În ce condiții se acordă concediul medical în 2025. Pentru a beneficia de concediu medical, românii trebuie să aibă un stagiu de cotizare de cel puțin șase luni în ultimele 12 luni. Există însă și excepții, cum ar fi concediul de risc maternal sau concediul pentru urgențe medico-chirurgicale.
De la 1 ianuarie 2025, românii care se îmbolnăvesc primesc mai puțini bani dacă stau acasă. Indemnizația a fost redusă de la 75% la 65%, astfel că, un angajat cu un salariu mediu brut de 8.000 de lei va primi cu 468 de lei mai puțin pentru o lună de concediu medical.
De asemenea, începând din 2024 se plătește CASS de 10% pentru concediile medicale. În trecut, acestea erau scutite de plata asigurările de sănătate și se plăteau doar CAS de 25% și impozitului pe venit de 10%.
Un lucru important pe care trebuie să-l mai știe românii este că durata maxima a concediului medical variază în funcție de tipul acestuia. De exemplu, medicul de familie poate acorda inițial până la 14 zile de concediu medical, care pot fi prelungite până la 90 de zile cu recomandarea unui medic specialist, potrivit news18.ro.
În anumite cazuri precum accidentele de muncă sau afecțiunile grave (de exemplu, cancer, SIDA, tuberculoză), concediul medical poate fi prelungit până la 180 de zile sau chiar până la 2 ani, cu avizul medicului de la Asigurările Sociale.