În ce stadiu sunt lucrările la podul peste Dunăre. Imagini spectaculoase

Restricţiile din cauza pandemiei de coronavirus nu au afectat lucrările la podul peste Dunăre care va uni judeţele Brăila-Galaţi de Tulcea. Acesta ar urma să fie inaugurat în 2021. 
Filip Stan
28 mai 2020, 06:32
În ce stadiu sunt lucrările la podul peste Dunăre. Imagini spectaculoase

Cele două luni de restricţii determinate de coronavirus nu au afectat deloc graficul lucrărilor la podul peste Dunăre, cea mai scumpă construcţie de acest gen din istoria României şi al doilea proiect de infrastructură, ca valoare, de pe tot cursul Dunării (după Porţile de Fier).

Lucrările la podul peste Dunăre Noul care va uni judeţele Brăila-Galaţi de Tulcea, în zona Jijila, şi ar urma să fie inaugurat în 2021, se desfăşoară conform calendarului stabilit, în ciuda celor două luni de restricţii impuse de pandemia de coronavirus. S-a folosit o fundaţie specială, astfel încât baza podului să fie protejată de apă, ajungându-se acum cu săpăturile la 29 de metri adâncime.

„Aici băgăm în jur de 9.000 de metri cubi de beton de umplutură, iar asta va dura până cel mult săptămâna viitoare. Lucrăm non stop. Ziua lucrăm la nivel de structură, noaptea la nivel de scoatere a apei din puţuri. Suntem în grafic. Am folosit sistemul special de fundaţii, am creat, pentru că aici suntem aproape de Dunăre, 26 de puţuri de 46 de metri lungime. Din fiecare puţ se scoate cantitatea de 45 de litri de apă pe secundă, non-stop. Am săpat 29 de metri. Asta e cel mai complicat, pentru că modul de abordare e să realizăm o incintă în care să nu între apa. Ne-am completat ca echipă şi am reuşit să mergem mai departe. Ne-a afectat în sensul că noi a trebuit să depunem mai mult efort. De exemplu, acum aşteptăm să vină nişte persoane din Austria, să pregătim deja cofrajul pentru pilon, dar trebuie să stea în carantină, trebuie să ne organizăm mai bine. Dacă vrem ceva, trebuie să le cerem din timp. Aşteptăm două macarale de 200 de metri pentru piloni”, a declarat Francisco Torres, director de construcţii în cadrul proiectului, potrivit Adevarul.

Pereţii radiali ai stâlpilor de susţinere de la pod sunt turnaţi în proporţie de 80%. Există un uşor decalaj tehnologic faţă de malul unde se construieşte capul de pod de la Jijila, dar acesta nu va întârzia lucrările.

„Lucrurile merg conform aşteptărilor, iar vremea ne-a ajutat. Lucrăm continuu, se văd şi rezultatele. Suntem foarte puţini decalaţi faţă de malul Jijila, am recuperat acel decalaj. E un decalaj tehnologic pentru faptul că au trebuit mutate utilajele de pe un mal pe altul, dar nu e o întârziere efectivă a lucrărilor. Din punctul nostru de vedere, nu ne-a afectat starea de urgenţă, ne-am conformat şi am reuşit să menţinem activitatea la cote normale. S-au făcut anumite perioade de rotaţii a personalului, dar activitatea nu s-a oprit absolut deloc”, a declarat Viorel Eşanu, responsabilul cu monitorizarea lucrărilor.

ÎNTÂRZIERI LA EFECTUAREA EXPROPRIERILOR

În schimb, se conturează o serie de probleme birocratice, ce ţin în special de exproprierile care trebuie făcute în zonă, pentru ca lucrările să poată fi continuate în acelaşi ritm.

