Unii spun că în Joia Mare trebuie vopsite ouăle, alții că în Vinerea Mare. Sunt unele regiuni din țară în care gospodinele vopsesc ouăle de Paște în Joia Mare. Ele fac acest lucru fiindcă se spune că în Vinerea Mare nu ai voie să faci nicio activitate de acest fel, nici să speli, să calci, să faci curățenie.
În alte regiuni, însă, ouăle se vopsesc în Vinerea Mare. E ziua în care se ține post negru, iar seara se oficiază Denia Prohodului. „Oul simbolizează mormântul Mântuitorului. Din ou eclozează puiul, la fel cum din mormânt a înviat Hristos”, spus un teolog din Constanța pentru Adevărul.
Citește și Cadouri de Paște în funcție de zodie. Iată cele mai inspirate idei la care poți apela
Potrivit părintelui, sunt două credințe legate de oul roșu în tradiția creștină. Prima dintre ele face referire la coșul cu ouă pus la baza crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Din trupul lui au curs câteva picături roșii de sânge peste ouă, iar ele s-au înroșit imediat.
O altă tradiție vorbește despre Maria Magdalena, care a mers înaintea procuratorului roman și i-a dezvăluit taina cea mare: Hristos a Înviat. Deoarece femeia avea un coș cu ouă în mână, procuratorul i-a spus că nu va crede așa ceva decât dacă acele ouă se vor înroși. Iar acest lucru s-ar fi întâmplat imediat.
„Ziua cea mai potrivită pentru înroșirea ouălelor este Vinerea Mare sau chiar Sâmbăta Mare, deoarece este momentul de după răstignirea Mântuitorului, momentul în care sângele Lui a curs”, a mai sups teologul.