Suceava are cea mai întinsă reţea de drumuri publice din toată ţara, condiţii în care mai tot timpul s-a aflat între judeţele cu cel mai înalt grad de mortalitate în accidente rutiere. Una din cauzele pentru care în judeţul Suceava se petrec atât de multe accidente rutiere grave este legată şi de faptul că nu există nici un metru de autostradă, potrivit monitorulsv.ro.
Din analiza de bilanţ realizată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ), care face referire la primele nouă luni ale acestui an, rezultă că în perioada ianuarie-septembrie 2015 pe drumurile publice ce străbat judeţul Suceava au fost înregistrate 226 de accidente rutiere (+3 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014), soldate cu 64 de persoane decedate (+1) şi 195 rănite grave (cu şapte mai puţine decât în acelaşi interval din anul 2014). Şi numărul de accidente uşoare este în creştere, 577 de evenimente rutiere, cu 86 mai multe decât anul trecut, soldate cu un număr de 719 răniţi.
Principala cauză a accidentelor este viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum (61 de accidente, soldate cu 27 de persoane decedate şi 49 rănite grav), însă foarte multe accidente s-au petrecut din cauza pietonilor (37 de accidente) şi a bicicliştilor (27 de accidente).
În primele nouă luni ale acestui an, de departe, cele mai multe accidente grave s-au înregistrat pe DN 17, care leagă Suceava de Ardeal. Pe DN 17, în cele nouă luni, au avut loc 23 de accidente grave, soldate cu 7 persoane decedate şi 26 rănite grav. Pe locul doi se află DN 2 (de la intrarea în judeţ dinspre Iaşi şi până la Siret) cu 10 accidente, soldate cu 4 persoane decedate şi 9 rănite grav. Proaspăt intrat în aceste statistici este DN 29 Suceava – Botoşani, pe care, în primele nouă luni ale acestui an, au avut loc 9 accidente rutiere grave, soldate cu o persoană decedată şi 10 rănite grav.
Poliţiştii rutieri au explicat că numărul atât de mare de accidente rutiere justifică acţiunile de control zilnice în trafic cu peste 10 autospeciale cu radare, obiectivul pentru următoarea perioadă fiind acela de a se acţiona şi mai intens, prin sporirea numărului de radare. Statisticile mai arată şi că alcoolul este un factor decisiv în cazul multor accidente rutiere.
Din analiza IPJ Suceava rezultă că, în primele nouă luni ale acestui an, pe fondul consumului de alcool s-au înregistrat 24 accidente grave, soldate cu 3 persoane decedate şi 25 rănite grav.
„În planul cadru pentru reducerea riscului rutier s-a urmărit cu preponderenţă executarea de acţiuni punctuale pe această linie, în special în zilele din fiecare weekend şi cu ocazia sărbătorilor religioase, perioade în care, conform analizelor, s-a constatat că se comit astfel de accidente”, se arată în analiza IPJ Suceava.
Câteva dintre accidentele rutiere înregistrate în acest an în judeţ au fost adevărate carnagii. Cel mai grav accident, cu trei morţi, s-a înregistrat la începutul lunii aprilie, pe DN 17, la Prisaca Dornei, în curba în care, în mai 2013, au murit alţi patru oameni. Accidentele au fost parcă trase la indigo: autotrenuri încărcate cu lemn, scăpate de sub control într-o curbă, s-au zdrobit de peretele unei case.
Un alt accident groaznic, soldat cu doi morţi, s-a petrecut în februarie, pe DN 2 E, la Voitinel. Un şofer beat şi fără permis (Cornel Ciorcan, condamnat între timp definitiv la o pedeapsă de 7 ani de închisoare) a scăpat de sub control un autoturism pe care îl conducea cu viteză excesivă, doi dintre pasageri murind după ce maşina s-a zdrobit de un stâlp electric.
La sfârşitul lunii iulie, pe E 85, la ieşirea din Suceava spre Fălticeni, două femei şi-au pierdut viaţa după ce maşina cu care se deplasau regulamentar a fost zdrobită de o basculantă scăpată de sub control de un tânăr în vârstă de 23 de ani.