt numai 20 la sută din proprietăţi înregistrate în cadastru, piaţa imobiliară e stagnată, deci nu sunt informaţii privind valorile proprietăţii, şi din cauza aceasta ei au propus că, pentru ca România să treacă la valoarea de piaţă, ar trebui cam 10-15 ani”, a explicat reprezentantul MF.

Structurile asociative au spus că dacă se trece la valoarea de impozitare în funcţie de destinaţia clădirii, trebuie făcute declaraţii şi este imposibil de făcut declaraţiile într-un timp foarte scurt şi asta înseamnă că, dacă este să se aplice, trebuie să se aplice cu 1 ianuarie 2015 schimbarea sistemului de impozitare, a arătat Marinescu.

„Din punctul acesta de vedere ei au propus ca impozitele pentru clădirile rezidenţiale să rămână pentru anul 2014 la acelaşi sistem de impozitare, în funcţie de suprafaţă. Cota ar trebui, în prima fază, să avem o cotă între 0,1 – 0,2 la sută. Rămâne acum ca în prima fază să fie aplicată această cotă, urmând ca aceasta să crească în timp. De asemenea, pentru anul 2014 să rămână la, mă refer la clădirile nerezidenţiale, la cele pentru afaceri să rămână cota actuală, 0,25 – 1,5, care se calculează la valoare contabilă. Noi trebuie să ne rupem de valoarea contabilă. Din discuţia cu ANEVAR a rămas să mergem la o valoare din raportul de evaluare, care să fie prezentat autorităţii locale. Deci suntem încă în faza de definitivare. Nu e definitiv acest proiect, rămâne acum, pentru că se fac şi evaluări să vedem impactul. Va fi destul de important, zic eu, la bugetul local, impactul va fi pozitiv”, a explicat Gheorghe Marinescu.

„De asemenea, am avut observaţia Fondului Monetar că lista scutirilor este foarte stufoasă şi ar trebui restructurată. Vor rămâne câteva scutiri. Mă refer la instituţii publice, de învăţământ, sanitare, care vor beneficia în continuare de scutire, iar restul scutirilor o să fie la latitudinea autorităţilor locale, ca să creştem şi autonomia locală şi în funcţie de fiecare autoritate locală să poată decide ce scutire acordă şi cuantumul reducerii impozitului. În etapa următoare, zic eu după 2016, probabil, vom mergem în impozitarea în funcţie de suprafaţă şi pentru cele în scop nerezidenţial. Asta a fost şi recomandarea Fondului, care a zis, nu aveţi timp să faceţi o schimbare foarte rapid a sistemului acum, trebuie văzut şi impactul, şi în funcţie de acesta ne decidem”, a adăugat Marinescu.

Acesta a reamintit că în anul 2011 – 2012, în urma unei misiuni a FMI, a fost semnat un Memorandum în care autorităţile române s-au angajat să schimbe sistemul de impozitare a proprietăţii.

„Totul a pornit din perioada boom-ului economic, când dezvoltarea imobiliară era pe vârf, era pe val, şi datorită impozitării s-a migrat de la persoană juridică către persoană fizică, deci valorile s-au construit pe persoană fizică, datorită impozitului mult mai mic. În urma Memorandumului ne-am angajat să schimbăm sistemul de impozitare, plecând de la statutul contribuabilului, persoană fizică sau juridică, iar aici să se schimbe sistemul de impozitare, în funcţie de destinaţia proprietăţii”, a subliniat Gheorghe Marinescu

 

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
O regulă des încălcată de români. Amenzile s-au mărit considerabil
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Mașinile pe benzină și motorină, interzise. Ordin UE pentru toate țările: Punem rapid în practică
StirileBZI
Bani în plus, pe lângă pensie, pentru acești seniori! Ce măsură va lua Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei