Doza booster ar putea să devină necesară în fiecare iarnă în România, mai ales că multe ţări se confruntă deja cu valul 5 al pandemiei. Medicul Adrian Marinescu a explicat în ce condiţii ar fi posibil acest scenariu.
Adrian Marinescu, director medical Institutul „Matei Balş”, a explicat în ce condiţii dozele booster de vaccin anti COVID-19 ar putea deveni necesare în fiecare iarnă şi în România.
„Ar putea fi o variantă cel puţin pentru următoarea perioadă. Oricum, trebuie să aducem aminte că familia de coronavirus este mare şi dintotdeauna conviețuiește cu noi. SARS-CoV-2 este doar un membru din această familie. Până la urmă, dacă reușim să fim în acel punct de conviețuire cu virusul şi viaţa noastră să se desfășoare normal şi pentru acest lucru ne trebuie un vaccin ca să ne asigure protecţia este ceva ce noi toţi ne-am dori.
Dozele booster se folosesc şi în momentul de faţă. În momentul în care vorbim de un virus SARS-CoV-2 care este lângă noi, de doi ani. Este clar că deja suntem în momentul în care facem booster. Faptul că acesta se va face în fiecare iarnă sau mai devreme, rămâne de văzut. Să sperăm că valul 5 va însemna un număr de infecții, în mare parte, uşoare pentru că până în februarie avem timp să ne creștem protecţia prin vaccinare”,a spus medicul Adrian Marinescu la Antena 3.
Reamintim că Anglia se pregăteşte pentru scenariul în care anual, toată lumea, indiferent de vârstă, să facă rapelul. Adică la fel cum se întâmplă în cazul vaccinului antigripal.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat vaccinarea persoanelor care au peste 18 ani cu doza booster dezvoltată de compania americană, relatează AFP.
Spikevax, serul dezvoltat de Moderna, este al doilea vaccin care primeşte undă verde a EMA pentru administrarea dozei booster.
”Date au arătat că o a treia doză de Spikevax, administrată la şase până la opt luni după a doua doză, a antrenat o creştere a nivelului anticorpilor la adulţi al căror nivel al anticorpilor scădea”, a anunţat luni, într-un comunicat, EMA.
Autorităţile în domeniul sănătăţii din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) ”pot emite recomandări oficiale cu privire la folosirea unor doze booster ţinând cont de situaţia epidemiologică locală”, precizează autoritatea europeană.
Potrivit EMA, datele actuale arată efecte secundare similare vaccinării cu a doua doză Spikevax.