În ce condiții poți rămâne fără curent sau gaze dacă ești client PPC, E.ON, ENGIE ori Hidroelectrica

Mai mulți clienți PPC, E.ON, ENGIE ori Hidroelectrica au primit în ultimele luni facturi de electricitate cu minus. „E o chestiune tehnică și românii nu trebuie să-și facă griji, s-a făcut o regularizare” a precizat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Alina Costache
23 ian. 2025, 09:47
În ce condiții poți rămâne fără curent sau gaze dacă ești client PPC, E.ON, ENGIE ori Hidroelectrica

Premierul Marcel Ciolacu a confirmat intenția Guvernului de a menține plafonarea prețurilor la energie, atât pentru consumatorii vulnerabili, cât și pentru industrie. Ciolacu a menționat că se lucrează în strânsă colaborare cu Ministerul Energiei pentru a găsi soluții care să permită continuarea măsurii pe tot parcursul anului. De schema de plafonare vor beneficia românii vulnerabili, indiferent că sunt clienți PPC, E.ON, ENGIE ori Hidroelectrica.

În ultimele săptămâni, mai mulți români au primit facturi la energie cu minus. Toți furnizorii de energie electrică (PPC, Electrica, Premier, E.On, Hidroelectrica, atc.) emit facturi cu minus în aceste zile, iar asta se face ca urmare a unei schimbări de lege de anul trecut, scrie ECONOMICA.NET.

Explicația pentru facturile cu minus este simplă: conform unui ordin emis de ANRE în octombrie 2024, toate facturile de energie electrică au inclus o nouă taxă, denumită „contribuția CfD” (Contribuția pentru Contractele pentru Diferență), care are scopul de a sprijini instalarea de noi capacități de producție a energiei electrice. Valoarea sa este extrem de mică, de 0,0128 bani/kWh, având practic un impact neglijabil asupra consumatorilor casnici. În decembrie 2024, a fost adoptată o nouă lege care prevede ca această contribuție să fie introdusă în facturi abia începând cu aprilie 2025. Astfel, facturile emise în perioada octombrie-decembrie 2024, care conțineau această taxă, au fost corectate.

Citeşte şi: Anunţul momentului de la PPC, fostul ENEL. Sunt vizaţi toţi românii, nu doar clienţii

„E o chestiune tehnică și românii nu trebuie să-și facă griji. Deci România are o schemă de contracte pentru diferență care susține investiții în parcuri solare, parcuri eoliene. Noi am obținut 3 miliarde de euro din fondul pentru modernizare, bani care vor finanța integral această schemă, cu o mică excepție pe costurile de administrare ale OPCOM. Pentru acele costuri, pe factura fiecăruia dintre noi, dar după ce proiectele efectiv intră în pâine, se va regăsi o linie, contribuție CFR, care va însemna câțiva bani pentru fiecare dintre noi acasă. Deci este un impact minim și acum practic s-a făcut o regularizare,” a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduj, la Digi 24.

Citește și: Anunţ de la Guvern pentru cei 3,4 milioane de clienţi E.ON din România

 

În ce condiții poți rămâne fără curent sau gaze dacă ești client PPC, E.ON, ENGIE ori Hidroelectrica

Indiferent că ești client E.ON, PPC, ENGIE sau Hidroelectrica ai niște obligații contractuale pe care trebuie să le respecți. În caz contrar, furnizarea de energie sau de gaze poate fi oprită.

Clienții au obligatia de a plati integral și la termen toate facturile emise, inclusiv cele de regularizare, precum si orice penalizări rezultate din nerespectarea prevederilor contractuale. De asemenea, atunci cand furnizarea de energie sau gaze este sistata ori limitata pentru neplată, pentru reluarea alimentării la locul de consum clientul trebuie sa acopere costurile percepute de operatorul de distributie.

De asemenea, orice schimbare in datele care au stat la baza semnarii contractului trebuie adusa la cunostinta companiei in termen de 30 de zile.

In plus, clientul trebuie sa permita accesul reprezentantilor operatorului de distributie pentru citirea contoarelor si pentru lucrarile ce tin de intreruperea, limitarea sau reluarea serviciului. Aceasta include si interventiile de montare, demontare, sigilare, inlocuire sau verificare a echipamentelor de masurare si a instalatiilor aflate in administrarea operatorului de distributie.

Totodată, clientul are datoria sa nu deterioreze echipamentele de masurare, sigiliile metrologice, precum si orice alte instalatii aflate pe proprietatea sa, dar gestionate de operatorul de distributie. In cazul in care sunt sesizate probleme de functionare, este necesara anuntarea imediata la numarul de telefon indicat de operator, pentru a se efectua verificarile si remedierea posibilelor defectiuni.

De asemenea, toți consumatorii trebuie sa incheie un contract cu un operator economic autorizat de ANRE pentru a realiza verificarile si reviziile tehnice periodice ale instalatiilor de utilizare. Verificarea tehnica este necesara cel putin o data la 2 ani, iar revizia trebuie efectuata la maximum 10 ani.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se va construi o fabrică de hidrogen. Va ajuta și rețeaua de transport public și sistemul de termoficare
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Marele risc de la bancomat. Pericol pentru posesorii de carduri
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Studiu: Diabetul zaharat de tip 2 poate fi inversat prin reducerea rezistenței la insulină
MediaFlux
IMPOZITE mai MARI! Schimbare pentru români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania