Majoritatea românilor aleg să consume pește, fiind o alternativă sănătoasă pentru carne. Alimentul este bogat în nutrienți importanți, reprezintă o sursă excelentă de acizi grași esențiali omega-3 și omega-6, proteine, vitaminele A, B12, D, E, dar și minerale ca potasiu, fier, iod, fosfor sau seleniu. Cantitățile în care substanțele minerale și nutritive se găsesc în aliment diferă în funcție de tipul peștelui. De obicei, peștele slab conține mai puține grăsimi și mai puțini acizi grași esențiali omega-3. Totuși, consumul de pește trebuie să fie moderat, pentru că poate conține substanțe toxice, spune medicul Mihai Niculescu.
Cu toate că alimentul este bogat în nutrienți și vine cu numeroase beneficii pentru sănătate, există cazuri în care acesta poate deveni toxic pentru organism. În general, există anumite specii care sunt poluate, iar dacă peștele este crescut în ape murdare, asta reprezintă o problemă serioasă, a afirmat doctorul Mihai Niculescu, în cadrul unui podcast.
Totodată, unii medici nutriționiști spun că este nevoie să se consume des și carne roșie pentru aportul crescut de fier pe care îl aduce organismului. Totuși, medicul Mihai Niculescu nu este de acord cu asta.
„Nu trebuie să consumăm carne roșie pentru fier. Putem lua și din ouă, in pește, din carne albă. În general, aportul alimentar de colesterol joacă un rol foarte mic în creșterea colesterolului, mai degrabă problema este la sinteza endrogenă, la ficat și la modul în care este transportat. Sunt alte obiceiuri care pot ajuta la scăderea colesterolului. Limităm grăsimile saturate și alte tipuri de alimentații nesănătoase. Grăsimile saturate sunt cele care iau o formă solidă la temperatura camerei: untură, grăsime animală, mai este grăsimea de cocos. Grăsimile nesaturate duc în general la scăderea sau limitarea colesterolului”, a spus specialistul.