Conform normelor de sănătate, implementate la nivel naţional, un medic nu poate să consulte mai mult de patru pacienţi pe oră, respectiv 28 de pacienţi pe zi, astfel că reţetele pentru bolnavii dependenţi de insulină se eliberează o dată la trei luni şi doar pe bază de programare.
‘Sunt prea puţini medici specialişti care pot elibera reţetele pentru insulină şi mii de oameni care trebuie programaţi la consultaţie, pentru prescrierea reţetei. Este firesc, în aceste condiţii, ca medicii să fie suprasolicitaţi, dar, mai problematică mi se pare această restricţie a numărului de consultaţii, pentru că, din cauza ei, persoanele dependente de insulină din Alba riscă să nu o primească la timp’, a declarat prefectul Gheorghe Feneşer, potrivit unui comunicat transmis, vineri, Agerpres.
În opinia acestuia, ar trebui să se facă o excepţie în privinţa diabeticilor care au nevoie de insulină şi să fie eliminată în cazul lor această restricţie a numărului maximum de consultaţii zilnice.
‘Avem soluţii care pot fi aplicate, după părerea mea, şi datorită cărora termenul de aşteptare care, acum, ajunge până la o lună şi jumătate poate fi redus la maximum câteva zile. După ce vom face o analiză completă a situaţiei, vom face publice şi măsurile pe care le putem lua, în aşa fel încât persoanele dependente de insulină să nu mai fie supuse riscului de a nu o putea obţine la timp’, a mai precizat prefectul judeţului Alba.
Din cei patru specialişti care există la nivelul judeţului, unul se găseşte în oraşul Cugir şi trei în Alba Iulia.
Citeşte şi Băuturile light se asociază cu un risc crescut de diabet