Imunitatea depinde şi de sistemul limfatic

Una dintre componentele cele mai importante ale imunității, sistemul limfatic protejează corpul de boli și infecții.
Romania TV
13 apr. 2018, 11:18
Imunitatea depinde şi de sistemul limfatic

Conectat printr-o rețea de vase, sistemul limfatic ajută la circulația limfei, un lichid derivat din sânge la nivel tisular (în țesuturi) și care are 2 funcții principale: acela de a adăposti mecanismele de apărare ale organismului împotriva bolilor și de a transporta grăsimile și alte substanțe.

Limfa este un lichid limpede și incolor – de aici și denumirea, provenită din latinescul limfaticus (referitor la apă) – care conține celulele albe (leucocite). Acestea ajută organismul să scape de toxine, deșeuri și alte produse nedorite. Rețeaua limfatică este o parte a sistemului circulator și are o serie de funcții, printre care îndepărtarea fluidului interstițial, lichidul extracelular care curge în majoritatea țesuturilor. De asemenea, transportă celulele albe din sânge la și de la ganglionii limfatici.

Citeşte şi Imunitate pe gustate. Legume şi fructe care pot înlocui cu succes flacoanele cu vitamine din farmacii

Țesutul limfatic se găsește în peretele intestinal, în organe ca amigdalele sau splina, în întreg sistemul respirator și în ganglionii limfatici, mici noduli în formă de boabe de fasole, care apar singuri sau grupați la intervale variabile de-a lungul vaselor limfatice.

Susține sistemul imunitar

Ganglionii limfatici au un rol dublu în cadrul sistemului imunitar, prin producerea de anticorpi (molecule care recunosc celulele străine, cum sunt microorganismele infestate pe care încearcă să le distrugă) și prin înglobarea particulelor care reprezintă potențiale amenințări, cum sunt bacteriile sau alte particule străine. Ei au dimensiuni variabile, de la o gămălie de ac până la o măslină. Într-un ganglion limfatic pătrund mai multe vase limfatice, dar limfa filtrată părăsește ganglionul printr-un singur vas aferent.

În țesutul ganglionului limfatic sunt prezente leucocitele. Majoritatea microbilor care invadează organismul sunt bacterii ce încearcă să elibereze toxine care generează infecții și boli. Leucocitele au rolul de a identifica și ataca acești invadatori chiar în momentul în care apar.

Boli ce îl pot afecta

– Limfedemul este o umflare cronică a membrelor, cauzată de acumularea de lichid limfatic. Apare dacă sistemul limfatic este deteriorat sau nu funcționează corect. Afectează mai ales membrele, dar și fața, gâtul sau abdomenul. Mulți oameni dezvoltă această tulburare în urmara terapiei împotriva cancerului, inclusiv a cancerului de sân, în cazul în care ganglionii limfatici din axile sunt îndepărtați sau după infecții recurente, răni sau intervenții chirurgicale vasculare.

– Limfoamele sunt cancere ale sistemului limfatic, care apar când celulele albe din sânge sunt deteriorate. Celulele numite limfocite cresc rapid, haotic și, din cauza faptului că se pot mișca ușor în acest sistem, cancerul se poate răspândi repede în alte zone ale corpului, cum sunt ficatul, splina și măduva osoasă. Limfoamele sunt împărțite în limfoame Hodgkin și non-Hodgkin, în funcție de celulele implicate. Limfomul Hodgkin este un cancer asociat frecvent cu infecții virale cronice precum cea cu virusul Epstein-Barr, care produce mononucleoza infecțioasă. Limfomul non- Hodgkin se dezvoltă în țesutul limfatic. Unele cazuri de limfom pot apărea după tratamentul pentru cancer prin radioterapie sau chimioterapie.

– Limfadenopatia este un termen general pentru afectarea ganglionilor limfatici.

– Limfadenita constă în inflamarea unuia sau mai multor ganglioni limfatici.

– Leucemia limfoblastică acută este un tip un tip de cancer care afectează limfocitele și celulele producătoare de limfocite din măduva osoasă.

– Limfagita este inflamația vaselor limfatice.

Sfatul specialistului: Dr. Ana Maria Nenciu, specialist recuperare medicală

Aproximativ 4 litri de fluid curg prin sistemul limfatic zilnic, în condiții normale. Sistemul limfatic joacă un rol important în sistemul imunitar. Masajul limfatic activeaza circulația limfei de-a lungul vaselor limfatice. Aceste vase sunt responsabile pentru colectarea și eliminarea toxinelor din țesuturi.

Se poate realiza manual sau cu ajutorul aparatelor, care funcționează pe principiul compresiei pneumatice, presoterapie, adică utilizează presiune înaltă ce activează drenajul limfatic. Efectele acestui masaj se simt imediat, prin dinamizarea circulației limfatice, întărirea sistemului imunitar și eliminarea toxinelor din corp.

Află la ce ajută drenajul limfatic AICI. 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Cât timp trebuie încălzit motorul mașinii când e ger afară. Sfatul lui Titi Aur pentru toți șoferii: “Atenție, uzurile sunt foarte mari”
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cea mai mare notă de la Bamboo: 104.000 de euro. Ce făcea Joshua Castellano
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Rezultate alegeri Germania: Friedrich Merz devine noul cancelar al Germaniei. CDU/CSU au câștigat scrutinul, potrivit rezultatelor provizorii
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Liderii UE omagiază sacrificiul Ucrainei și reafirmă sprijinul continuu
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!