Orice atac nuclear al Rusiei în Ucraina ar antrena un răspuns militar al Occidentului ”atât de puternic, încât armata rusă va fi aneantizată”, ameninţă joi Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell, relatează AFP.
Preşedintele rus Vladimir ”Putin spune că nu blufează cu ameninţarea nucleară. El trebuie, atunci, să înţeleagă că ţările care susţin Ucraina, Uniunea Europeană şi statele sale membre, Statele Unite şi NATO nu blufează nici ele. Orice atac nuclear împotriva Ucrainei va antrena un răspuns, – nu un răspuns nuclear – ci un răspuns militar atât de puternic, încât armata rusă va fi aneantizată”, a ameninţat Josep Borrell la Colegiul Europei, la Bruges.
Ameninţările Moscovei sunt luate foarte în serios de către membrii NATO. ”Ameninţările nucleare voalate ale preşedintelui (rus Vladimir) Putin sunt periculoase şi iresponsabile”, a denunţat marţi secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, înaintea unei reuniuni a miniştrilor Apărării din Alianţa Nord-Atlantică.
”Rusia ştie că un război nuclear nu poate fi câştigat şi că nu trebuie să fie purtat niciodată”, a avertizat el. ”Noi supraveghem îndeaproape forţele nucleare ruse. Nu am constatat nicio schimbare în poziţia Rusiei. Însă rămânem atenţi”, a subliniat el.
”Nu avem niciun indiciu, pentru moment, că Rusia şi-a schimbat postura nucleară, dar o supraveghem 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână”, a confirmat secretarul american al Apărării Lloyd Austin.
Doctrina militară rusă prevede posibilitatea unor lovituri nucleare, în cazul în care este atacat teritoriul rus. Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, numărul doi în Consiliul de Securitate rus, a dat asigurări că Moscova va apăra noile teritorii anexate din Ucraina – Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson – ”inclusiv cu armele nucleare strategice”.
”Trebuie să luăm în serios această retorică a Rusiei, dar nu trebuie să intrăm în panică”, a dat asigurări un oficial european de la NATO înm cursul reuniunii miniştrilor Apărării, la Bruxelles.
Putin a dat ordinul. Rusia evacuează deja una dintre regiunile anexate
Unele teritoriile anexate de Rusia au fost recucerite deja de către armata ucraineană, ”fără să se fi produs cel mai rău scenariu”, a subliniat el.
Stoltenberg denunţă „retorica periculoasă” a Rusiei şi avertizează asupra efectelor unui atac atomic
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a criticat vehement, joi seară, „retorica periculoasă şi iresponsabilă” a Rusiei privind utilizarea armelor nucleare, avertizând că orice atac cu armament atomic ar genera „consecinţe severe”.
„În această dimineaţă, aliaţii au avut o întâlnire uzuală a Grupului de Planificare Nucleară. Este important să continuăm consultările şi coordonarea asupra problemelor nucleare”, a declarat Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii miniştrilor Apărării din statele NATO.
„Retorica nucleară a preşedintelui Putin este periculoasă şi iresponsabilă. Noi tratăm cu seriozitate aceste ameninţări. Şi rămânem vigilenţi. Nu vom fi intimidaţi. Orice utilizare a armelor nucleare ar schimba complet caracterul conflictului şi ar avea consecinţe severe. Rusia ştie că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu poate fi purtat niciodată”, a subliniat Jens Stoltenberg, conform stenogramei declaraţiilor, postată pe site-ul NATO.
„Scopul fundamental al forţelor de disuasiune ale NATO este de a menţine pacea şi a împiedica o agresiune, de a preveni acţiunile de coerciţie asupra aliaţilor din NATO. Circumstanţele în care NATO ar utiliza arme nucleare sunt extrem de îndepărtate. Retorica nucleară a Rusiei este periculoasă, iraţională. Şi ei ştiu că dacă folosesc arme nucleare în Ucraina, vor fi consecinţe severe. Ştiu şi că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie purtat niciodată”, a insistat Stoltenberg.
Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a avertizat, joi, că armata rusă va fi distrusă de NATO şi UE dacă utilizează armament nuclear asupra Ucrainei. „Orice atac nuclear asupra Ucrainei va antrena o ripostă, nu o ripostă nucleară, dar o ripostă militară puternică, prin care armata rusă va fi distrusă”, a afirmat Josep Borrell Fontelles.
În septembrie, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat Occidentul de „şantaj nuclear” şi a afirmat că „reprezentanţi de rang înalt ai principalelor naţiuni NATO” au făcut declaraţii „despre posibilitatea utilizării armelor nucleare împotriva Rusiei”, fără însă a nominaliza pe nimeni. Liderul de la Kremlin a avertizat că, dacă va fi ameninţată integritatea teritorială a Rusiei, Moscova ar utiliza „toate mijloacele” de care dispune.
Washingtonul a anunţat, marţi, că nu există indicii că preşedintele rus, Vladimir Putin, ar pregăti lansarea unui atac nuclear asupra Ucrainei, precizând că Washingtonul va menţine vigilenţa şi că nu vrea un conflict militar cu Moscova.