Imunitatea depinde şi de sistemul limfatic

Una dintre componentele cele mai importante ale imunității, sistemul limfatic protejează corpul de boli și infecții.
Romania TV
13 apr. 2018, 11:18
Imunitatea depinde şi de sistemul limfatic

Conectat printr-o rețea de vase, sistemul limfatic ajută la circulația limfei, un lichid derivat din sânge la nivel tisular (în țesuturi) și care are 2 funcții principale: acela de a adăposti mecanismele de apărare ale organismului împotriva bolilor și de a transporta grăsimile și alte substanțe.

Limfa este un lichid limpede și incolor – de aici și denumirea, provenită din latinescul limfaticus (referitor la apă) – care conține celulele albe (leucocite). Acestea ajută organismul să scape de toxine, deșeuri și alte produse nedorite. Rețeaua limfatică este o parte a sistemului circulator și are o serie de funcții, printre care îndepărtarea fluidului interstițial, lichidul extracelular care curge în majoritatea țesuturilor. De asemenea, transportă celulele albe din sânge la și de la ganglionii limfatici.

Citeşte şi Imunitate pe gustate. Legume şi fructe care pot înlocui cu succes flacoanele cu vitamine din farmacii

Țesutul limfatic se găsește în peretele intestinal, în organe ca amigdalele sau splina, în întreg sistemul respirator și în ganglionii limfatici, mici noduli în formă de boabe de fasole, care apar singuri sau grupați la intervale variabile de-a lungul vaselor limfatice.

Susține sistemul imunitar

Ganglionii limfatici au un rol dublu în cadrul sistemului imunitar, prin producerea de anticorpi (molecule care recunosc celulele străine, cum sunt microorganismele infestate pe care încearcă să le distrugă) și prin înglobarea particulelor care reprezintă potențiale amenințări, cum sunt bacteriile sau alte particule străine. Ei au dimensiuni variabile, de la o gămălie de ac până la o măslină. Într-un ganglion limfatic pătrund mai multe vase limfatice, dar limfa filtrată părăsește ganglionul printr-un singur vas aferent.

În țesutul ganglionului limfatic sunt prezente leucocitele. Majoritatea microbilor care invadează organismul sunt bacterii ce încearcă să elibereze toxine care generează infecții și boli. Leucocitele au rolul de a identifica și ataca acești invadatori chiar în momentul în care apar.

Boli ce îl pot afecta

– Limfedemul este o umflare cronică a membrelor, cauzată de acumularea de lichid limfatic. Apare dacă sistemul limfatic este deteriorat sau nu funcționează corect. Afectează mai ales membrele, dar și fața, gâtul sau abdomenul. Mulți oameni dezvoltă această tulburare în urmara terapiei împotriva cancerului, inclusiv a cancerului de sân, în cazul în care ganglionii limfatici din axile sunt îndepărtați sau după infecții recurente, răni sau intervenții chirurgicale vasculare.

– Limfoamele sunt cancere ale sistemului limfatic, care apar când celulele albe din sânge sunt deteriorate. Celulele numite limfocite cresc rapid, haotic și, din cauza faptului că se pot mișca ușor în acest sistem, cancerul se poate răspândi repede în alte zone ale corpului, cum sunt ficatul, splina și măduva osoasă. Limfoamele sunt împărțite în limfoame Hodgkin și non-Hodgkin, în funcție de celulele implicate. Limfomul Hodgkin este un cancer asociat frecvent cu infecții virale cronice precum cea cu virusul Epstein-Barr, care produce mononucleoza infecțioasă. Limfomul non- Hodgkin se dezvoltă în țesutul limfatic. Unele cazuri de limfom pot apărea după tratamentul pentru cancer prin radioterapie sau chimioterapie.

– Limfadenopatia este un termen general pentru afectarea ganglionilor limfatici.

– Limfadenita constă în inflamarea unuia sau mai multor ganglioni limfatici.

– Leucemia limfoblastică acută este un tip un tip de cancer care afectează limfocitele și celulele producătoare de limfocite din măduva osoasă.

– Limfagita este inflamația vaselor limfatice.

Sfatul specialistului: Dr. Ana Maria Nenciu, specialist recuperare medicală

Aproximativ 4 litri de fluid curg prin sistemul limfatic zilnic, în condiții normale. Sistemul limfatic joacă un rol important în sistemul imunitar. Masajul limfatic activeaza circulația limfei de-a lungul vaselor limfatice. Aceste vase sunt responsabile pentru colectarea și eliminarea toxinelor din țesuturi.

Se poate realiza manual sau cu ajutorul aparatelor, care funcționează pe principiul compresiei pneumatice, presoterapie, adică utilizează presiune înaltă ce activează drenajul limfatic. Efectele acestui masaj se simt imediat, prin dinamizarea circulației limfatice, întărirea sistemului imunitar și eliminarea toxinelor din corp.

Află la ce ajută drenajul limfatic AICI. 

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când nu ești în apartament
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pisici drogate în București: când curiozitatea felină întâlnește neglijența umană