Mai multe țări din Europa le dau posibilitatea elevilor să spună ”adio, școală!” pentru nu mai puțin de 12 luni consecutive. Măsura are un scop bine definit, iar acesta nu este nicidecum confundarea pauzei de la ore cu o vacanță întinsă pe durata unui an. Vacanță la care, să fim sinceri, ar spera majoritatea elevilor…
Elevii din Irlanda, spre exemplu, se bucură de un an de pauză școlară, la jumătatea anilor de liceu, notează digi24. Această pauză se numește ”Anul de tranziție”, în care elevii au posibilitatea să testeze activități de voluntariat, să își descopere înclinația spre anumite domenii sau diferite pasiuni. Altfel spus, ei descoperă ce le place cu adevărat, ceea ce îi poate ajuta mai târziu la alegerea carierei. Nu mai puțin de 80 la sută dintre elevii irlandezi au urmat sau urmează programul numit ”Anul de tranziție”, iar mulți dintre ei îi sunt recunoscători. Un exemplu V.I.P. în acest sens este cel al actorului Cillian Murphy – câștigătorul Oscarului pentru rol principal masculin datorită prestației din ”Oppenheimer”. Murphy și-a descoperit pasiunea pentru actorie exact în anul de pauză de la școală! Ce carieră ar fi urmat el dacă în Irlanda lui natală nu exista programul ”Anul de tranziție”… nimeni nu poate ști, firește.
Citește și O nouă materie pentru elevii de gimnaziu din anul școlar 2024 – 2025
Programe de același fel funcționează cu succes și pe alte meleaguri europene. În Norvegia și Danemarca, elevii cu vârste între 14 și 18 ani pot întrerupe și ei școala pentru un an de zile, timp în care se dedică dezvoltării personale, proiectelor ce stimulează creativitatea sau sportului. Astfel de programe sunt accesibile elevilor din Olanda și Germania.
Cât despre învățământul din România, singura paralelă cu astfel de inițiative este ”Școala altfel”, program introdus în calendarul școlar începând cu anul 2016. Potrivit Ministerului Educației „Școala altfel” este un program național al cărui scop este să contribuie la dezvoltarea competenței de învățare și a abilităților socio-emoționale în rândul copiilor preșcolari/elevilor.
În anul școlar 2024-2025, programul naţional ”Şcoala altfel” şi programul ”Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, în module diferite.