Tensiunile dintre Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner și regimul de la Moscova, condus de către Vladimir Putin, au creat o mulțime de ipoteze și teorii ale conspirației. În cele din urmă, conflictul s-a potolit rapid, în nici 24 de ore.
Inițial, analiștii politici avertizau cu privire la o posibilă răsturnare a lui Vladimir Putin, prin rebeliunea lui Evgheni Prigojin, dar mai apoi, lucrurile au revenit la normalitate.
Șeful mercenarilor și-ar fi dorit mai degrabă capul lui Serghei Șoigu, dar și pe cel al lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major.
Șeful Wagner îi acuzase anterior pe Șoigu și pe generalul de top al Rusiei, Valeri Gherasimov, că sunt responsabili pentru moartea a „zeci de mii de ruși” în conflictul din Ucraina și pentru „predarea teritoriului în fața inamicului”.
În cele din urmă, după declarațiile furtunoase ale lui Vladimir Putin, în care președintele promitea că va pedepsi „trădătorii”, conflictul a fost mediat de către Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, cunoscut drept și „ultimul dictator al Europei”, respectiv „lacheul lui Putin”.
Prigojin a acceptat să oprească înaintarea luptătorilor săi spre Moscova şi să se întoarcă la baze, pentru a evita vărsarea de sânge.
Trupele lui Prigojin se vor întoarce în taberele lor de campanie din Ucraina, unde au luptat alături de soldații ruși.
Foarte important de menționat, trupele paramilitare ale lui Evgheni Prigojin nu acționează doar în Ucraina, ci și în:
Ucraina (Donbas) [Europa]
Sudan [Africa]
Mali [Africa]
Republica Centrafricană [Africa]
Venezuela [America de Sud]
Sri Lanka [Asia]
Siria [Asia]
Libia [Asia]
De asemenea, Kremlinul a anunţat un acord prin care șeful grupului de mercenari ruși, Evgheni Prigojin, se va muta în Belarus și nu va fi urmărit penal după ce a ordonat trupelor să mărșăluiască spre Moscova.
Grupul Wagner ar avea legături cu persoane din Emiratele Arabe Unite (EAU), potrivit Departamentului Apărării din SUA.