Cu ajutorul datelor furnizate de proiectul World Values Survey, specialiştii de la cele două universităţi au realizat o infografie din care reiese ce valori şi credinţe predomină în culturile diferitelor ţări.
Graficul reprezentat pe două axe, X şi Y, include date din sondaje mai vechi, din anii 1995, 1999, 2000, 2004, 2005 şi 2009, furnizate de World Values Survey. La studiu au participat 400.000 de persoane din o sută de ţări.
Pe axa Y sunt reprezentate valori tradiţionale, cu accent pe importanţa religiei, relaţia părinte-copil şi relaţia cu autorităţile. Statele care pun accent pe aceste valori au, în general, mândrie naţională şi sunt mai naţionaliste. Cetăţenii acestor ţări care împărtăşesc aceste valori sunt mai reticenţi în privinţa divorţului, avortului, suicidului sau eutanasiei. În schimb, valorile secular-raţionale, aflate tot pe axa Y, în partea opusă, sunt legate mai mult de o ideologie liberală, scrie Business Insider.
Pa axa X sunt trecute valorile de supravieţuire, care înseamnă rezumarea la siguranţă din punct de vedere economic şi fizic şi care sunt legate de un nivel scăzut de toleranţă şi încredere.De cealaltă parte, valorile de auto-exprimare acordă prioritate promovării egalităţii de gen, protecţiei mediului şi toleranţei faţă de străini sau homosexuali, precizează aceeaşi publicaţie.
Infograficul grupează ţările şi din punctul de vedere al religiei dominante, de exemplu Ortodoxia sau al limbii vorbite. Ca regulă generală, un stat care au un nivel crescut de trai şi dezvoltare economică tinde să se deplaseze diagonal de la stânga infograficului (sărăcie) spre dreapta (bogăţie). De asemenea, valorile secular-raţionale domină în statele cu o istorie democractică îndelungată, în timp ce valorile de supravieţuire sunt mai des întâlnite în ţările estice.
Potrivit studiului, statele ca Rusia, Bulgaria, Ucraina, Moldova sunt dominate de valori secular-raţionale şi de supravieţuire, iar România se află mai jos, dominată de valori tradiţionale.
World Values Survey pregăteşte viitoarele studii ce vor prezenta informaţii strânse în perioada 2010-1014.