‘Am căzut de acord să aducem această bătălie la un nou nivel printr-un schimb de informaţii fără precedent’, a declarat Douglas Schulman la conferinţa de presă de la finalul Forumului. Oficialul OCDE, care este şi responsabil al Administraţiei fiscale din SUA, a explicat motivaţia administraţiilor fiscale naţionale de a-şi revizui relaţiile cu lumea afacerilor. ‘În loc să continuăm să ne jucăm de-a v-aţi ascunselea cu companiile, încercăm să punem în practică strategii inovatoare şi eficiente’, a spus Schulman, care a precizat că la întâlnire au participat şi mai multe companii multinaţionale.
În declaraţia finală a Forumului se avertizează că ‘aceia care odată se simţeau în siguranţă ascunzând bani şi bunuri în alte state, se vor găsi de acum înainte într-o situaţie tot mai riscantă’. ‘Atunci când cei care apelează la astfel de practici simt că ne apropiem de ei, se mută în altă parte. Trebuie să fim perseverenţi în urmărirea lor, indiferent unde s-ar afla’, se mai menţionează în document.
Participanţii la Forum au semnalat că una dintre priorităţi va fi mai buna înţelegere a structurilor folosite de cei care evită plata impozitelor şi îşi ascund averile în exterior.
Anul trecut, la începutul lunii noiembrie, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a afirmat în cadrul summitului G20 că paradisurile fiscale vor fi ‘interzise de comunitatea internaţională’.