În ce condiții poți rămâne fără curent sau gaze dacă ești client PPC, E.ON, ENGIE ori Hidroelectrica

Mai mulți clienți PPC, E.ON, ENGIE ori Hidroelectrica au primit în ultimele luni facturi de electricitate cu minus. „E o chestiune tehnică și românii nu trebuie să-și facă griji, s-a făcut o regularizare” a precizat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Alina Costache
23 ian. 2025, 09:47
În ce condiții poți rămâne fără curent sau gaze dacă ești client PPC, E.ON, ENGIE ori Hidroelectrica

Premierul Marcel Ciolacu a confirmat intenția Guvernului de a menține plafonarea prețurilor la energie, atât pentru consumatorii vulnerabili, cât și pentru industrie. Ciolacu a menționat că se lucrează în strânsă colaborare cu Ministerul Energiei pentru a găsi soluții care să permită continuarea măsurii pe tot parcursul anului. De schema de plafonare vor beneficia românii vulnerabili, indiferent că sunt clienți PPC, E.ON, ENGIE ori Hidroelectrica.

În ultimele săptămâni, mai mulți români au primit facturi la energie cu minus. Toți furnizorii de energie electrică (PPC, Electrica, Premier, E.On, Hidroelectrica, atc.) emit facturi cu minus în aceste zile, iar asta se face ca urmare a unei schimbări de lege de anul trecut, scrie ECONOMICA.NET.

Explicația pentru facturile cu minus este simplă: conform unui ordin emis de ANRE în octombrie 2024, toate facturile de energie electrică au inclus o nouă taxă, denumită „contribuția CfD” (Contribuția pentru Contractele pentru Diferență), care are scopul de a sprijini instalarea de noi capacități de producție a energiei electrice. Valoarea sa este extrem de mică, de 0,0128 bani/kWh, având practic un impact neglijabil asupra consumatorilor casnici. În decembrie 2024, a fost adoptată o nouă lege care prevede ca această contribuție să fie introdusă în facturi abia începând cu aprilie 2025. Astfel, facturile emise în perioada octombrie-decembrie 2024, care conțineau această taxă, au fost corectate.

Citeşte şi: Anunţul momentului de la PPC, fostul ENEL. Sunt vizaţi toţi românii, nu doar clienţii

„E o chestiune tehnică și românii nu trebuie să-și facă griji. Deci România are o schemă de contracte pentru diferență care susține investiții în parcuri solare, parcuri eoliene. Noi am obținut 3 miliarde de euro din fondul pentru modernizare, bani care vor finanța integral această schemă, cu o mică excepție pe costurile de administrare ale OPCOM. Pentru acele costuri, pe factura fiecăruia dintre noi, dar după ce proiectele efectiv intră în pâine, se va regăsi o linie, contribuție CFR, care va însemna câțiva bani pentru fiecare dintre noi acasă. Deci este un impact minim și acum practic s-a făcut o regularizare,” a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduj, la Digi 24.

Citește și: Anunţ de la Guvern pentru cei 3,4 milioane de clienţi E.ON din România

 

În ce condiții poți rămâne fără curent sau gaze dacă ești client PPC, E.ON, ENGIE ori Hidroelectrica

Indiferent că ești client E.ON, PPC, ENGIE sau Hidroelectrica ai niște obligații contractuale pe care trebuie să le respecți. În caz contrar, furnizarea de energie sau de gaze poate fi oprită.

Clienții au obligatia de a plati integral și la termen toate facturile emise, inclusiv cele de regularizare, precum si orice penalizări rezultate din nerespectarea prevederilor contractuale. De asemenea, atunci cand furnizarea de energie sau gaze este sistata ori limitata pentru neplată, pentru reluarea alimentării la locul de consum clientul trebuie sa acopere costurile percepute de operatorul de distributie.

De asemenea, orice schimbare in datele care au stat la baza semnarii contractului trebuie adusa la cunostinta companiei in termen de 30 de zile.

In plus, clientul trebuie sa permita accesul reprezentantilor operatorului de distributie pentru citirea contoarelor si pentru lucrarile ce tin de intreruperea, limitarea sau reluarea serviciului. Aceasta include si interventiile de montare, demontare, sigilare, inlocuire sau verificare a echipamentelor de masurare si a instalatiilor aflate in administrarea operatorului de distributie.

Totodată, clientul are datoria sa nu deterioreze echipamentele de masurare, sigiliile metrologice, precum si orice alte instalatii aflate pe proprietatea sa, dar gestionate de operatorul de distributie. In cazul in care sunt sesizate probleme de functionare, este necesara anuntarea imediata la numarul de telefon indicat de operator, pentru a se efectua verificarile si remedierea posibilelor defectiuni.

De asemenea, toți consumatorii trebuie sa incheie un contract cu un operator economic autorizat de ANRE pentru a realiza verificarile si reviziile tehnice periodice ale instalatiilor de utilizare. Verificarea tehnica este necesara cel putin o data la 2 ani, iar revizia trebuie efectuata la maximum 10 ani.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Engie, anunț important pentru toți clienții. Ce se va întâmpla pe 24 ianuarie
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Dramă în sportul românesc. A murit la 27 de ani
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Verdictul este clar: Din păcate...
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Mark Rutte clarifică: Aderarea Ucrainei la NATO nu depinde de voința Rusiei
MediaFlux
ARME NUCLEARE pentru UCRAINA de la UE! ANUNȚ BOMBĂ venit din NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București