Angajații români pot beneficia de bani în plus în diverse contexte. Aceștia au parte de mai multe drepturi pe care angajatorii trebuie să le respecte în totalitate. Spre exemplu, în cazul unui conflict de muncă, angajații pot cere salarii compensatorii.
Un avocat specializat în dreptul muncii a explicat în ce condiții trebuie să fie acceptate salariile compensatorii. Angajatorii sunt obligați să achite munca prestată conform contractului de muncă în vigoare care stabilește atât remunerația, cât și programul de lucru.
„În orice relație de muncă, conflictul de muncă poate apărea în diverse momente și din diverse motive. De cele mai multe ori, un conflict între angajat și angajator poate ajunge la un punct în care este dificil să fie rezolvat, iar angajatul se poate simți nedreptățit și poate dori să plece din companie.
În astfel de situații, angajatul își poate da demisia, poate încheia raporturile de muncă printr-un act adițional la contractul de muncă, sau poate solicită plata unor salarii compensatorii atunci când raporturile de muncă încetează prin concediere pe motive neimputabile angajatului.
Angajații au o serie de drepturi legale pe care le pot invoca atunci când se confruntă cu un conflict cu angajatorul. Unul dintre aceste drepturi este acela de a fi plătit pentru muncă prestată conform contractului de muncă în vigoare. Angajatul are dreptul să primească salariul corespunzător pentru orele lucrate, conform programului stabilit și a remunerației convenite”, explică Silviu Faier, potrivit Ziare.com.
În cazul în care se ajunge într-o situație de acest gen, angajatul are mai multe drepturi și se poate ajunge chiar în instanță, dacă angajatorul refuză să efectueze plata.
„În cazul în care angajatorul încalcă drepturile angajatului sau nu respectă condițiile contractuale, angajatul poate să solicite salariile neplătite, salariile compensatorii, plata orelor suplimentare, dar și alte despăgubiri pentru a compensa eventualele prejudicii suferite. În ceea ce privește salariile compensatorii angajatul le poate solicită doar în cazul unui conflict cu angajatorul care duce la concedierea să din motive neimputabile lui. În această situație, angajatul are dreptul de a primi o compensație corespunzătoare în conformitate cu termenii contractului individual de muncă și cu prevederile legale. De asemenea, angajatul poate să solicite despăgubiri pentru eventualele prejudicii morale sau materiale suferite în urmă concedierii nejustificate sau abuzive, a mai spus acesta.
Citește și: Locul de muncă plătit cu peste 2.000 de euro! Angajații sunt bonusați dacă nu fumează