Ieșirea la pensie nu e un lucru atât de simplu pe cât pare. Sau, cel puțin, se poate complica din motive independenta de voința și dorința solicitantului.
S-a confirmat acest lucru pentru Maria Cozac, o româncă stabilită din 2004 în Italia.
După 31 de ani în câmpul muncii, ea a depus cerere să iasă la pensie, după 31 de ani lucrați, notează publicația La Nazione, citată de gandul.
Potrivit sursei citate, Maria s-a apucat de muncă, la o fermă agricolă, imediat după sosirea în Italia și a plătit contribuțiile sociale. Înainte, ea muncise și în Germania, și în România.
Ginerele său, Cristiano Bianchi, spune că în aceste țări pensiile ajung la beneficiar imediat ce s-a atins vârsta de pensionare. În Italia însă, lucrurile s-au complicat nedorit pentru soacra lui.
Concret, Maria Cozac a depus cererea de pensionare în ianuarie 2022 și aștepta ca primii bani să-i parvină în septembrie, după cum fusese anunțată.
Nu a primit niciun ban în septembrie, iar situația s-a repetat o lună mai târziu.
”În ianuarie 2022, la vârsta de 67 de ani, prin Patronatul Acli, am solicitat pensie în Italia care, după calcule, urma să ajungă în septembrie. Dar în octombrie nici măcar umbră de bani!”, a povestit ginerele româncei.
Bianchi s-a interesat de ce nu vine pensia și i s-a spus că acest lucru este condiționat de un acord international.
Mai precis, contribuțiile plătite de femeie în Italia nu erau suficiente pentru ca ea să primească pensia minimă. În aceste condiții, a fost nevoie ca autoritățile italiene să colaboreze cu cele din Germania și România, pentru cumularea aniilor de pensie ai Mariei.
Și uite-așa s-a ajuns în ianuarie 2023, când femeia și rudele sale au primit asigurări că pensia va fi virată în termen de o lună. Lucru care, din păcate pentru Maria Cozac, nu s-a întâmplat.
”Patronatul ne-a asigurat că într-o lună râvnita pensie va fi în buzunarul soacrei mele. Mi-au spus că au sosit deja răspunsurile de la instituțiile străine, le mai trebuia doar timpul ca să facă socotelile”, povestește ginerele.
Șase luni mai târziu, în iunie, Institutul Național de Protecție Socială (INPS) din Italia a transmis că, de fapt, nu primiseră necesarul răspuns din partea autorităților române și germane.
Cristiano Bianchi a insistat și a fost, din nou, la INPS, în 17 august 2023.
”M-am supărat, am făcut scandal și ca răspuns mi-au spus: ai răbdare, îți vor da toate restanțele. Ce vorbă-i asta, ea era nevoie de bani acum!”, spune italianul.
După multe insistențe, i s-a comunicat că Maria Cozac va primi, retroactiv, toți banii ce i se cuvin din pensie, în total aproape 4.000 de euro.
Deznodământul? Din primele zile ale lunii octombrie, Maria primește, în fiecare lună, 363 de euro, bani pe care i-a așteptat-o aproape doi ani de zile. În tot acest timp, ea și soțul au trăit din pensia acestuia, de 500 de euro, și cu sprijinul fiicei și al ginerelui.
”Din fericire, (socrii – n.r.) stau cu noi, așa că am plătit eu mereu facturile, altfel le-ar fi fost foarte greu”, a spus ginerele.