În ce condiţii se suspendă cursurile în şcoli şi grădiniţe. Precizări importante pentru părinţi

Ministerul Educaţiei a publicat, joi, un draft privind noile măsuri care vor intra în vigoare începând cu redeschiderea şcolilor. Potrivit documentului, suspendarea cursurilor fizice într-o clasă/grupă se face dacă sunt mai multe cazuri de infectare cu virusul Sars-CoV-2 dar doar în acele clase.
Loredana Brumă
04 feb. 2021, 13:03
În ce condiţii se suspendă cursurile în şcoli şi grădiniţe. Precizări importante pentru părinţi

În ce condiţii se suspendă cursurile în şcoli şi grădiniţe. Potrivit draftului prezentat de Ministerul Educaţiei, la grădiniță și în ciclul primar cursurile se vor suspenda pentru două săptămâni, la apariția unui caz de COVID-19 într-o grupă sau clasă.

Pentru gimnaziu și liceu, cursurile vor fi suspendate la apariția a două cazuri de îmbolnăvire, prevede un draft de ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății.

În ce condiţii se suspendă cursurile în şcoli şi grădiniţe. Draftul Ministerului Educaţiei

„Suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune în următoarele situații:

La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar. În această situație se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.

La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional si postliceal. În această situație se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.

În situațiile prevăzute mai sus, procesul de învățământ continuă în sistem online. Măsura suspendării este dispusă prin decizia conducerii unității de învățământ/instituției conexe, după consultarea DSP/DSPMB, cu aplicarea prevederilor art. 9 alin (4) din Ordinului Ministrului Educației și Cercetării nr. 5447/2020.

Citeşte şi Declaraţie pe propria răspundere pentru testarea copiilor simptomatici

Ce se întâmplă dacă un profesor este infectat cu covid-19

La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, in urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții directi ai acestora si va decide împreună cu conducerea unității de învățământ daca se impune carantinarea.

În perioada de suspendare a cursurilor cu prezență fizică, conducerea unităţii/instituţiei de învăţământ va dispune realizarea următoarelor activităţi obligatorii:

a) curățenia şi aerisirea claselor/sălilor;

b) dezinfecția generala si nebulizarea spațiilor unităţii/instituţiei de învățământ, respectiv clase, săli, holuri, toalete.

Reluarea cursurilor care presupun prezenţa fizică pentru clasa/unitatea/structura de învăţământ preuniversitar suspendată temporar se dispune prin decizia conducerii acestora, după consultarea DSP/DSPMB.
DSP/DSPMB au obligaţia să informeze unitatea/instituția conexă/instituţia de învățământ superior şi cabinetul medical din cadrul acestora despre fiecare caz confirmat pozitiv, la elevi/studenţi/personalul din unităţile/instituţiile de învăţământ.

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu admite că regulile de distanțare nu vor fi posibile în toate școlile: „Dacă sunt bănci de 2 elevi vor sta 2 elevi în bancă”

Nu se vor prezenta la cursuri în unitatea de învățământ/instituția de învățământ:a) cei confirmaţi cu infecţie cu SARS-CoV-2, aflaţi în perioada de izolare la domiciliu;

b) cei care sunt declaraţi contacţi directi cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2, sau aflaţi în perioada de carantină la domiciliu/carantină instituţionalizată.
c) cei care așteaptă să fie testați sau au fost testați si așteaptă rezultatele sau locuiesc cu o persoana care a fost testata și care așteaptă rezultatele.

Unitățile de învățământ preuniversitar/unitățile conexe/instituțiile de învățământ pot emite norme proprii prin care să reglementeze măsuri complementare celor prevăzute de prezentul ordin, prin raportare la specificul activității acestora”, se arată în documentul prezentat de Ministerul Educaţiei.

Precizăm că, măsurile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ din prezentul ordin nu se aplică și unităților de învățământ preuniversitar din subordinea Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne, care vor lua deciziile care se impun conform regulamentelor/procedurilor aplicabile acestora.

 

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Cum a reușit Constantin Enceanu să îi rămână fidel soției sale, deși avea gânduri de divorț. Cântărețul și-a salvat căsnicia
Bzi.ro
Alina Ceușan arată senzațional după două nașteri! Ce dietă urmează influencerița – FOTO
Fanatik.ro
Mierea din România care e mai sănătoasă decât cea de manuka. Are proprietăți antibacteriene puternice și e și delicioasă
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are scăpare. IGPR a intrat pe fir: Este doar o chestiune de timp
Playtech.ro
Cum poţi recupera banii cheltuiţi pe facturile uriaşe la încălzire dacă eşti chiriaş? Beneficiul de care ...
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Miezul interior al Pământului își schimbă forma, spun oamenii de știință. Care ar putea fi consecințele
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Meteorologii anunță vreme rece și schimbări semnificative până pe 10 martie. Când vor crește temperaturile în România
Spynews
Ce cadou refuză Radu Vâlcan să îi cumpere Adelei Popescu. Din ce motiv nu dorește să îi facă o surpriză
Evz.ro
Cutremurele care înfioară România. Sunt atât de aproape
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Anastasia, o tânără dansatoare din Ucraina, ar fi fost ucisă cu brutalitate de iubit. Tânărul ar fi încercat să-și pună capăt zilelor după gestul său
Cancan.ro
Cum arată iubita misterioasă a lui Ilie Bolojan, președintele interimar al României. Cei doi au nășit un cuplu din Câmpulung alături de Nea Mărin și soția lui
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Elena Udrea aruncă bomba. Ce se pregătește în România după demisia lui Klaus Iohannis
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
Ea e Anastasiia, tânăra ucisă de soț în Sectorul 1. Avea 27 de ani și era dansatoare. După crimă, bărbatul s-a aruncat în fața metroului
substantial.ro
Avion rusesc a încălcat spațiul aerian al Poloniei
MediaFlux
Ordinul ANAF care te trimite 6 ani la ÎNCHISOARE! Trebuie să RĂSPUNZI SOMAȚIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio tezaur furat… Rezervele de aur din băncile ruseşti s-au redus la jumătate în 2024