Campania de vaccinare anti-COVID-19 a început oficial în România. Primele cadre medicale au fost vaccinate deja în 10 centre medicale din Bucureşti şi din ţară. Prima persoană vaccinată este o asistentă medicală de la Institutul Matei Balş din Bucureşti.
„O frumoasă coincidență ca prima vaccinare în România să aibă loc în ziua de naștere a părintelui microbiologiei, Prof Dr Louis Pasteur. Ziua de azi reprezintă un tribut adus științei, progresului științific și tuturor oamenilor de știință care, prin munca lor, au salvat vieți.
Gândurile mele merg astăzi spre personalul medical care de atâtea luni se luptă cu această pandemie, spre fiecare persoană care a trecut prin această boală, spre familiile celor care, din nefericire, au pierdut lupta!
Începând de astăzi, putem reîncepe, cu toții să sperăm!
Felicitări primei persoane vaccinate, domnișoara asistentă Mihaela Anghel de la INBI „Prof dr Matei Balș”. Este cea care a fost de gardă în ziua în care a fost internat primul pacient diagnosticat cu COVID 19 din România!”, a scris medicul Valeriu Gheorghiţi pe Facebook, după debutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19.
”Este un moment emoţionant pentru toată lumea. (…) Cred că doar împreună prin solidaritate, prin coeziune, prin mesaj comun, transparent şi onest putem merge mai departe şi sunt convins că putem să câştigăm această bătălie împotriva pandemiei Covid-19. Astăzi s-a concretizat speranţa noastră, avem încredere că lucrurile merg bine, iar eu prin prisma faptului că sunt coordonatorul acestei campanii de vaccinare mă voi preocupa şi vă asigur că fac tot ce ţine de minte, de echipa pe care o coordonez ca lucrurile să se desfăşoare cât mai normal într-un cadru cât mai favorabil vaccinării aşa încât până la final ultima persoană vaccinată să fie în condiţii de siguranţă şi să putem spune împrenă să spunem că am pus capăt acestei pandemii”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, citat de news.ro.
Întrebat în legătură cu contraindicaţiile pentru cei care se vaccinează antigripal, medicul a explicat: ”În acest moment datele susţin faptul că aceste tipuri de vaccinuri trebuiesc făcute distanţat la un interval de 28 de zile. Practic, încă nu sunt studii care să certifice siguranţa administrării concomitente a mai multor tipuri de vaccinuri care să includă şi vaccinarea împotriva Covid-19, aşa încât recomandarea medicală este, dacă ne vaccinăm împotriva virusurilor gripale, să ne vaccinăm la 28 de zile pentru Covid şi invers”.
Medicul Valeriu Gheorghiţă a precizat că, dacă lucrurile decurg bine şi disponibilitatea vaccinurilor va fi cea de care avem nevoie, ar trebui ca în primele şase luni din acest moment să poată fi asigurată imunizarea a circa 60-70 la sută din populaţie, ceea ce reprezintă nivelul la care consecinţele pandemiei sunt mult diminuate şi putem pune punct acestui flagel.
Medicul Valeriu Gheorghiţă a anunţat că următoarea transă de vaccin anti-COVID-19 este aşteptată în România în 29 decembrie. Aceste noi doze vor fi distribuite către cele 370 de centre din unităţile medicale din România.
Întrebat dacă noua tulpină de coronavirus, descoperită în Marea Britanie, se află pe teritoriul ţării noastre, Valeriu Gheorghiţă a răspuns: ”România cu siguranţă are această capacitate, există posibilitatea de secvenţiere a genomului viral, atât la nivelul Institutului Cantacuzino, cât şi la nivelul Institutului de Boli Infecţioase profesor doctor Matei Balş, de altfel au fost şi făcute studii de evaluare a genotipului viral tocmai pentru a vedea care este din punct de vedere filogenetic traseul acestui virus, dar au fost deja publicate, cu siguranţă colegii, experţii din Institutul Matei Balş şi Institutul Cantacuzino vor face aceste date de secvenţiere şi le vom afla în curând. Nu ştiu, dar orice este posibil”.
El a explicat că, din ce se ştie în acest moment, vaccinul are acoperire cu un nivel bun de protecţie pentru această tulpină.
”Practic mutaţiile care au apărut la nivelul proteinei S sunt mutaţii minore care un impactează acoperirea vaccinală împotriva acestui virus”, a argumentat el.