„În momentul de faţă, lucrările sunt într-un ritm alert. După cum aţi observat şi dumneavoastră, lucrările se desfăşoară într-un ritm intens, fapt care bucură foarte mult. Este un obiectiv pe care ni l-am dorit de 40 de ani şi iată că se înfăptuieşte. Faptul că va fi un drum mai scurt către portul Constanţa, această zonă poate deveni foarte atractivă pentru investitori, iar noi la CJ avem discuţii avansate cu unii dintre ei. În ceea ce priveşte exproprierile, ar trebui urgentate, sper că CNAIR şi Guvernul actual să dea mult mai multă importantă celui mai mare proiect de investiţii din România şi poate din Europa. Ne dorim foarte mult că cei de la Bucureşti să-şi aplece ochii, pentru că eu mă uit în fiecare zi la ştiri şi n-am auzit pe nimeni vorbind de pod, ci doar noi, localnicii, ne dăm toată silinţa că acest proiect să fie într-un ritm alert. Sperăm să se reia şi discuţiile pe partea de relocare utilităţi, pentru că orice zi de întârziere, şi aici o spun în nume personal, va fi plătită de statul român, adică de noi toţi, ceea ce nu este corect. Noi ne dorim că acest obiectiv important, podul peste Dunăre, să se facă în termenul contractual. Orice zi de întârziere a statului român înseamnă plata de către toată populaţia României a penalităţilor sau eventualelor sume de bani care trebuie plătite după termenul de execuţie a lucrărilor”, susţine Francisk Iulian Chiriac, preşedintele CJ Brăila.

Podul care va lega Moldova şi Muntenia de Dobrogea va costa circa 500 milioane de euro

Proiectul presupune amenajarea, în total, a 23 de kilometri, dintre care 17 kilometri vor fi pe teritoriul judeţului Tulcea. Deasupra Dunării va fi o porţiune de doi kilometri de pod. În rest vor fi viaducte, drumuri de legătură, intersecţii giratorii, plus 33 de poduri, podeţe şi pasaje. Pe malul Tulcei va exista şi o staţie automată de taxare.

Podul care va lega Moldova şi Muntenia de Dobrogea va costa circa 500 milioane de euro. Lucrările de pregătire a terenului au început din decembrie 2018. Lungimea totală a traseului „Podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila”, cum este numită lucrarea de utilitate publică de interes naţional, este de 23,413 kilometri.

Acesta este împărţit în două secţiuni: drumul principal Brăila-Jijila şi drumul de legătură cu DN22 Smârdan-Măcin. Pe ambele secţiuni de drum, viteza maximă permisă va fi de 80 km/h. Drumul principal Brăila-Jijila are o lungime de 19,095 kilometri, cu 4 giratorii şi 1 nod rutier. Până la km 7+940 va avea 2 benzi de circulaţie pe fiecare sens, iar de acolo – câte una pe sens.

Drumul de legătură cu DN22 Smârdan-Măcin are o lungime de 4,328 kilometri şi are o bandă de circulaţie pe fiecare sens, cu 2 intersecţii. Podul suspendat va fi poziţionat pe drumul principal Brăila-Jijila, între km 4+596,10 şi km 6+570,52, respectiv la km 165+800 pe fluviul Dunărea (măsurat de la Sulina). Lungimea sa totală va fi de aproape 2 kilometri, mai exact 1.974,30 metri.

Dintre aceştia, 489,65 metri reprezintă deschiderea laterală pe malul dinspre Brăila, iar 364,65 metri – cea de pe malul dinspre Tulcea. De o parte şi de alta vor fi construite două viaducte de acces, fiecare în lungime de 110 metri. Podul suspendat va avea o înălţime de cel puţin 38 metri de la nivelul maxim de inundaţie al Dunării. Lăţimea totală a podului suspendat va fi de 31,70 metri.

Citeşte şi Directorul general al Deutsche Bank avertizează: „Pieţele financiare sunt prea optimiste privind relansarea economiei post-pandemie”

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea românească. Construcția care îi uimește pe toți. Lucrările sunt în toi
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Prăbușirea unui pod în Brazilia: patru morți și riscuri ecologice majore
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?