Românii din Italia lucrează în cele mai diverse domenii, de la construcţii (32,5%), la turism (18,5%), la agricultură (12,5%), industria alimentară (11,5%) şi alte servicii (25,0%).
Salariile variază, însă, semnificativ de la o regiune la alta. Un nou clasament al provinciilor cu cele mai mari salarii medii din sectorul privat scoate în evidență aceste discrepanțe.
Milanezii au cele mai mari salarii, salariul mediu brut anual fiind de 32.472 de euro, arată un raport al Cgia di Mestre, citat de stiridiaspora.ro.
Pe locul doi în clasament se află Parma, unde salariul mediu brut anual ajunge la 26.861 de euro. A treia poziţie de pe podiumul salariilor din Italia este ocupată de Modena, cu un salariu mediu de 26.764 de euro.
Restul topului este dominat în mare parte de provincii din regiunea Emilia-Romagna și Lombardia, unde sectorul industrial este extrem de dezvoltat. Bologna, cu un salariu mediu de 26.610 euro, ocupă locul patru, urmată de Reggio Emilia (26.100 euro), Lecco (26.018 euro) și Torino (25.428 euro). În continuare, Bergamo, cu 25.256 de euro, și Varese împreună cu Trieste, fiecare cu 25.165 de euro, completează lista primelor 10 provincii cu cele mai mari salarii.
În provinciile din Emilia-Romagna se desfăşoară activități economice axate pe industrii precum producția de automobile de lux, mecatronica, mecanica fină, sectorul biomedical și agroalimentar.
Cele mai mici salarii din Italia le dau angajatorii din sudul ţării, acolo unde economia este la pământ, iar locuitorii se confruntă cu un nivel ridicat de sărăcie. În 2023, aproximativ 5,7 milioane de italieni s-au confruntat cu realitatea sărăciei, cel mai înalt nivel din ultimii zece ani.
De la 6,2% în 2014, rata sărăciei absolute în familii a crescut la 8,5%, iar la nivel individual, a urcat de la 6,9% la 9,8%. În sudul Italiei și pe insule, rata de sărăcie depășește 10%.
Autorităţile italiene au încercat, însă. să tempereze situaţia adoptând o serie de măsuri de sprijin, cum ar fi venitul din cetățenie. În lipsa acestora, rata sărăciei ar fi fost mult mai mare, arată acelaşi raport Istat.