În ce zone ale Italiei se câştigă cel mai bine. Harta salariilor

Italia este ţara în care trăieşte cea mai mare comunitate de români. La 1 ianuarie 2024, în Italia se aflau 1.083.774 de români, conform Institutului Național de Statistică din Italia (ISTAT).
Alina Costache
11 sept. 2024, 17:13
În ce zone ale Italiei se câştigă cel mai bine. Harta salariilor

Românii din Italia lucrează în cele mai diverse domenii, de la construcţii (32,5%), la turism (18,5%), la agricultură (12,5%), industria alimentară (11,5%) şi alte servicii (25,0%).

Salariile variază, însă, semnificativ de la o regiune la alta. Un nou clasament al provinciilor cu cele mai mari salarii medii din sectorul privat scoate în evidență aceste discrepanțe.

Top 20 de orașe italiene în care se câştigă cel mai bine

Milanezii au cele mai mari salarii, salariul mediu brut anual fiind de 32.472 de euro, arată un raport al Cgia di Mestre, citat de stiridiaspora.ro.

Pe locul doi în clasament se află Parma, unde salariul mediu brut anual ajunge la 26.861 de euro. A treia poziţie de pe podiumul salariilor din Italia este ocupată de Modena, cu un salariu mediu de 26.764 de euro.

Italia
Restul topului este dominat în mare parte de provincii din regiunea Emilia-Romagna și Lombardia, unde sectorul industrial este extrem de dezvoltat. Bologna, cu un salariu mediu de 26.610 euro, ocupă locul patru, urmată de Reggio Emilia (26.100 euro), Lecco (26.018 euro) și Torino (25.428 euro). În continuare, Bergamo, cu 25.256 de euro, și Varese împreună cu Trieste, fiecare cu 25.165 de euro, completează lista primelor 10 provincii cu cele mai mari salarii.

Citeste si Șocul trăit de clienți într-un restaurant din Italia! Cât au plătit pentru ca ospătarii să taie tortul adus din altă parte

În provinciile din Emilia-Romagna se desfăşoară activități economice axate pe industrii precum producția de automobile de lux, mecatronica, mecanica fină, sectorul biomedical și agroalimentar.

Unde se dau cele mai mici salarii din Italia

Cele mai mici salarii din Italia le dau angajatorii din sudul ţării, acolo unde economia este la pământ, iar locuitorii se confruntă cu un nivel ridicat de sărăcie. În 2023, aproximativ 5,7 milioane de italieni s-au confruntat cu realitatea sărăciei, cel mai înalt nivel din ultimii zece ani.

De la 6,2% în 2014, rata sărăciei absolute în familii a crescut la 8,5%, iar la nivel individual, a urcat de la 6,9% la 9,8%. În sudul Italiei și pe insule, rata de sărăcie depășește 10%.

Citeste si Doi români din Italia au rămas muți când au văzut prețurile din România. Câți bani au cheltuit la un supermarket

Autorităţile italiene au încercat, însă. să tempereze situaţia adoptând o serie de măsuri de sprijin, cum ar fi venitul din cetățenie. În lipsa acestora, rata sărăciei ar fi fost mult mai mare, arată acelaşi raport Istat.

Spynews
„Nu am avut timp să fim iubit și iubită”. Fosta logodnică a lui Adrian Minune Jr. face lumină după despărțirea de fiul manelistului. Au fost împreună 9 luni și plănuiau să facă nunta anul viitor
Bzi.ro
Cătălin Scărlătescu și Doina Teodoru se căsătoresc! Horia Brenciu a spus tot!
Fanatik.ro
Mănăstirea din peșteră, locul unic aflat la o mică distanță de București, care îi fascinează pe toți cei care îi trec pragul. Se află într-o zonă superbă, iar pelerinii se pot caza aici
Capital.ro
Demisia anului la Antena 1. Părăsește trustul după 12 ani: Le doresc succes
Playtech.ro
Angela Gheorghiu, UMILITĂ și HUIDUITĂ la un concert. Ce a pățit faimoasa soprană
DailyBusiness
Vestea zilei! Ce se întâmplă cu pensiile în octombrie 2024
Adevarul
E gata Zelenski să cedeze teritorii în schimbul păcii? Expert în securitate internațională: „Asta e toată problema”
Spynews
Mai există șanse de împăcare între Yamato Zaharia și Ema Karter?! Luptătorul, dispus să accepte că ea este actriță în filmele pentru adulți
Spynews
Modul brutal în care au fost ucise Denisa și Delia, în Constanța. Ce s-a descoperit după necropsie. Cum ar fi acționat ”Șacalul”
Evz.ro
Alfred Bulai i-a șocat pe judecători. Ce se întâmplă la SNSPA
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Ultimul mesaj cutremurător lăsat de Ana-Maria, soția lui Gabriel Vasiliu de la „Puterea dragostei”, înainte să fie ucisă cu sânge rece! Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc: „Doamne ferește”
Cancan.ro
Drama prin care trece Gabriel Vasiliu după gratii, de când a auzit că soția lui a fost ucisă: 'Este distrus!'
Playsport.ro
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
kanald.ro
Germania suspendă spațiul Schengen și sporește controalele la toate frontierele terestre. Decizia este considerată „inacceptabilă” de statele europene
Capital.ro
Se schimbă legea la granița cu ungurii. Ungaria va fi obligată să schimbe regulile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
„Patru cuie cu patru scânduri" Primele declarații ale Șacalului sunt terifiante! Filmul tragediei pas cu pas
substantial.ro
Simona Halep revine pe terenul de tenis la turneul din Hong Kong
MediaFlux
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! S-a aflat după DEZBATERE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...