„De ani buni, firmele din Constanta si Mamaia platesc asa-numita taxa de liniste. Oamenii de afaceri spun ca nu stiu de ce o platesc, din moment ce spargerile si furturile se tin lant si politia ii obliga sa incheie contracte cu firme de paza private. Asociatia Constanta Ia Atitudine a fost curioasa sa afle totusi unde se duc cele 6,6 milioane de lei incasate anual din aceasta taxa. Potrivit unui raspuns al Primariei Constanta la o solicitare oficiala a ACIA, Primaria Constanta a incheiat, din acesti bani, anul trecut, doua contracte importante. Cel mai important are o valoare de 5,07 milioane lei si este incheiat cu SC Conpress Holding SRL, in data de 5 septembrie 2014. Al doilea este incheiat cu SC Kokkai Comimpex SRL, are o valoare de 1,72 milioane lei si este incheiat in data de 24.10.2014. La SC Conpress Holding SRL unul dintre actionari este Sorin Strutinsky, prieten si coleg de suferinta cu Radu Mazare si Nicusor Constantinescu„, sustin reprezentantii asociatiei, potrivit hotnews.ro.
„Ieri, acesta a deschis un al doilea punct de strangere de semnaturi, dupa cel amplasat la la intersectia dintre bd. Lapusneanu si str. Soveja. Noul punct este situat in fata magazinuluiTomis. In ambele locuri, cei care doresc sa semneze pentru desfiintarea acestei taxe impuse de Radu Mazare si consilierii locali o pot face zilnic, incepand de dimineata pana dupa-amiaza. Le multumesc tuturor celor peste 4.000 de constanteni care au sustinut pana acum acest demers„, a declarat Andrei Popescu, presedinte ACIA.
Andrei Popescu este convins ca va reusi sa stranga cele 13.000 de semnaturi. „Constantenii sunt nemultumiti de modul in care a fost si este condus orasul, de toate aceste taxe aberante pe care le-a impus Radu Mazare si pe care le platim inca. Noi nu am fost intrebati niciodata daca vrem sa platim, noua pur si simplu ni se impune. Impreuna, insa, putem schimba asta”, a spus Andrei Popescu.
Radu Mazare, alaturi de consilierii locali, a introdus in anul 2003 „taxa pentru cresterea gradului de liniste si siguranta in derularea activitatilor economice in Constanta, Mamaia si Sat Vacanta”. Potrivit hotararii, aceasta „se utilizeaza pentru paza unor bunuri publice, pentru prevenirea si combaterea infractiunilor si a faptelor ilicite, antisociale, manifestate prin cersetorie, furturi, talharie si prostitutie, pentru combaterea comertului stradal neorganizat, prevenirea depunerilor de moloz si gunoi menajer si pentru prevenirea lipirii de afise pe fatadele cladirilor, stalpi si copaci”.
Serviciul Public de Taxe si Impozite din cadrul Primariei Constanta a raspuns unei solicitari a Asociatiei Constanta Ia Atitudine si a precizat ca la nivelul anului 2014 a fost incasata suma de 6.611.826 de lei.