Premierul Ludovic Orban a prezentat, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, Raportul privind măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi detalierea planului de măsuri avute în vedere pentru organizarea alegerilor locale şi a deschiderii şcolilor.
„Decizia noastră e clară. Pe 14 septembrie va începe anul şcolar. Începerea anului şcolar trebuie să se facă în nişte condiţii care să ţină cont de situaţia epidemiologică. Din acest motiv, am luat decizia ca să deschidem şcoala în mod diferenţiat. Există trei situaţii – verde, galbenă şi situaţia roşie. E vorba de numărul de infectări – între 1 şi 3 şi peste 3. Numărul de persoaen infectate în ultimele 14 zile. În funcţie de situaţia epidemiologică din fiecare comunitate locală, şcoala se poate deschide normal cu toţi elevii în clasă. Şcoala în situaţia între 1 şi 3 se poate deschide cu prezenţa alternativă – jumătate din clasă cu prezenţă fizică, jumătate online. Unde situaţia epidemiologică indică un risc epidemiologic mare, şcoala va începe online”, a declarat premierul Ludovic Orban în Parlament.
Premierul a vorbit şi despre măsurile pentru care autorităţile le-au pregătit pentru noul an şcolar care va începe din 14 septembrie.
„Începerea şcolii presupune o serie de demersuri. Demersurile pe care le-am gândit sunt demersuri în derulare pe fiecare direcţie de acţiune. Am constituit un comitet interministerial care pregăteşte deschiderea anului şcolar care este coordonat de vicepremierul Raluca Turcan şi de reprezentanţi ai tuturor instituţiilor relevante în ceea ce priveşte deschiderea şcolii. În şcoală, unde începe activitatea în mod normal, va fi necesar portul măştii atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru elevi, cât pentru personalul auxiliar. Acolo unde este posisil să se asigure separarea prin plafoane de pexiglas în cadrul aceloraşi bănci, este important ca acest lucru să se realizeze pentru a reduce contactul fizic. Toate şcolile trebuie să fie pregătite cu substanţe de dezinfecţie, dezinfectanţi care să se afle la dispoziţia cadrelor didactice şi elevilor”, a mai spus Orban.
Premierul a precizat, de asemenea, că aproximativ 20% din şcoli nu sunt conectate la internet.
„Am alocat resurse pentru creşterea capacităţii de organizare a lecţiilor şi cursurilor online. Situaţia în momentul de faţă am analizat-o din mai multe puncte de vedere dacă au sau nu conexiune la internet. Pe evaluarea făcută de Ministerul Educaţiei, aproape 20 la sută nu sunt conectate la Internet şi împreună cu ANCOM şi operatorii de telefonie mobilă şi autorităţile locale vom găsi soluţii pentru a asigura conexiunea la internet a tuturor şcolilor. Fiecare şcoală trebuie să aibă acces la plaftorme de organizare de a lecţiilor online. Ministerul Educaţiei a purtat discuţii cu furnizori de soluţii şi va exista posibilitatea de acces gratuit la plaftorme de învăţăre pentru fiecare şcoală. Google şi Microsoft au pus la dispoziţie astfel de soluţii. Aceste soluţii sunt gratuite pentru fiecare şcoală şi sunt obligatorii de utilizat de către şcoli pentru a permite derularea pe aceste plaftorme a cursurilor online.”, a precizat premierul.