În ciuda Acordului nuclear al Iranului, Teheranul îşi menţine ambiţiile nucleare

Iranul, care a acceptat să-și limiteze programul nuclear în cadrul acordului cu marile puteri, nu și-a abandonat de fapt ambițiile nucleare și-și va continua cercetările pentru a-și spori capacitățile de îmbogățire a uraniului la sfârșitul pauzei prevăzute de zece ani, comentează France Presse, citată de Agerpres. 
Filip Stan
15 iul. 2015, 12:25
În ciuda Acordului nuclear al Iranului, Teheranul îşi menţine ambiţiile nucleare

Această perspectivă este criticată de către adversarii acordului, în special de Israel, dușman declarat al Iranului. Cu noua tehnologie de îmbogățire, Republica Islamică ar putea avea arma nucleară într-un timp foarte scurt după expirarea termenului limită, spun ei.

Dar Iranul a insistat întotdeauna asupra caracterului strict civil al programului său nuclear, subliniind că acesta trebuie să furnizeze combustibilul necesar pentru alimentarea uzinei sale civile din Bushehr și pentru viitorul său parc nuclear.

Acordul istoric încheiat marți la Viena permite Teheranului reluarea activităților de cercetare și de dezvoltare a viitoarelor centrifuge IR-6 și IR-8, mult mai performante decât vechile IR-1 de care dispune pentru îmbogățirea uraniului. Activitățile în acest sens au fost suspendate în cadrul acordului interimar încheiat în noiembrie 2013.

Ali Akbar Salehi, directorul Organizației iraniene pentru energie atomică (OIEA), a avertizat deja că după intrarea în vigoare a acordului, Iranul va începe ‘rapid cercetările asupra centrifugelor IR-8’. În conformitate cu termenii acordului, Iranul ar putea începe producția de dispozitive IR-6 (de zece ori mai puternice decât IR-1) și IR-8 (de 20 de ori mai puternice) peste opt ani. Potrivit lui Salehi, va lua ‘între opt și zece ani’ punerea la punct a noilor utilaje IR-8.

Citeşte şi Principalele prevederi ale acordului încheiat cu privire la programul nuclear iranian

Obiectivul Iranului este de a avea în viitor o capacitate de îmbogățire de 190.000 SWU (un SWU este o măsură a lucrării consumate în timpul îmbogățirii), așa cum a afirmat în iulie 2014 ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, adică aproape de douăzeci de ori capacitățile actuale, informează Agerpres.

‘Cu IR-1, vom avea nevoie de 190.000 de centrifuge pentru a atinge această capacitate, dar cu IR-8 — de un pic mai mult de 9.000. Este o mare diferență’, relevă un responsabil iranian. Situl de îmbogățire iranian, situat la Natanz, poate găzdui aproximativ 50.000 de centrifuge.

Experții recunosc că în acest moment tehnologia iraniană este depășită. ‘IR-1 aflate în prezent în activitate sunt un pic mai vechi decât Citroënul anilor ’30. Ele sunt de 40 de ori mai puțin puternice decât o centrifugă europeană’, recunoaște un expert occidental.

Dar oponenții acordului — Israelul, republicanii americani și monarhiile din Golf — afirmă că orice creștere a capacităților va permite Iranului să reducă la câteva săptămâni perioada de ‘breakout’ de construcție a armei atomice, față de un an în perioada de limitare. ‘Putem dezvolta programul nostru fără restricții’ după perioada de limitare, a subliniat totodată Abbas Araghchi, unul din principalii negociatori iranieni, a doua zi după acordul interimar de la Lausanne, din aprilie.

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul unic descoperit recent în România. E spectaculos și are o lungime de 1.3 kilometri
Capital.ro
Amendă de până la 5.000 de lei. Interzis pentru cei care stau la bloc. Proprietarii nu au voie
Playtech.ro
Imagini de SENZAȚIE cu soția lui Ianis Hagi. Elena a făcut furori în luna de miere. E tot mai îndrăzneață
DailyBusiness
Cele mai poluate orașe din România au ajuns într-un clasament european. Unde îți poți pune în pericol sănătatea
Adevarul
Marturiile disidenților ruși eliberați în schimbul de prizonieri cu Rusia: „Este foarte dificil pentru mine din punct de vedere emoţional”
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Zani pariază totul pe o carte. Cum vrea să se îmbogățească
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Adrian Mutu e în stare de șoc, după cutremurătoarea veste primită: 'Am pierdut un frate!' 😢
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Declarațiile sfâșietoate ale bunicului celor doi copii loviți de un adolescent într-o parcare din București. Care este starea fetiței al cărui picior a fost amputat: „A avut coșmaruri”
Capital.ro
A murit unul din marii actori. Drum lin, maestre! A fost o legendă a scenei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Dărâmat de durere, bunicul băiețelului omorât în accidentul din Pantelimon cere dreptate "A băgat în pământ un suflet nevinovat"
substantial.ro
Atacuri aeriene israeliene asupra școlilor din Gaza: Zeci de persoane decedate
MediaFlux
PENSIA după 30 DE ANI de MUNCĂ! Se dau în PLUS SUTE de LEI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?