În anul 2011 au fost descoperite 18.000 de noi specii. Clasificarea lor, o provocare

Anul trecut au fost descoperite în lume 18.000 de specii, care au primit diferite nume, unele mai ciudate, altele în amintirea unor figuri importante din diverse domenii, ca de exemplu Mesoparapylocheles michaeljacksoni, un crab care a primit numele lui Michael Jackson, sau meduza Phialella zappai, botezată astfel pentru că cel care a descoperit-o era fan al celebrului muzician Frank Zappa.
Romania TV
28 iun. 2012, 12:36
În anul 2011 au fost descoperite 18.000 de noi specii. Clasificarea lor, o provocare

De fapt, numele celebrului compozitor şi chitarist a fost dat mai multor specii: un guvid, o moluscă şi chiar un păianjen care are pe abdomen o dungă mare neagră ce aminteşte de mustaţa proeminentă a lui Zappa, potrivit Agerpres.

Clasificarea noilor specii este o adevărată provocare pentru că fiecare trebuie să aibă un nume unic şi anual sunt descoperite mii de specii. În 2011, au fost înregistrate în lume 18.000 specii noi de animale, plante sau ciuperci. Oamenii de ştiinţă îşi pun la grea încercare imaginaţia. De cele mai multe ori, cel care face descoperirea poate da speciei propriul său nume latinizat. Uneori, numele este dat după locul descoperirii, dar câteodată cei care descoperă o nouă specie vor să aducă un omagiu unui muzician favorit, unui fotbalist sau cuiva din familie.

Totuşi, inventivitatea cercetătorilor este supusă regulilor Codului internaţional de nomenclatură zoologică. Numele speciei este în general obligatoriu (de exemplu, Panthera pentru felinele mari), dar epitetul este la alegerea celui care face descoperirea. Nu există nicio regulă ‘corectă din punct de vedere politic’ impusă de codul respectiv, dar există o regulă implicită potrivit căreia nu sunt recomandate aluziile la religie.

Internetul oferă acum un câmp larg pentru taxonomie. Cotidianul englez The Guardian lansează un concurs pe internet pentru denumirea a zece noi specii descoperite pe teritoriul britanic. Mai precis, este vorba de specii de crabi, muşte, melci sau moluşte. Ziarul recomandă denumirile amuzate, jocurile de cuvinte sau referinţele culturale. La final, un juriu format din oameni de ştiinţă şi membri ai agenţiei guvernamentale de mediu, Natural England, va selecţiona numele.

Uneori, numele animalelor sunt vândute la licitaţie. Astfel, când zoologul Robert Wallace a descoperit în 2005 o specie necunoscută de maimuţe (lucru rar), el i-a vândut numele la licitaţie. Maimuţa, din specia Callicebus, provine dintr-o pădure boliviană. În martie 2005, Goldenpalace.com, o societate canadiană de cazino on line, câştigă licitaţia cu suma de 650.000 de dolari şi obţine astfel autorizaţia de a-i pune numele de Callicebus aureipalatii, care înseamnă ‘hotel luxos aurit’, dar numele ei folosit în mod obişnuit este ‘Goldenpalace.com Monkey’. Pentru directorul de cazino, interesul a fost evident de natură publicitară.

Dar există o problemă reală etică legată de monetizarea taxinomiei. Fundaţia Biopat, sprijinită de numeroase institute de cercetare şi muzee de ştiinţe ale naturii din Germania, oferă posibilitatea, celor care donează o anumită sumă asociaţiei, să dea un nume unei noi specii animale sau vegetale. Pentru cel puţin 2.600 de euro, doritorii pot boteza o moluscă sau o insectă cu numele partenerului sau al unui actor favorit. Jumătate din donaţie se varsă institutului de cercetări din care face parte cel care a făcut descoperirea, pentru încurajarea cercetării ştiinţifice asupra biodiversităţii. Cealaltă jumătate este destinată finanţării unui proiect de protecţie a mediului aplicat în ţara de origine a speciei şi validat de Biopat. Asociaţia joacă rolul de intermediar între diferiţii actori din domeniul zoologiei şi privaţi. Astfel, o orhidee boliviană i-a fost oferită lui Gorbaciov cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani de unul din prietenii lui germani, iar planta a fost numită Maxillaria gorbatchowii.

‘Sponsorizarea numelor de specii ridică o problemă greu de tranşat’, afirmă Andrew Polaszek, zoolog şi secretar general la ICZN (International Commission for Zoological Nomenclature). ‘Desigur, uneori, numele pot fi vândute pentru cauze bune, dar se pune întrebarea dacă mercantilizarea denumirilor speciilor nu va duce la revendicarea unor drepturi ca cele pentru mărci, sau chiar se vor revendica false descoperiri’, explică acesta regretând lipsa unui sistem de reglementare în taxinomie.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Harta oficială a drumurilor pe care se montează 400 de radare fixe. E bine de știut înainte să pleci la drum
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI